Eduard Novak, singurul campion paralimpic din istoria României: „Dacă de mâine Guvernul nu începe un program pentru Rio 2016, va fi greu să se obțină performanțe”
Singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Carol Novak, a declarat, luni seară, la revenirea de la competiția ce s-a desfășurat la Londra, că va fi foarte greu să se obțină performanțe dacă Guvernul nu va începe imediat un program pentru ediția următoare, de la Rio de Janeiro.
„Nu realizez încă ce am obținut. Am mai ajuns la performanțe foarte bune, iar secretul pentru a crește este să rămâi cu picioarele pe pământ. Guvernul trebuie să se gândească că dacă de mâine nu începe un program pentru Rio atunci va fi foarte greu să se obțină performanțe. Dacă peste doi ani voi avea aceleași performanțe, atunci voi merge la Rio, dacă nu, nu. Sper să se dezvolte sportul paralimpic din România. Cei care vor să facă sport paralimpic trebuie să vină la mine, pentru că dacă mă duc eu la ei, atunci nu o să aibă niciun efect”, a spus Novak, care a obținut la Londra titlul paralimpic în cursa de urmărire pe velodrom și argintul la contratimpul pe șosea.
Novak a precizat că a simțit la Jocurile Paralimpice că nu era locul său acolo, deoarece are doar laba piciorului amputată, în timp ce alți sportivi au probleme mult mai mari. „Eu nu mi-am pierdut doar laba piciorului drept, eram în lotul pentru Nagano la patinaj și mi-a luat doi ani să-mi dau seama care este menirea vieții mele. Poate asta a fost soarta mea, ca viața mea să se îndrepte către ciclism. Înainte de paralimpiadă am fost foarte aproape să fiu călcat de o mașină la Manchester și am zis că dacă nu m-a călcat nici acum, atunci voi avea succes. La Londra, am simțit că nu am ce căuta acolo, pentru că eu am doar laba piciorului drept amputată. Însă sunt niște cazuri foarte complicate. Totuși, dacă le vezi fețele… Chiar în ultima zi au fost la discotecă în scaunele rulante și dacă ai fi văzut ce veselie era, ți-ai da seama că viața merge în continuare și fiecare problemă se rezolvă. Concurenții de aici au alte idei despre viață”, a adăugat Eduard Novak.
Atletul Florin Cojoc s-a declarat impresionat de atmosfera de la Londra: „Este prima dată în viața mea când simt așa ceva. Sunt puțin supărat că m-am accidentat și nu am mai putut continua concursul. Nu se poate exprima în cuvinte ce simți acolo, e ceva incredibil”.
Înotătoarea Naomi Ciorap a spus că Jocurile Paralimpice de la Londra au ambiționat-o. „A fost o experiență incredibilă și mă bucur că am putut participa. Nu cred că până la Rio voi mai avea parte de un concurs cu o concurență atât de mare. Această competiție mi-a arătat că trebuie să muncesc ca să ajung cea mai bună”, a afirmat sportiva.
Prezentă la sosirea lotului paralimpic al României de la Londra, Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a declarat că acești sportivi merită să fie apreciați. „Dincolo de orice medalie pe care au adus-o acasă, trebuie să apreciem valoarea și tăria lor de a fi extraordinari. Merită să îi aplaudăm, să le oferim flori și să nu ne gândim la ei doar când aduc medalii de la competiții. În felul acesta noi putem fi mai puternici și să-i avem ca modele pe acești oameni extraordinari”, a spus Andronescu.
Președintele Autorității Naționale pentru Sport și Tineret (ANST), Carmen Tocală, a subliniat că Eduard Novak va avea prime la fel ca acelea ale olimpicilor. „Am inițiat Hotărârea de Guvern și se află la doamna ministru pe masă. Prima este de 35.000 de euro, ca la olimpici, și va fi dublată de președintele ANST. Mai avem și medalia de argint, dar și recordul mondial. Premiile care i se cuvin sunt dublate și mai sunt și bonusurile pe care le are”, a precizat Tocală.
România a fost reprezentată de șase sportivi la Jocurile Paralimpice de la Londra, doi la ciclism (Eduard Novak și Imre Torok-Novak), frații Samuel Ciorap și Naomi Ciorap (natație), Florin Cojoc (atletism – săritura în lungime) și Dacian Makszin (tenis de masă), încheind participarea cu două medalii, obținute de Novak.