Este pentru a doua oară când fostul fotbalist va ocupa o funcție importantă în Georgia. Din 2012 până în acest an, Kaladze a fost ministru al Energiei și vicepremier al Georgiei. A demisionat în vară pentru a candida la primăria Capitalei, scrie Pro Sport.
Kaha Kaladze s-a cocoțat pe un munte de glorie la Milan și a devenit unul dintre preferații lui Silvio Berlusconi. A întors banii cu lopata, dar nimic nu l-a ajutat în cel mai greu unu la unu al vieții. Băiat școlit, fostul internațional gruzin le-a oferit toate ghetele cu crampoane și toate tricourile prietenilor. Pentru că a ales să lupte pe un alt teren. Fără faulturi, doar umăr la umăr. Și-a pus cravata de politician și a pornit într-o cursă de uzură cu un singur scop în minte. Să schimbe ceva în țara sa. De la educație până la nivelul de trai și protecția tinerilor. Protecția tinerilor, sănătate și… lupta împotriva mafiei. Kaha a devenit ministru al Energiei mai întâi. Tip tonic și săritor, mereu deschis la provocări – a pozat pentru Armani în Italia – a primit în casă o armată de jurnaliști cu tot felul de idei, primul georgian câștigător al Ligii Campionilor a fixat mereu, din start, coordonatele discuției: fără un subiect tabu…
…subiectul tabu. Noul primar din Tbilisi și-ar fi dorit să-și găsească fratele, pe Levan, în orice stare. Numai în viață să fi fost. „În fiecare zi, când mă trezesc de dimineață, mă gândesc doar la el. Nu știu dacă este mort sau viu. Eu mă rog la Dumnezeu să mi-l aducă acasă zâmbind”, spunea Kaladze, prin 2003. Ce s-a întâmplat? După transferul la AC Milan, o veste avea să-l lovească în moalele capului. A înălțat rugăciuni și și-a spus mereu că nu i se poate întâmpla tocmai lui. Fratele său mai mic, Levan, fusese răpit de două persoane costumate în polițiști. 385.000 de euro era suma de răscumpărare pe care o cereau atacatorii. Mâhnit de lipsa de soluții a serviciilor secrete din Georgia, fostul fundaș a intenționat chiar să părăsească Georgia și să devină cetățean ucrainean. A renunțat până la urmă… când au început să vină primele indicii. Dar a ales să intre în viața politică și să încerce să schimbe ceva.
Răpit de Mafia cecenă în 2001 și căutat de Serviciile Secrete din Georgia până în 2005, la ordinul președintelui de atunci – Eduard Șevarnadze, ultimul ministru de externe al URSS înainte să se destrame -, trupul studentului la medicină a fost găsit pe 6 mai 2005 într-un tomberon din Estul Georgiei, alături de alte opt cadavre. Opt luni au trecut până când experții FBI au efectuat zeci de teste asupra cadavrului pentru ca Levan Kaladze să fie identificat. La un an și jumătate distanță, în martie 2007, doi bărbați – David Asatiani și Merab Amisulșvili – erau condamnați la 25 de ani, respectiv 5 ani de închisoare.
Fotbalistul Milanului a privit demn cum s-a desfășurat procesul și atât. A mers mai departe și s-a concentrat pe famlie și fotbal. Pe 14 iulie 2009, când Anouki, soția lui Kaha, a adus pe lume primul fiu al cuplului, cei doi l-au botezat Levan.
Fostul fotbalist de la Dinamo Tbilisi, Dinamo Kiev, Milan și Genoa se implică acum nu numai în viața politică, ci și pentru cauze nobile. Participă la evenimente destinate tinerilor și promovează sportul în toate mediile. Vrea să dea înapoi ceea ce sportul i-a oferit lui. Nu face pasul în spate când diferitele echipe de rugby îl invită să lege o grămadă ordonată – for fun sau la meciuri demonstrative – și nici nu-i devine prieten vreun cârcel când invitația de la o cursă de alergare îi ciocăne la ușă.
Ca exemplu, în 2015 a alergat cot la cot cu 1.000 de oameni din Georgia la maratonul Wings for Life care a avut loc în același timp pe toate continentele. În ochii fiecărui partener de mișcare, de ieri sau de azi, noul primar din Tbilisi își regăsește măcar pentru câteva clipe privirea celui cu care alerga în jurul casei părintești din Samtedia. Privirea lui Levan.