După 18 ani de la momentul retragerii din activitatea competițională, Gabriela Szabo, fata blondă cu ochi albaștri din Bistrița care a adus României în cei 11 ani de carieră pe marile stadioane ale lumii performanțele extraordinare pe care nimeni nu le-a mai egalat de atunci, continuă cu aceeași îndârjire de atlet imbatabil să spere că va aduce un plus de valoare în arena sportului românesc. În interviul pe care l-a acordat în exclusivitate pentru GÂNDUL, Gabriela Szabo vorbește despre celălalt “maraton” la care s-a înhămat după ce a părăsit activitatea competițională.
După experiența de secretar federal pe probleme de marketing și dezvoltare și vicepreședinte în cadrul Federației Române de Atletism (FRA), apoi de ministru al Tineretului si Sportului (martie 2014 – noiembrie 2015), Gabi Szabo este, din 2017, directorul general al unui club de prestigiu, Clubul Sportiv Municipal (CSM) București. Și nu îi este deloc ușor. Sunt voci care o contestă și acum, reproșurile unora continuă să facă trimitere la ocuparea acestui post doar pentru că “este prietena fostului primar general și actual ministru al Familiei, Gabriela Firea”.
În presă au apărut destule informații legate de luptele intestine din această instituție, unii dintre angajați făcând acuzații publice încă de la momentul preluării conducerii CSM de către Gabriela Szabo. Mai mult, au fost declanșate o serie de litigii după ce a început punerea în aplicare a unui raport de control al Curții de Conturi care viza eliminarea unor cheltuieli deloc benefice clubului al cărui buget a scăzut dramatic în 2019.
Aceasta este situația actuală despre care managerul Gabriela Szabo spune că este “un bullying” permanent pe care îl resimte de când a preluat conducerea acestui club.
Interviul poate fi urmărit și pe canalul de YouTube GÂNDUL.
Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire, iar Gabriela Szabo s-a confruntat și încă se confruntă cu astfel de situații. Una dintre ipotezele de lucru ar fi prietenia care o leagă de fostul primar general al Bucureștiului, Gabriela Firea.
Dar această relație de prietenie nu a fost ”alimentată” de eventuale simpatii politice, iar Gabriela Szabo afirmă că nu se poate dezice de ”lucrurile bune” care au fost făcute împreună. Dar există și alte motive pentru care prietenia dintre Gabriela Szabo și Gabriela Firea este atât de puternică.
”Pe mine mă onorează dacă sunt considerată amica, prietena doamnei Firea… N-o să mă dezic niciodată de multe lucruri bune pe care le-am făcut împreună. Plus de asta, să nu uităm că fostul secretar general al Federației Române de Atletism este fostul socru al doamnei Firea, soacra dânsei a fost unul dintre cei mai longevivi rectori de la IEFS, fostul soț al Gabrielei Firea a fost antrenor de atletism, deci ne leagă o poveste în spatele funcțiilor pe care noi le avem.
O știam pe Gabi Firea și dinainte de a fi ministru. Am participat la câteva evenimente, fiind invitată de Răzvan Firea la ele, plus de asta Răzvan Firea era foarte, foarte implicat la Fundația Atletismul Românesc și făcea foarte multe lucruri minunate cu doamna Iolanda Balaș. N-o să mă dezic niciodată de prietenii mei, de relațiile pe care le-am construit în timp, doar pentru că suntem în funcții și doar pentru că unii au o opțiune politică diferită față de ceilalți.
Să nu uităm că sunt Gabi Szabo, este un nume cu rezonanță, atât la nivel național, cât și internațional, iar dacă vrei să dai în cineva, dai și în cunoscuți, tocmai pentru ca să rănești. Am înțeles această situație, am acceptat-o și o accept în continuare. Știți cum e, și cu bune și cu rele.
Cert este că atunci când mă duc acasă și pun capul pe pernă, credeți-mă pe cuvânt că îi mulțumesc divinității că am făcut câteva lucruri bune în acea zi. Eu sunt un om foarte calm și nu sunt răzbunător. Nu mă caracterizează lucrurile astea și încerc în fiecare zi să fac lucrurile corect și să am conștiința împăcată că lucrurile pe care le-am făcut sunt corecte”, mărturisește Gabriela Szabo.
”Clar că în viața de zi cu zi poate că mai și greșim, dar astea nu sunt voite, nu încerc să fac lucrurile voit sau să fac rău voit sau să greșesc voit. Dacă greșesc, automat încerc să și repar lucrurile”
”Atunci când mă duc acasă și pun capul pe pernă, credeți-mă pe cuvânt că îi mulțumesc divinității că am făcut câteva lucruri bune în acea zi”, spune Gabriela Szabo.
Deținând funcția de director general la CSM București, Gabi Szabo a fost nevoită să facă față și unor ”lupte intestine”, să rezolve unele conflicte – referitoare la salarii, la buget – apărute în timp.
Multipla campioană dezvăluie că atunci când a preluat această funcție – în anul 2017 – nu a existat un proces-verbal de predare/primire, ulterior descoperind situația ”treaptă cu treaptă”.
”În 2017, când am preluat eu acest club, în primul rând nu mi-a fost predat, așa cum se obișnuiește, cu bune și cu rele. Cert este că a trebuit să intru eu în burtiera clubului, în așa fel încât să descopăr treaptă cu treaptă. Avantajul meu a fost că am trecut prin câteva funcții importante până când am ajuns la CSM. Nimeni nu poate să spună că am venit aici fără experiență. Vin din Federația Română de Atletism, unde am stat 8 ani de zile, 8 ani de zile am stat în board-urile executive la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, am experiența internațională, unde am lucrat zi de zi la Asociația Europeană de Atletism.
Am fost numită consilier de ministru, am primit funcția de ministru, unde am muncit un an și opt luni de zile, este Codul Fiscal pe care l-am făcut pe sport, este protocolul de colaborare care a fost semnat între MTS și Ministerul Dezvoltării, de 117 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii sportive de masă și de performanță, și dacă astăzi vedem că se taie panglica la unele investiții în sport sunt datorită acestui protocol. După care reabilitarea bazelor sportive, susținerea sportului de performanță pe piramidă, federațiile sportive naționale, am triplat bugetul Comitetului Olimpic și Sportiv Român…
S-au întâmplat foarte multe lucruri. Singurul lucru pe care și astăzi îl am este că nu îmi place să mă laud cu lucrurile pe care le facem. Consider că este o normalitate. De ce să ies în public, să ne lăudăm? Ca ministru, am înțeles că este funcție politică, orice faci trebuie să se cunoască. Eu n-am știut, pentru că am fost tehnocrat, eu n-am avut experiența politică, eu am intrat un pic dintr-o altă zonă”, recunoaște Gabriela Szabo.
”Funcția de director general la CSM nu este una politică, este prin concurs, am dovedit-o prin concurs. Nu neg faptul că fostul primar al Bucureștiului mi-a propus să preiau această funcție și am venit din mediul privat în această instituție. Nu am venit din funcție politică. Am venit din mediul privat. Eu, doi ani de zile, am muncit la una dintre cele mai mari companii din lume, după ce am plecat din funcția de ministru. De acolo am venit, prin concurs, și ocup, astăzi, funcția la CSM”, mai spune Gabriela Szabo.
Dacă a existat o ”greșeală” pe care și-o asumă? Gabriela Szabo a ajuns la concluzia că, de la bun început, ar fi trebuit să organizeze o conferință de presă în care să prezinte realitatea cu care se confrunta.
După aceea, ca director general, s-a ”înhămat la muncă”, așa cum se mai spune, acționând concret pentru a elimina deficiențe. Încă există patru dosare penale, dintre care unul la DNA, după rapoartele întocmite de Curtea de Conturi și Corpul de Control, iar 5,6 milioane de lei trebuie recuperate.
”N-aș vrea să discut despre ce-am găsit. Greșeala mea este că n-am ieșit într-o conferință de presă și să spun toate problemele cu care ne confruntăm. Am văzut doar niște cupe, niște medalii, dar – din punct de vedere administrativ – n-aș vrea să discut. Au fost niște rapoarte ale Curții de Conturi, inclusiv Corpul de Control, le-am luat eu pe umerii mei și de acolo a trebuit să cer ajutorul Consiliului General, să-mi dea avizul, să pot să fac achiziție juridică de reprezentare în instanță, ca să ducem la îndeplinire deciziile Curții de Conturi pentru recuperarea a 5,6 milioane de lei, debite care erau neînregistrate în contabilitate.
Suntem în procese… Sunt și dosare civile, dar sunt și dosare penale. Sunt patru dosare penale. Unul este la DNA și restul sunt încă în cercetare.
Am cerut ajutorul Consiliului General și, cu votul CG, am putut să facem achiziționare de reprezentare juridică în instanță, tocmai ca să nu intru eu în pasivitate și să duc la îndeplinire acele decizii. Majoritatea dintre ele sunt prescrise, clar, și de aici a ieșit că Gabi Szabo este o procesomană. Eu nu sunt procesomană. Uitați-vă dacă Gabi Szabo a dat în judecată pe cineva. Da, am dat în judecată o persoană din interiorul clubului, mi-a adus prejudicii foarte grave de imagine, efectiv m-a umilit pe Facebook și în unele ziare, chiar la ora douăsprezece noaptea… Imaginați-vă că, în primele două luni de zile, eu nu știu cu ce am putut să deranjez atât de tare pe unii care nu mai lucrează, astăzi, pe aici…”, își amintește Gabriela Szabo.
Nu poți lucra cu oameni care mă critică în permanență. Au dreptul să critice, clar, dar de ce nu vin la mine în birou să mă critice și să-mi spună: Doamna Szabo, uitați, consider că asta nu e OK. De ce trebuie să ne spălăm rufele în presă? OK, critică-mă, dar haideți să vedem pe ce se bazează critica ta? Este o critică constructivă sau este doar o critică să denigrezi un nume că nu este bun manager? OK. Nici nu vreau să fiu cel mai bun manager. Nici nu vreau să fac lucrurile la perfecțiune. Probabil că am greșit, nu știu…”, mai spune Gabriela Szabo.
Însă, încetul cu încetul, lucrurile s-au legat, atmosfera din interiorul clubului CSM este bună, iar Gabriela Szabo este convinsă că deciziile luate au fost bune și, mai ales, constructive.
”Deocamdată, pe controlul Curții de Conturi pe care l-am avut la CSM și pe auditarea pe care am avut-o, totul este OK în interiorul clubului. Toate deciziile pe care le-am luat sunt OK. Acum, cu deciziile Curții de Conturi, încă suntem la tribunal, majoritatea dintre ele sunt prescrise, asta înseamnă că debitele respective le putem scădea din contabilitate. Prescrierea nu pot să o fac eu, indiferent că eu am văzut-o prin comisiile de disciplină pe care le-am făcut, de cercetare, așa cum le-a lăsat Curtea de Conturi. Prescrierea trebuie să o dea tribunalul, să spună alb pe negru că este prescris. Și abia după aceea, cu consiliul de administrație am discutat, putem să scădem debitele din economic și în fața Curții de Conturi suntem OK”, afirmă Gabriela Szabo, în interviul acordat în exclusivitate pentru GÂNDUL.
Cu toții trăim într-o realitate în care bugetele alocate sunt esențiale, indiferent de domeniu. În ceea ce privește strict sportul din România, majoritatea primăriilor din țară beneficiază, acum, de posibilitatea de a avea un club sportiv. Handbalul este sportul privilegiat, din punct de vedere financiar, la nivelul României.
Gabriela Szabo are, însă, regretul că, spre deosebire de perioada 2017 – 2018, bugetul alocat CSM București a scăzut cu 40%. De aici au urmat contracte tăiate, procese cu unii jucători. O altă problemă ar fi aceea că numărul sportivilor români este mult mai mic decât al celor străini, iar o schimbare de mentalitate, din acest punct de vedere, este de dorit.
”Din 2017, majoritatea primăriilor au club sportiv. Handbalul este cel mai finanțat sport, astăzi, la nivelul României. Dacă vorbim de geopolitică și de sport în România, clară că dacă și primăria de la Bistrița sau din Bacău, sau de la Buzău, investesc sume considerabile în handbal, își doresc să câștige titlul. Sau acum, cum este Rapidul. Până acum, la Rapid, noi dădeam jucătoare, pentru că nu aveau finanțare. Așa, în doi ani de zile, văd că Rapidul are bani, pentru că fac și 100 de ani anul ăsta și Ministerul Transporturilor am înțeles că le-a dat o bugetare considerabilă. S-au dus tot în direcția asta de handbal.
Noi am avut un buget foarte frumos în 2017-2018. În 2019, ni s-a tăiat bugetul cu 40%. De acolo a început o întreagă nebunie, chiar spuneam că nu știu cum n-am albit. (…) Când îți taie bugetul cu 40% și tu ai semnate contractele…
Și bugetul național a fost votat foarte târziu în 2019, până când s-a format bugetul autorităților locale a mai durat 45 de zile. În concluzie, noi am primit buget oficial în club undeva pe 10 sau pe 13 mai, iar la finalul lunii mai ne-a venit o notificare din partea primăriei cum că trebuie să ne schimbăm strategia și obiectivele de performanță până mâine, la ora 12.00, și să ne reducem bugetul cu încă 30%.
Unele contracte cu jucătorii a trebuit să le închidem și de aici s-a iscat că unii sportivi trebuiau notificați pe contracte, unii aveau 15 zile, alții 60 de zile… Vorbim de echipele de seniori și, împreună cu consiliul de administrație, cu oamenii din primărie, stând la masă, am făcut o cercetare, să vedem, de exemplu, câte secții de rugby sunt la nivelul României. Sunt șase. Păi câți bani cheltuim? Așa… Păi nu mai mergem cu rugby înainte. Cu voleiul… Câți sportivi străini avem? 90% din sportivii pe care îi aveam sub contract, nu numai la rugby, și la volei feminin, erau străini. Foarte puțini sportivi români. Așa era clădit clubul…
Secțiile de la CSM, până la venirea mea, erau clădite, în proporție covârșitoare, cu sportivi străini care făceau performanță la CSM. Am și spus: «Uitați-vă în jurul vostru, vedeți unde sunt cei mai buni sportivi români, aduceți-i la CSM, avem bani. Aveam în 2017 – 2018. Haideți să facem echipe și să ne ajutăm proprii sportivi să performeze»”, reamintește Gabriela Szabo.
În interviul acordat pentru GÂNDUL, Gabi Szabo dezvăluie și amănunte necunoscute până acum din trecutul ei. Fosta mare campioană olimpică și mondială povestește în ce pantofi sport și-a început cariera, ce și-a dorit foarte mult și nu a ajuns să aibă în palmares, ce titlu a pierdut la o miime de secundă. Gabriela Szabo elucidează și misterul celor 6,6 kilograme de aur pe care le-a câștigat după Golden Four și spune ce a făcut cu lingourile.
Gabi Szabo a păstrat, dincolo de amprenta dură din tălpi a zecilor de mii de kilometri alergați în concursurile vieții ei, prietenii veritabile în lumea sportului, și dezvăluie una dintre acestea. Fosta mare campioană olimpică și mondială rememorează tabieturile pe care le avea înainte de fiecare competiție și mărturisește ce le interzicea celorlalți să facă.
În interviul pentru Gândul, dezvăluie și ce a determinat-o, în 2004, să se retragă după o carieră fulminantă în urma căreia rămâne, fără doar și poate, una dintre cele mai mari atlete ale României.