Eduard Novak: Funcționarii de la Canotaj au primit după JO premii mai mari decât David Popovici. Elisabeta Lipă: Nimeni nu face nicio ilegalitate

Publicat: 16 10. 2024, 18:30
Actualizat: 16 10. 2024, 20:23

Campionul paralimpic la ciclism și fost ministru al sportului, Eduard Novak, acuză într-o postare pe Facebook că funcționarii din federații au fost recompensați cu premii peste cele obținute de medaliații de la Paris. El dă exemplu cazul secretarului general şi cel al contabilul şef de la FR Canotaj care au primit după JO premii mai mari decât David Popovici. Atacul voalat este, în acest caz, la Elisabeta Lipă. Președinta ANS a replicat că nu este nimic ilegal.

Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) şi Petrescu Roxana (contabilul şef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obţinut de Daniel Popovici.

Eduard Novak menţionează în postare că angajaţii FR Canotaj au fost premiaţi pentru ‘participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor.

“De ce au fost premiaţi cei doi? Simplu! Pentru “participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor”. Altfel spus, performanţa administrativă (nu ştiu care este!) este mai valoroasă decât performanţa sportivă.

Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanţă îl fac sunt mai puţin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul şi contabilul şef al Federaţiei de Canotaj. Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur.

UPDATE. Elisabeta Lipă:  “Eduard Novak traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public”

Reacția Elisabetei Lipă nu a întârziat. Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport a afirmat că Eduard Novak, “traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public“, subliniind că şi acesta a aplicat, după JO de la Tokyo, aceeaşi formulă de calcul prin care angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024.

Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr 69/ 2000 se aplică tuturor sportivilor, personalului auxiliar şi al federaţiilor de specialitate, precum şi al instituţiilor prevăzute de lege.
Sumele respective sunt distribuite, de regulă, prin intermediul angajatei/angajatului împuternicit în acest sens, în mod transparent. În acest fel, personalul din federaţii care lucrează timp de patru ani pentru salarii lunare medii de 600 de euro – echivalentul în lei – primeşte o recunoaştere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanţelor cu care ajungem cu toţii să ne mândrim în cea mai importantă competiţie la nivel internaţional, subliniază șefa Sportului.
În speranţa că acum memoria domnului ministru Novak are repere mai concrete în privinţa procedurilor pe care le-a urmat în timpul mandatului său, le mulţumesc încă o dată pentru efort şi îi felicit pe toţi sportivii de performanţă ai României şi pe cei care contribuie zilnic, prin munca lor, la aceste rezultate remarcabile“, a scris Lipă pe Facebook.

Elisabeta Lipă, pe liste parlamentare

Să fie oare şi vreo conotaţie politică? Puţin probabil, în condiţiile în care de la Agenţia Naţională pentru Sport, Lipă aspiră spre un mandat de parlamentar, acuză Novak.

Sportivii nu mai trebuie luaţi la mişto de Statul Român!, a adăugat Novak.

(La Camera Deputaţilor, în Botoșani, pe primele două poziţii se află și multipla campioană mondială şi olimpică la canotaj, Elisabeta Lipă, originară din Botoşani n.r.)

Premieri ca la carte, se apără Lipă

Elisabeta Lipă a declarat, pentru GOLAZO.ro, că premierile sunt conform legilor în vigoare.

„Domnul Novak ar trebui să ştie foarte bine ce scrie în normele financiare HG 1447 de aplicare a legii sportului. Acolo scrie foarte clar cine, cât şi cum este recompensat. Văd ca domnul Novak a uitat rapid, ca fost ministru, cum se răsplătesc medaliile. Probabil că, dacă la JO Paris nu a fost pe podium, îi arată cu degetul pe cei care chiar au făcut eforturi supraomeneşti. Vă rog să consultaţi normele noastre financiare, HG 1447, şi veţi vedea ca nimeni nu face nicio ilegalitate”, a spus Lipă.