Prima pagină » Sport » Dragomir avertizează că FC Rapid este aproape de faliment

Dragomir avertizează că FC Rapid este aproape de faliment

Dragomir avertizează că FC Rapid este aproape de faliment
Preșdintele LPF, Dumitru Dragomir, le recomandă actualilor proprietari ai FC Rapid să găsească repede un investitor, fiind de părere că, în cazul în care planul de rorganziare al clubului nu va fi aprobat la 22 noiembrie, "s-a terminat" cu gruparea giuleșteană.

Preșdintele LPF, Dumitru Dragomir, le recomandă actualilor proprietari ai FC Rapid să găsească repede un investitor, fiind de părere că, în cazul în care planul de rorganziare al clubului nu va fi aprobat la 22 noiembrie, „s-a terminat” cu gruparea giuleșteană.

„Le recomand celor de la Rapid să găsească repede pe unul cu bani până nu ajung în Liga a V-a. Eu am susținut Rapidul, mi-am făcut dușmani din cauza Rapidului, dar am ținut în spiritul legii. Dar le recomand celor de acolo să găsească pe cineva în astea zece zile până la termenul de la tribunal care să investească, să achite datoriile, pentru că dacă intră în faliment s-a terminat cu Rapidul. Până promovează ei le trebuie cinci ani de acum înainte. Iar asta e mult”, a declarat, marți, Dragomir, într-o conferință de presă.

Șeful LPF nu crede că acționarii Rapidului, Adrian Zamfir și Nicolae Cristescu, au puterea financiară să salveze clubul de la faliment. „Nu cred că cei doi proprietari au acum bani să salveze Rapidul. E destul timp să găsească pe cineva cu bani. Eu am mulți prieteni cu bani, dar mă tem că am mai făcut o treabă. Și ăla pe care l-am pus eu în fruntea unei echipe mari mi-a devenit până la urmă dușman fără să știu”, aspus Dumitru Dragomir.

Datoria clubului Rapid către LPF – suma de 200.000 de euro din drepturile TV achitată în avans – nu va fi o problemă dacă gruparea se va salva de la faliment, a spus Dragomir. Însă el a lăsat să se înțeleagă că LPF se va îndrepta împotriva actualilor propritari pentru recuperarea datoriei dacă FC Rapid întră în faliment. „LPF nu face presiuni să le ia banii. Noi așteptăm să promoveze și îi opresc din drepturi. De aia le și recomand să găsească pe cineva să salveze clubul. Pentru că dacă nu salvează Rapidul, totul se răsfrânge asupra celor care au luat acum clubul și nu asupra lui Copos. Rapid are un brand care se se poate vinde cu stingerea datoriilor. Nu mai mult, doar cu stingerea datoriilor. Și să preia cineva cu bani”, a menționat președintele LPF.

În cărțile pe care le-a scris despre lumea sportului, Dragomir va prezenta și modul în care fostul acționar al FC Rapid George Copos a preluat clubul giuleștean fără să aibă bani. Șeful LPF l-a lăudat pe Copos pentru modul în care a condus Rapidul timp de 22 de ani „pe banii lui și ai altora”.

„Copos m-a boicotat pe mine în decurs de 20 de ani, dar pe Copos eu l-am dus la Rapid. Eu l-am făcut pe Taher să îl prefere pe Copos la Rapid. Taher era titularul… Copos nu avea bani atunci când a luat Rapidul, acum 23 de ani. O să vedeți în cartea mea toate detaliile, cum l-a pârlit de 40.000 pe Taher. I-a dat lui Hizo și l-a adus antrenor la Rapid și așa mai departe. Dar m-am felicitat că l-am ales. Copos a ținut 22 de ani Rapidul la cel mai înalt nivel, pe banii lui și ai altora, dar tot el fiind manager. Este un manager extraordinar de bun. Copos pe mine nu m-a votat, dar vorbesc numai la superlativ de el. Pentru că el a ținut Rapidul pe banii lui. Cei doi care au venit acum la Rapid (n.r. – Adrian Zamfir și Nicolae Cristescu) sunt niște simpatici, dar una e să fii simpatic și alta să ai forța financiară să poți să ții o echipă ca Rapid. Aici îți trebuie milioane să bagi în această echipă, eu le-am și spus când au venit la mine că nu știu în ce se bagă”, a adăugat Dragomir.

La 7 decembrie 2012, Tribunalul București a admis cererea SC FC Rapid SA și a deschis procedura de insolvență a grupării giuleștene. SC FC Rapid SA are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro), conform tabelului preliminar de creanțe admis de adminstratorul judiciar în dosarul de insolvență.

La masa credală au fost înscriși 163 de creditori care au solicitat creanțe în valoare de 210.838.992 lei (aproximativ 48 de milioane de euro), însă administratorul judiciar a admis doar 148 de milioane de lei.

La 17 mai, Tribunalul București a decis ca termen pentru confirmarea planului de reorganizare a SC FC Rapid SA data de 13 septembrie, în cadrul dosarului de insolvență al societății care administrază gruparea giuleșteană de fotbal.

În 3 septembrie, Tribunalul București, Secția a VII-a civilă, a stabilit data de 22 noiembrie ca termen pentru publicarea tabelului de creditări, în cazul dosarului de insolvență al SC FC Rapid SA.

Tabelul ar urma să fie întocmit până la acea dată. De asemenea, vor fi aduse modificări la planul de reorganizare, ca urmare a retrogradării echipei în Liga a II-a, prin decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS).