Prima pagină » Sport » Fostul șef al arbitrilor, Vasile Avram, condamnat la trei ani de închisoare după achitarea de la CAB

Fostul șef al arbitrilor, Vasile Avram, condamnat la trei ani de închisoare după achitarea de la CAB

Fostul șef al arbitrilor, Vasile Avram, condamnat la trei ani de închisoare după achitarea de la CAB
Fostul șef al arbitrilor, Vasile Avram, condamnat la trei ani de închisoare după achitarea de la CAB

Fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) din cadrul Federației Române de Fotbal (FRF) Vasile Avram a fost trimis în judecată pentru că, în 21 mai 2011, când era supervizor la meciul de fotbal FCM Târgu Mureș – Universitatea Cluj, din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, a primit de la omul de afaceri Sorin Țerbea suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreați de echipa de fotbal din Tîrgu Mureș, la jocurile ediției de campionat 2011-2012.

Un complet de trei judecători de la instanța supremă a decis, miercuri, în majoritate, desființarea totală a deciziei de achitare dată de Curtea de Apel București (CAB) în cazul lui Vasile Avram, și a complicilor săi.

După rejudecarea cauzei, magistrații l-au condamnat pe Vasile Avram la trei ani de închisoare și doi ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pentru luare de mită și la șase luni de închisoare pentru tentativă la fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu infracțiuni de corupție. Instanța supremă a stabilit ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, cea de trei ani din care au scăzut reținerea și arestarea preventivă de la 24 septembrie 2011 la 21 noimebrie 2011.

Alături de Avram a fost condamnat de judecătorii ICCJ și avocatul Adrian Penciu la șase luni de închisoare pentru tentativă la instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu infracțiuni de corupție, la șase luni de închisoare pentru favorizarea infractorului comisă în legătură cu infracțiuni de corupție. Instanța a contopit cele două pedepse și a stabilit suspendarea executării lor termnenul de încercare în cazul acestuia find de doi ani și jumătate.

Complicele celor doi, Vasile Constantin Chiorean, a fost achitat de magistrații ICCJ pentru fapta de dare de mită și pentru complicitate la luare de mită

Față de Ioan Sorin Țerbea judecătorii au stabilit încetarea procesului penal pornit împotriva sa pentru dare de mită și aceeași decizie a fost luată și față de Nicolae Iacobescu pentru fapta de dare de mită și pentru complicitate la luare de mită, ca urmare a decesului celor doi.

Pe latură civilă, instanța supremă a decis confiscarea de la Avram a sumelor de 19.000 de euro și 6.647 de euro prin obligarea inculpatului la plata către stat a acestor sume (echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plății) și a constatat că acesta a consemnat la CEC Bank suma de 22.000 de euro la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție

ICCJ a menținut totodată sechestrul asigurător asupra bunurilor lui Avram până la concurența celor două sume și l-a mai obligat pe acesta la plata a 40.173 de lei (din care 3.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale, 35.173 lei contravaloare expertiză tehnică judiciară și 2.000 lei cheltuieli judiciare la instanța de fond).

Judecătoarea Simona Cristina Neniță a făcut opinie separată față de colegii săi și a stabilit ca Avram și Penciu să fie achitați, fiind de acord cu colegii săi în privința celorlalte dispoziții ale deciziei de miercuri, care este definitivă.

Vasile Avram, omul de afaceri Sorin Țerbea și ceilalți inculpați din dosarul de corupție din arbitraj au fost achitați, potrivit deciziei luate în 15 mai 2013 de Curtea de Apel București.

Judecătorul a decis la acel moment și ridicarea sechestrelor puse pe bunurile inculpaților și a altor măsuri dispuse în dosar.

Hotărârea Curții de Apel a fost atacată cu apel de procurorii DNA iar dosarul a ajuns la instanța supremă.

În octombrie 2011, Vasile Avram, fost președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru luare de mită în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu o infracțiune de corupție, iar omul de afaceri Sorin Ioan Țerbea, pentru dare de mită în formă continuată.

În același dosar au fost judecați Adrian Penciu, avocat în Baroul Giurgiu, acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracțiune de corupție, Vasile Constantin Chiorean, recepționer la un hotel din Tîrgu Mureș deținut de o societate controlată de Țerbea, acuzat de complicitate la dare de mită și la luare de mită, precum și Nicolae Iacobescu, acuzat de complicitate la dare de mită și la luare de mită, ambele în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 21 mai 2011, în condițiile exercitării atribuțiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal FCM Târgu Mureș – Universitatea Cluj, din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, Vasile Avram a primit de la Sorin Țerbea suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreați de echipa de fotbal din Tîrgu Mureș, la jocurile ediției de campionat 2011-2012.

„În aceeași împrejurare și în același scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta București-Târgu Mureș și retur, folos oferit de Țerbea Sorin Ioan. Elicopterul respectiv a fost pilotat de inculpatul Iacobescu Nicolae și închiriat, în acest scop, de o societate comercială controlată de inculpatul Țerbea Sorin Ioan, costul acestui transport fiind de aproximativ 3.000 de euro”, notau procurorii, în documentul citat.

Suma de 19.000 de euro i-a fost dată lui Vasile Avram prin intermediul lui Nicolae Iacobescu și Vasile Constantin Chiorean, au precizat procurorii.

De asemenea, potrivit procurorilor, în 26 septembrie, în condițiile în care Vasile Avram era cercetat în stare de arest preventiv în acest dosar penal, avocatul acestuia, Adrian Penciu, i-a dat un exemplar fals al unei hotărâri din 21 ianuarie 2011 a Biroului Executiv al Comisiei Centrale a Arbitrilor, care a fost semnat de Avram.

„Hotărârea prevedea ca delegarea arbitrilor pentru meciurile de fotbal din Liga I să se realizeze de către o altă persoană decât Avram Vasile, începând cu returul sezonului 2010 – 2011. În această modalitate, Penciu Adrian a încercat să îl exonereze de răspunderea penală pe Avram Vasile prin constituirea unor probe care nu sunt veridice”, potrivit procurorilor anticorupție.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 22.000 de euro aparținând lui Vasile Avram, în vederea confiscării.

În 25 septembrie 2011, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a lui Avram și Țerbea, ei fiind eliberați în 21 noiembrie.

Procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală în acest dosar a lui Șerban Alexandru pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracțiune de corupție, „întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor pentru care s-a început urmărirea penală”.