Alina Dumitru (judo), Ana Maria Brânză (scrimă), Cristina Bujin (atletism) și Horia Tecău (tenis) vor fi susținuți în tribune la Jocurile Olimpice de la Londra de către mamele lor.
Mamele celor patru sunt incluse în programul „Mulțumesc, mamă!” al companiei Procter&Gamble.
Cei patru sportivi speră să treacă peste emoțiile prezenței în tribună a părinților lor. Jocurile Olimpice de la Londra au intrat în linie dreaptă. Doar patru zile până la deschiderea oficială a competiției și emoțiile se adună ca înaintea unui adevărat start olimpic. Patru dintre sportivii care vor încerca să urce România pe podiumul de la Londra trebuie să facă față nu doar emoțiilor concursului, ci și acelora de a avea în tribune pe cineva drag, persoana care le-a ghidat pașii și i-a însoțit, din umbră, în drumul spre performanță. Dacă pentru unii, prezența persoanei de suflet va fi un lucru obișnuit, pentru alții aceasta reprezintă o premieră.
Dumitru, dublu pe tatami
Alina și Mariana Dumitru seamănă ca două picături de apă. Mignone, cu aceeași mimică, un zâmbet copiat parcă la indigo și un păr lung, blond închis ce aproape trece de mijloc. Comunică din priviri, își anticipează una alteia cuvintele și se îmbrățisează cu drag, ascunzându-și cu greu emoțiile revederii. Alina e în cantonament la Cluj, cu gândul deja la Londra, unde vrea să își apere titlul olimpic, iar doamna Mariana e în București, cu gândul la fiica sa și la primul mare concurs la care o va încuraja în afara țării. A mai făcut asta o singură dată, în 2004, la Europenele de la București, însă nu a avut puterea să privească, motiv pentru care Alina se amuză neîncetat. „Nici la Londra nu știu dacă se va uita, pentru că nu se putea uita nici măcar acasă, își făcea de lucru în bucătărie sau ieșea cu cățelușa afară, darmite acolo… Probabil va sta afară, o să așteapte răspunsul de la tata, să vadă dacă am câștigat, și apoi intră în sală, se bucură, apoi iese și tot așa”, explică Alina. Prima campioană olimpică din istoria judo-ului românesc speră ca prezența mamei să îi dea o motivație și mai mare: „Eu sper să nu am emoții mai mari știind-o pe mama în tribună, sper să mă gândesc la ceea ce am de făcut și să recuceresc din nou titlul olimpic sau, dacă nu, o medalie. Gândul că mama va fi acolo mă va ajuta enorm”.
Brânză: „Mama e omul care te sprijină”
Maria Brânză este mama vicecampioanei olimpice Ana Maria Brânză. Singurul concurs la care și-a încurajat fiica a fost la Naționale, în 1998, anul în care Ana pleca la Craiova, la lotul național. De atunci urmărește concursurile la televizor și pe internet, vorbește permanent cu Ana, o încurajează și o susține în toate hotărârile pe care le ia și își dorește tot ce e mai bun pentru ea. „Am încredere în deciziile ei și încerc să îi arăt asta tot timpul. Sunt mândră de ce a realizat, de cum a luptat pentru a-și împlini visul. Ce își poate dori mai mult o mamă când își vede copilul fericit?”, spune doamna Brânză. O tipă cerebrală, Ana mărturisește că va avea totuși emoții la gândul că mama sa o va urmări în competiția olimpică: „Va fi o emoție în plus știind-o pe mama în tribune, însă ea e acolo tot timpul. Chiar dacă nu e fizic lângă mine. Mama este persoana aceea care te ajută să mergi mai departe. Indiferent dacă ai făcut bine sau rău, ea este omul care te sprijină”.
Bujin, triplusalt cu emoțiile
Cristina Bujin face parte din categoria sportivilor care îi au pe părinți în tribună aproape la toate concursurile. O legătură puternică, din care specialista la triplusalt își trage puterea de a face noi performanțe. Prezența lor în tribuna Stadionului Olimpic va fi o motivație în plus pentru Cristina, care vizează întâi calificarea în finală, după care totul devine posibil. „Cele mai mari emoții le vom avea în calificări, știm că este foarte greu, dar avem încredere în ea. Va fi prima participare olimpică a Cristinei, iar faptul că vom fi acolo să o susținem înseamnă enorm pentru noi”, spune Cornelia Bujin. Cristina va lupta întâi cu emoțiile și apoi cu adversarele. „Va fi un concurs și mai emoționant pentru mine, pentru că părinții sunt cel mai important lucru din viața oricărui sportiv. Ei tot timpul sunt prezenți la concursurile mele în România, nu cred că voi simți o presiune suplimentară cu ei în tribună”, punctează atleta de la CS Farul.
Tecău și familia fac pressing la fileu
Portdrapelul României la Jocurile Olimpice, Horia Tecău, va fi susținut pe iarba verde de la All England Club de către mama lui, Dorinela Tecău. Triplu finalist la Wimbledon și câștigător în acest an la Melbourne, la dublu mixt, constănțeanul a înregistrat cele mai importante rezultate din tenisul masculin românesc din ultimii ani. Multe dintre aceste rezultate le-a obținut cu părinții și fratele lui în tribună, de aceea prezența lor la Londra nu este o noutate. „Va fi emoționant să o am pe mama în tribună, ea m-a susținut încă de la începutul carierei mele și îmi va da putere și încredere în mine. Sper să evoluez bine, să se simtă și ea bine la Londra și să fie o competiție plăcută pentru toată lumea. M-am obișnuit să fie alături de mine la meciurile importante, emoții vor fi, pentru că este prima olimpiadă și pentru mine, și pentru ea, dar sper să le depășim și chiar să mă ajute să joc mai bine”, spune constănțeanul.
Patru sportivi și patru familii care se vor reîntregi la Londra. O ultimă îmbrățisare înainte de plecarea spre Jocurile Olimpice și o promisiune: „sub ochii mamei să mă autodepășesc”.
„Înseamnă foarte mult să o am pe mama lângă mine, pentru că, probabil, va fi ultima mea competiție. Va fi Olimpiada, și cu atât bucuria e mai mare” – Alina Dumitru, campioană olimpică judo.
„Mă dor mai mult pe mine loviturile pe care le primește decât pe ea. Ea simte că-i sunt alături, chiar dacă nu stau în tribună” – Mariana Dumitru, mama Alinei.
Campania „Mulțumesc, mamă!”, o inițiativă globală a Procter & Gamble, celebrează mamele sportivilor calificați la JO de la Londra. Acțiunea a debutat la JO de la Vancouver. din februarie 2010.