FIFA vrea să organizeze un meci Coreea de Nord – Coreea de Sud
Președintele FIFA, elvețianul Gianni Infantino, are planuri mari în primul său an de mandat. În vârstă de 46 de ani, Infantino a anuțat că vrea să organizeze un meci amical între Coreea de Nord și Coreea de Sud, țări care s-au aflat în război în perioada 25 iunie 1950-27 iulie 1953.
„Trebuie să unim pe toată lumea în jurul unui meci de fotbal. Sunt gata să ajut și să ofer sprijin cu orice este necesar. Uneori, visele pot deveni realitate. Aceste lucruri pot fi reale. În plus, eu cred că trebuie să mărim numărul de echipe care participă la Cupa Mondială. Opt echipe în plus ar fi o cifră justă”, a fost declarația dată agenției Reuters de către președintele FIFA, Gianni Infantino.
Născut la Blig-Glis, Gianni Infantino are dublă cetățenie, elvețiană și italiană, este de profesie avocat și a terminat cursurile celebrei Universități de la Fribourg (Elveția). Infantino a ocupat funcția de secretar general al UEFA până în 2009, iar pe 26 februarie 2016 a fost ales prin vot în funcția de președinte al FIFA. Numele lui Gianni Infantino apare și în Dosarul Panama.
Echipele naționale de fotbal ale Coreei de Nord și Coreei de Sud s-au întâlnit de două ori în octombrie 1990 și o dată în 2005, într-o partidă disputată la Seul.
Războiul Coreei a fost un conflict militar între Republica Coreea și Republica Populară Democrată Coreeană. Coreea de Sud a avut drept aliați Națiunile Unite, iar Coreea de Nord a fost sprijinită de Republica Populară Chineză, cu ajutor militar din partea Uniunii Sovietice. Războiul a început la data de 25 iunie 1950, iar finalul războiului a coincis cu semnarea unui armistițiu la data de 27 iulie 1953.
Războiul a pornit din cauza delimitării fizice a Coreei printr-un acord al Aliaților victorioși în Războiul Pacificului. Peninsula Coreea a aparținut Japoniei din anul 1910 până la finele celui de-al Doilea Război Mondial. În 1945, în urma capitulării Japoniei, administrația americană a împărțit peninsula de-a lungul paralelei 38, trupele americane ocupând partea de sud, iar cele sovietice partea de nord.