Cheltuielile pentru organizarea Campionatului European de handbal feminin din 2026, pe care România îl va găzdui împreună cu Cehia, Polonia, Slovacia şi Turcia, vor fi de ordinul milioanelor de euro.
Andrei Luca, secretarul gneeral al FR Handbal, a explicat însă că evenimentul va aduce şi încasări importante.
„Ne bucură încrederea Federaţiei Europene de Handbal, pentru că un turneu final ca acesta nu a mai fost organizat în România din 2000. Efortul este unul mare, îl cunoşteam, pentru că România îşi propusese să organizeze singură acest European. Este o organizare în premieră în cinci ţări, iar o primă întâlnire între noi, organizatorii, a avut loc. Şi sunt foarte multe de făcut din punct de vedere organizatoric şi administrativ, cheltuieli foarte mari.
Pentru că este vorba de milioane de euro pentru organizarea meciurilor din România. Cumva avem bani prin acea asigurare guvernamentală, dar cumva presimt eu că ne vor mai trebui. Însă să nu vorbim doar de cheltuieli.
Sigur că trebuie să cheltui ca să ai apoi încasări, dar să vedem la final dacă este un plus sau un minus. Ca imagine, nu încape niciun dubiu că va fi un plus, dar vor fi şi încasări, pentru că sala din Oradea are 5.400 de locuri, iar cea din Cluj are 10.000”, a afirmat Andrei Luca.
Președintele Constantin Din a susține că Bucureştiul are nevoie de o Sală Polivalentă de 18.000 de locuri pentru a putea spera în viitor să găzduiască competiţii majore de handbal.
„E limpede pentru toată lumea că Bucureştiul are nevoie de o sală polivalentă nouă de minimum 18.000 de locuri. Toate evenimentele sportive majore sunt în creştere, audienţa creşte de la o ediţie la alta. Avem nevoie de o sală de minimum 18.000 de locuri. În handbalul european s-a ajuns la nivelul în care 20.000 de oameni să vadă un meci în picioare, iar în România handbalul este iubit şi e clar că Bucureştiul are nevoie de o sală polivalentă nouă cât mai repede. Noi, ca federaţie, încercăm să punem umărul pentru demararea acestui proiect.
Actuala sală polivalentă va intra în renovare de la 1 ianuarie. Şi indiferent ce sală vor alege echipele din Bucureşti care ne vor reprezenta în cupele europene eu sunt convins că tribunele vor fi pline. De exemplu, Dinamo s-ar putea să joace la Cluj şi ar putea strânge 10.000 de spectatori la un meci de Liga Campionilor”, a declarat Constantin Din.