EXCLUSIV VIDEO | De ce s-a retras Gabriela Szabo din atletism la 28 de ani. ”Mintea mea nu mai era pregătită. După ce am abandonat, ce psihic mai aveam să mă duc la Olimpiada din 2004?”

Publicat: 31/05/2022, 17:16
Actualizat: 31/05/2022, 17:23

Gabriela Szabo mărturisește, în interviul pe care l-a acordat în exclusivitate pentru Gândul, ce a determinat-o, în 2004, să se retragă după o carieră fulminantă, în urma căreia rămâne, fără doar și poate, una dintre cele mai mari atlete ale României.

Momentul retragerii din activitate a devenit, pentru Gabriela Szabo, începutul unui nou drum. Spune că nu a abandonat niciodată și a muncit până la epuizare, iar retragerea din activitatea sportivă a venit în urma unui ”mesaj” pe care chiar ”mintea” ei i l-a transmis.

Interviul poate fi urmărit și pe canalul de YouTube GÂNDUL

”După ce m-am lăsat de sport, mi-am continuat studiile și am stat 7 ani în mediul academic. Am intrat la facultate în 1994 și am terminat în 1999, la UBB Cluj. După ce m-am lăsat de sport, m-am gândit ce pot eu să fac, pentru că eu am luat o decizie de pe o zi pe alta, am abandonat și a doua zi am spus că mă retrag din activitatea sportivă. Eu n-am abandonat niciodată, n-am știut să abandonez, niciodată n-a fost acest cuvânt în capul meu. Nici la antrenament, eu nu abandonam antrenamentele. Mergeam până la epuizare”, își amintește marea campioană a României.

La Birmingham, în 2004, a fost momentul când a simțit că trebuie să se retragă, după 23 de medalii cucerite la Olimpiadă, la europene și mondiale.

În momentul în care eu, pe pista unde am alergat record mondial, la Birmingham, m-am întors în 2004 și am abandonat cursa (de 5.000 de metri – n.r.), am zis că este momentul de retragere. Simțeam că se întâmplă ceva în corpul meu. Imaginați-vă, oameni buni, de la 11 ani am stat în topurile mondiale, am câștigat, în 11 ani, peste 23 de medalii, europene, mondiale, jocuri olimpice. Poate nu corpul, cât mintea mi-a spus că e momentul. 11 ani să fii concentrat doar pe marea performanță …”, mărturisește Gabi Szabo.

”Era o bătălie între minte și corp, mi se părea că 10 kilometri înseamnă 30”

Au existat și voci care au susținut că Gabriela Szabo s-a retras mult prea devreme din activitatea sportivă, însă, privind retrospectiv, este convinsă că a luat cea mai bună decizie.

”Mintea mea nu mai era pregătită”, mărturisește Gabriela Szabo, iar ”bătălia” dintre minte și corp avea o desfășurare alertă în acea perioadă.

”Numai cine a trecut prin fenomen poate să mă înțeleagă. Cine nu, o să cârcotească: «De ce m-am retras la 28 de ani». Dar eu am o vorbă. Decât să mă roage lumea să mă las de sport, mai bine să mă întrebe de ce m-am lăsat de sport.

În momentul în care eu am abandonat, imaginați-vă ce psihic mai aveam eu să mă duc la Olimpiadă în 2004. Cu toate că mi se spunea hai acasă, să te liniștești, mai ai câteva luni de pregătire… Mintea mea nu mai era pregătită. Cu cât intervenea uzura fizică și psihică, cu atât mi se părea că 10 kilometri înseamnă 30. Mintea nu mai era pregătită. Era o bătălie între minte și corp. Mintea îmi spunea ceva, corpul îmi spunea altceva”, își amintește Gabi Szabo momentul marii retrageri.

Dar, mai spune multipla campioană olimpică și mondială, a câștigat ”tot ce se poate câștiga”, iar această realitate este reconfortantă și dovada incontestabilă a muncii duse până la epuizare, dar cu rezultate istorice.

Oricum, eu – în 2004 – îmi doream să mă retrag din activitate, simțeam că nu mai pot. Dar după Olimpiadă. Și mi-am dorit să mă retrag cu medalie olimpică. Dar n-am mai ajuns la Olimpiadă.

Imaginați-vă, în două Olimpiade, am trei medalii olimpice. Am 11 titluri de campioană mondială. Din 1991 și până în 2004, eu am câștigat tot ce se poate câștiga. Câți din sportivii lumii se pot lăuda cu 3 medalii Olimpice de aur, cu 11 titluri de campioană mondială, nu știu câte la europene, să nu mai vorbim de locurile doi sau vice-campioană mondială, că și acelea sunt în palmaresul meu. Despre asta discutăm, restul – din punctul meu de vedere – sunt cârcoteli, sunt răutăți și, mai mult decât atât, sunt invidii”.

Gabriela Szabo

Ce titlu a pierdut Gabriela Szabo la o sutime de secundă

Gabi Szabo spune că cei care îi comentează retragerea și o critică ar trebui să se uite în CV-ul lor la ce au făcut ei ca să poată avea un punct de vedere negativ la o carieră sportivă imensă.

”Este o excepție tot palmaresul respectiv, ne place, nu ne place, pe lângă titluri mondiale, sunt recorduri olimpice, sunt recorduri mondiale, sunt recorduri europene, sunt recorduri naționale care nici astăzi nu pot să fie bătute. Nici la juniori 2, unde dețin recordul național de atâția ani”.

Fostei mare campioane îi lipsește din palmares un titlu pentru care s-a luptat mult și pe care îl regretă și acum.

Nu am titlul de campioană europeană în aer liber. Îl am în sală, dar nu îl am în aer liber. În schimb, am locul doi. L-am pierdut la o sutime de secundă, vă puteți imagina? M-am luptat până în ultima secundă, până după linia de sosire m-am luptat pentru titlu”, îți amintește Gabi Szabo.

”Am dus România la atletism peste China, Rusia și Statele Unite”

Gabriela Szabo mărturisește că nu s-a luptat pentru ea ca să obțină acest titlu ci cu sufletul la România.

”Nu știu câtă lume înțelege că în sufletul nostru era România, eu nu eram Gabi Szabo. Și pentru România, să nu o fac de rușine, munceam de zece ori mai mult și îmi doream ca atunci când ies în competiție să fiu cea mai bună.

Steagul României – și nu o spun din patriotism, asta simt -, timp de 11 ani, era pe cel mai înalt catarg și se bătea cu Statele Unite, cu China și cu Rusia, cu marile puteri economice, sportive… Să fie România peste China, și Rusia, și Statele Unite, vă imaginați așa ceva?”

În prima parte a interviului pe care l-a acordat în exclusivitate pentru GÂNDUL, Gabriela Szabo vorbește și despre celălalt “maraton” la care s-a înhămat după ce a părăsit activitatea competițională, în urmă cu 18 ani, despre Clubul Sportiv Municipal (CSM) București și ”bullying-ul” permanent pe care îl resimte de când a preluat conducerea acestui club. Ea vorbește despre problemele clubului și spune că există patru dosare penale, dintre care unul la DNA, după rapoartele întocmite de Curtea de Conturi și Corpul de Control. Prima parte a interviului cu Gabriela Szabo poate fi citită AICI.

Gabriela Szabo a elucidat și misterul celor 6,6 kilograme de aur în lingouri pe care le-a câștigat după Golden Four, în urmă cu 25 de ani, când avea 21 de ani. Fosta mare campioană povestește AICI unde sunt acum lingourile de aur.

Fosta mare campioană olimpică și mondială dezvăluie și amănunte necunoscute până acum din trecutul ei și povestește în ce pantofi sport și-a început cariera.

Gabi Szabo a păstrat, dincolo de amprenta dură din tălpi a zecilor de mii de kilometri alergați în concursurile vieții ei, prietenii veritabile în lumea sportului, și dezvăluie una dintre acestea. Fosta mare campioană olimpică și mondială rememorează tabieturile pe care le avea înainte de fiecare competiție și mărturisește ce le interzicea celorlalți să facă.


EXCLUSIV VIDEO | Gabriela Szabo, dezvăluiri inedite dintr-o viață de roman-foileton și prezentul acid de la CSM București: “Suntem în procese. Sunt și dosare civile, dar și patru dosare penale. Unul la DNA!”

EXCLUSIV VIDEO | Ce a făcut Gabriela Szabo cu lingourile de aur pe care le-a câștigat în 1997. ”Nu vă imaginați că am venit cu ele prin aeroport”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows