David Popovici a revenit în țară după performanța obținută la Campionatele Mondiale din Budapesta. Sportivul de 17 ani, legitimat la CS Dinamo, a cucerit două medalii de aur la competiția din Ungaria, în proba de 200 de metri liber, respectiv în cea de 100 de metri liber.
La coborârea din aeronavă, Popovici a fost așteptat de foștii campioni olimpici, Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație, de Mihai Covaliu, președintele COSR, de Eduard Novak, ministrul Sportului, și de președintele clubului Dinamo, Ionuț Adrian Popa.
El a ajuns în România duminică seara, cu o aeronavă TAROM, pe aeroportul „Henri Coandă”. Sportivul român a venit însoțit de antrenorul Adrian Rădulescu și de colegul său de lot, Robert Glință.
Popovici a fost așteptat pe covorul roșu de foștii campioni olimpici, Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, de Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, și de Eduard Novak, Ministrul Sportului, dar și de președintele clubului Dinamo București, Ionuț Adrian Popa, precum și de fani, colegi de liceu și jurnaliști.
David Popovici a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliștii români, într-o conferință organizată pe Aeroportul Otopeni. El a fost chestionat în legătură cu programul său competițional din acest an.
„Abia aștept să concurez la Campionatele Europene de Juniori (de la Otopeni n.r.) și abia aștept să mă simt ca sportivii maghiari la campionatele mondiale, să simt cum e să concurez la mine acasă. Vreau ca tribuna să fie cât mai gălăgioasă, să ne ajute să intrăm cât mai bine în starea de concurs și sincer, abia aștept să ne strige numele și să ne simțim cu adevărat speciali”, a spus sportivul român.
Tânărul înotător a făcut referire la felul în care percepe el efectele performanțelor sale, spunând printre altele că sportul românesc are nevoie de o resuscitare.
„Nu știu dacă sportul va avea o imagine mai bună, mai puternică la noi în țară, în urma acestor rezultate, dar pot să sper că valul pe care l-am creat acum și pe care continui să îl creez, va aduce reacții pozitive și va ajuta sportul să progreseze în țara asta, pentru că are clar nevoie de o mică resuscitare.
Abia aștept să văd cum am reușit să schimb acest sport și sportul în general în România. Și sper să fi inspirat cât mai mulți oameni. Nu numai să se apuce de vreun sport ci și să aibă o viață mai sănătoasă. Acesta este unul dintre obiectivele mele”, a adăugat David Popovici.
„Nu sunt obișnuit cu atâta lume și atâta atenție. Vreau să le mulțumesc celor care au crezut în mine și tuturor românilor care m-au urmărit. A fost superb și multă lume ar vrea să fie în situația mea. Sunt chiar onorat să reprezint țara asta frumoasă și să vă simt alături de mine.
Budapesta este un oraș foarte frumos, dar mi-a fost dor de București. Pot să sper că valul pe care l-am creat va aduce reacții pozitive și va ajuta sportul să progreseze în țara asta. E clar că e nevoie de o resuscitare. O să văd ce o să-i cer ministrului, depinde cum mă simt mâine. Sper ca oamenii să aibă o viață mai sănătoasă, e unul dintre obiectivele mele personale. Eu și echipa mea avem filosofia de a ne îndrepta cât mai mult spre perfect, atâta timp cât încerci să fie mereu cea mai bună versiune. Cred că asta e o rețetă spre o viață fericită. Ungaria este o forță mult mai puternică în înot, dar poate este un nou început. Mi-ar plăcea să fim în fața tuturor. Voi mai avea multe competiții”, a explicat sportivul de 17 ani.
Cel mai mare vis este să devin cel mai rapid din istorie. Ar fi super dacă pot într-o probă. Și mai super dacă reușesc asta în două probe. Înotul e un sport minunat pentru mușchi, pentru inimă. E o relație specială pe care o avem cu apa. Toată lumea simte ceva. E un sport atât de imprevizibil, dar m-am înconjurat de oameni superbi. Cât ar dura carierea mea? Nu știu. Am avut adversari foarte buni, de 38, 39 de ani. Sunt campioni mondiali la Budapesta și la 15 ani. Cât timp ești foarte pasionat, poți să faci performanță la orice vârstă.
Sunt onorat să fiu idolul unor puști. Mi-a fost tare rușine să-i cer un autograf lui Robert Glință, așa cum se întâmplă acum cu mine. Încă am autograful lui Robert undeva prin sertare, e bine să ai idoli care să te inspire atât de tare. Construirea unor noi bazine este unul dintre scopurile mele clare”, a mai spus David Popovici, la revenirea în țară, citat de ProSport.