Forumul Evaluarea potențialului Olimpic al României pentru Jocurile celei de-a XXXIII-a Olimpiade Paris 2024, organizat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), a avut loc marți la Hotel Marriott din București .
Întâlnirea, la care au participat reprezentanți a 25 de federații naționale sportive, a fost deschis de președintele COSR Mihai Covaliu care i-a avut alături pe Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS) și George Boroi, secretarul general al COSR.
Mihai Covaliu a subliniat că sportul românesc se pregătește să încheie un an dificil și a trecut în revistă rezultatele înregistrate de sportivii români accentuând faptul că COSR va susține performanța.
Cu toate acestea președintele COSR a atras atenția asupra optimismului de anul trecut al federațiilor sportive care s-a dovedi a fi supraevaluat, lucru dovedit de rezultatele obținute în acest an la competițiile de obiectiv.
Președintele COSR i-a îndemnat pe toți conducătorii forurilor sportive să fie obiectivi și să-și aprecieze realist șansele de a obține medalii la Paris 2024.
”Mă bucur să fim împreună, după un an dificil pe care l-am traversat-o cu toții și din care am speranța că vom ieși mai realiști și mai înțelepți. Credem toți în același vis și suntem împreună pe acest drum al performanței. Fiecare are rolul său, NOI, echipa noastră, susținem sportivii pentru că ei sunt cei care trebuie să ridice steagul la Jocuri.
Încheiem un an 2023 în care puteam mai mult și mai bine și urmează un an de foc. Rezultatele depind de condițiile în care ne vom evalua pe noi și mai ales propriile noastre acțiuni. Asta s-a văzut cel mai bine în 2023. Ține de oamenii pe care îi alegem, de specialiștii desemnați care să îi ducă pe sportivi în vârf. Perfecționarea justă a oamenilor care sunt în sistemul nostru, perfecționarea și optimizarea procesului managerial, sunt două elemente centrale, esențiale pentru a progresa”.
Oficialul COSR consideră că numărul de medalii propuse de reprezentanții federaţiilor, 13, este unul supraevaluat, personal estimând un total de 8 medalii la JO 2024.
„Dacă ţinem cont de ceea ce şi-au propus federaţiile, şi anume 13 medalii, eu cred că acest număr este supraevaluat. Comisia olimpică pentru sportul de performanţă a estimat un potenţial de cinci-şapte medalii şi eu cred că putem atinge cifra 8 la Jocurile Olimpice.
Tot ceea ce va fi ca surpriză pozitivă să ne apropie de acest număr 13 pe care federaţiile precum lupte, tir sportiv, ciclism, scrimă şi le-au propus, eu îmi doresc foarte mult să se întâmple.
Handbalul a venit iniţial cu o propunere de medalie, dar după o discuţie cu preşedintele federaţiei, am căzut de comun acord că în primul rând este importantă calificarea, pentru că este foarte grea, şi după aceea putem spune dacă vrem şi dacă putem să câştigăm medalii. Federaţiile îşi propun aceste medalii pentru că există o nevoie de finanţare pentru activitate”, a completat Mihai Covaliu.
Sunt 10 federaţii sportive naţionale care şi-au propus ca obiectiv o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris, canotajul, trei medalii, şi sunt convins că le poate lua, atletismul – o medalie, boxul – o medalie, ciclismul – o medalie, halterele – o medalie, judo – o medalie, kaiac-canoe – o medalie, lupte – o medalie, scrimă – o medalie, tenis de masă – o medalie şi tir sportiv – o medalie. Sunt 13 medalii, dar Comisia tehnică olimpică pentru sportul de performanţă, analizând micro şi macro strategia federaţiilor naţionale a estimat un total posibil de cinci-şapte medalii pentru Jocurile Olimpice de la Paris
MIhai Covaliu