Expunerea la temperaturi scăzute favorizează pierderea în greutate
Expunerea corpului la temperaturi scăzute, mai ales în interiorul locuințelor, favorizează pierderea în greutatea, având în vedere că organismul consumă mai multe calorii pentru reglarea termică, potrivit unui studiu de zece ani realizat de cercetătorii olandezi, conform dailymail.co.uk.
Teoria cercetătorilor olandezi de la Centrul medical al Universității din Maastricht, care au analizat efectele frigului asupra metabolismului, sugerează că asigurarea unei temperaturi scăzute în clădiri, mai ales pe timp de iarnă, este benefică pentru menținerea unei greutăți optime și chiar pentru pierderea kilogramelor în plus.
Cel puțin în rândul tinerilor și al persoanelor de vârstă medie, producerea căldurii corporale, care reacție la senzația de frig, poate cheltui până la 30% din rezervele de energie ale corpului.
Acest lucru înseamnă că temperaturile scăzute cauzează o ardere semnificativ mai mare a caloriilor, care nu se mai depozitează astfel sub formă de grăsime.
„Am pornit de la ipoteza că mediul termic afectează sănătatea umană și, mai precis, expunerea frecventă la frig moderat afectează semnificativ cheltuirea rezervelor noastre de energie pentru perioade prelungite de timp”, a afirmat doctorul Wouter van Marken Lichtenbelt, coordonatorul echipei de cercetare.
Studiul olandezilor a fost comparat cu cercetările unor oameni de știință din Japonia, care au detectat o pierdere a grăsimii corporale după ce voluntarii au petrecut două ore pe zi, timp de șase săptămâni, într-un mediu cu o temperatură constantă de 17 grade Celsius.
Cercetătorii din Maastricht au descoperit, de asemenea, că oamenii se obișnuiesc cu frigul, după o anumită perioadă de timp.
După ce participanții la studiu au petrecut șase ore pe zi, timp de zece zile, într-un spațiu cu temperaturi scăzute, nivelul țesutului adipos brun din organism, care generează căldură, a crescut, astfel încât subiecții au început să suporte din ce în ce mai bine temperatura ambiantă.
„În absența expunerii la o temperatură ambiantă variată, grupuri întregi de oameni s-ar putea îmbolnăvi de o serie de afecțiuni, precum obezitatea. În plus, aceștia devin vulnerabili la schimbări bruște de temperatură”, a fost concluzia studiului, publicat în Trends in Endocrinology & Metabolism.