Elisabeta Lipă: Pista de kaiac-canoe de la Bascov va fi extinsă pentru canotaj
Președintele FR de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat, luni, într-o conferință de presă, prilejuită de premierea sportivilor participanți la CE de la Sevilla, că a fost deblocată suma de bani necesară pentru studiul de fezabilitate în urma căruia pista de kaiac-canoe de la Bascov să fie extinsă.
Potrivit Elisabetei Lipă, pista de la Bascov (județul Argeș) poate fi utilizată pentru moment doar de sportivii de la kaiac-canoe, iar pentru canotaj aceasta ar trebui extinsă.
„Un lucru care mă uimește, deși nu mă mai uimește nimic este această pistă de canotaj. În 2008, am condiționat revenirea pentru Jocurile Olimpice de construirea acestei piste. Au trecut ani și mă bucur că anul acesta MTS a deblocat banii pentru plata studiului de fezabilitate și în funcție de cum se vor mișca lucrurile, vom începe lucrările la această pistă. Cu toții ne dorim să putem aduce un campionat în țară la noi. Ani la rând canotajul a fost între primele zece sporturi, deci avem performanță. Cred că nimeni nu mai spera să se pună problema construirii unei piste de canotaj. Nu îmi vine să cred, încă visez”, a spus Lipă.
Ministrul Nicolae Bănicioiu speră ca pista să fie amenajată până în toamna anului 2014. „Pista e un bonus. Era un demers meritat pentru toate aceste rezultate bune. Sper ca anul viitor pe vremea aceasta să fim, dacă nu cu lucrările finalizate, măcar cu majoritatea, iar în toamna viitoare să inaugurați acea pistă”, a completat Bănicioiu, care a primit un tablou aniversar „Dinamo 65” din partea Elisabetei Lipă, deoarece ministrul nu a putut fi prezent la evenimentul din 29 mai.
Antrenorului lotului feminin, Mircea Roman, consideră că amenajarea pistei de la Bascov ar permite României să organizeze competiții de nivel internațional. „Pista de canotaj ne-ar introduce în lumea bună a canotajului nu numai ca performanțe, ci și ca organizatori de competiții. Suntem singura națiune care mai obține rezultate, dar nu poate să organizeze competiții, pentru că noi nu avem o pistă cu cerințe minime, avem doar o balizare pe lacul Snagov, care ne permite să facem antrenamentele”, a adăugat Roman.
Mircea Roman s-a plâns ministrului Bănicioiu de problemele pe care canotorii le au pe lacul Snagov din cauza proprietarilor de ambarcațiuni cu motor din zonă. „Ridic un semnal de alarmă. La Snagov pregătirea loturilor de canotaj și kaiac-canoe a devenit o problemă majoră pe măsură ce apar celelalte sporturi nautice cu motor. Lucrurile s-ar putea rezolva dacă ar fi o organizare și cineva care să impună legea. Acolo există reguli nautice care ar trebui respectate. Vă cerem o intervenție în ceea ce privește o reglementare a circulației pe lacul Snagov. Ar trebui ca sporturile nautice să aibă anumite ore în care să-și facă antrenamentele și ore în care să nu mai fie voie să se circule cu ambarcațiunile”, a subliniat Roman.
El a propus ca între anumite ore, când sportivii se antrenează, proprietarii din zonă să nu aibă voie să intre cu bărcile motorizate pe lac. „Nu este respectată legislația, iar cei care ar trebui să se impună nu o fac, pentru că cei care au șalupe sunt foarte puternici și financiar și politic. Noi, cam 50 la sută din antrenament se poate îndeplini în condiții bune, restul facem slalom printre șalupe. Noi avem ambarcațiuni care de multe ori sunt mai scumpe decât ambarcațiunile cu motor. Am avut și conflicte majore acolo cu amenințări cu șalupa folosită ca armă împotriva unor sportive olimpice. Legea ar trebui făcută astfel încât să trăiască și cei care fac agrement și cei care fac performanță și încearcă să mai țină sus drapelul României. Și nouă, sportivelor, eu vorbesc ca o femeie, și băieților încă ne tresaltă inima când ne cântă imnul”, a explicat Roman.
Andreea Boghian, dublă campioană europeanăcu aur la 8+1 și dublu rame, sper să câștige o medalie și la o competiție internațională organizată în România „Sperăm cât mai repede să muncim liniștite cât mai repede, fără valuri. Sperăm să devină realitate toate promisiunile. Chiar atât de rău e la Snagov. Avem unele zile când ne lasă în pace șalupele, dar avem și zile când nu ne antrenăm cum trebuie. Cred că ar fi cea mai frumoasă competiție dacă am putea câștiga acasă”, a menționat Boghian.
Delegația României a cucerit două medalii de aur, la 8+1 feminin și dublu rame feminin, și o medalie de argint, patru rame fără cârmaci masculin, la CE de la Sevilla.
La festivitatea de premiere au participat canotoarele Roxana Cogianu, Ionela Zaharia, Cristina Grigoraș, Irina Dorneanu, Adelina Cojocariu, Andreea Boghian, Camelia Lupașcu, Nicoleta Albu și Daniela Druncea (8+1), Cristina Grigoraș, partenera Andreei Boghian la dublu rame, și echipajul masculin de 4 rame fără cârmaci, format din Marius-Vasile Cozmiuc, George Palamariu, Cristi-Ilie Pârghie și Florin Curuea.