Prima pagină » Sport » Fractura de femur nu a împiedicat-o să termine cursa de maraton

Fractura de femur nu a împiedicat-o să termine cursa de maraton

Fractura de femur nu a împiedicat-o să termine cursa de maraton

O alergătoare din echipa Marii Britanii la Jocurile Olimpice de la Paris a reușit să termine cursa de maraton, în mai puțin de trei ore, deși suferise o fractură la picior, scrie BBC.

Rose Harvey, din Evesham, Worcestershire, le-a povestit reporterilor BBC că, după ce alergase primele două mile, și-a dat seama că șoldul ei – care începuse să o jeneze cu trei săptămâni în urmă – o să se transforme în ceva „într-adevăr destul de dureros”.

În ciuda tratamentului pentru șold înainte de Jocurile Olimpice, situația nu părea să se îmbunătățească, și medicii și fizioterapeutii îi spuseseră lui Harvey că alergarea la maraton va înrăutăți situația. Harvey spune că nu exista nici o rezervă disponibilă “pe banca” echipei britanice pentru a-i umple spațiul, așa că a decis să încerce să ia parte la maraton.

La linia de start, Harvey se simțea “în formă pozitivă, dar după primele șase mile a rămas în urma grupului și în curând alerga singură. „Dealurile nu au ajutat deloc, coborârile au fost doar agonie și a devenit din ce în ce mai rău. La jumătatea drumului știam că va fi incredibil de dureros,” a spus ea.

Harvey s-a luptat cu „durerea îngrozitoare” și a trecut linia de finiș cu o fractură de stres a femurului, terminând cursa pe locul 78, cu un timp de 2:51:03. „Energia olimpică a fost ceea ce mi-a permis să continui până la linia de sosire”, a spus ea. Harvey a terminat cursa înaintea altor doi alergători. Shantoshi Shrestha din Nepal a fost îmbrățișată de câștigătoare după ce a terminat, în timp ce mulți oameni din mulțime au alergat alături de Kinzang Lhamo din Bhutan pentru a o încuraja, deoarece a ajuns ultima. Unsprezece alergători au abandonat cursa.

Un drum neobișnuit către Jocurile Olimpice

Drumul tinerei britanice către Jocurile Olimpice a fost unul neobișnuit: Harvey și-a descoperit pasiunea pentru alergare după ce și-a pierdut locul de muncă ca avocat în timpul primului lockdown Covid la începutul anului 2020. Harvey a povestit că înainte de pandemie alerga, la dus și la întors, până la biroul ei din Londra pentru a evita naveta cu trenurile de metrou aglomerate, dar orele lungi de lucru o împiedicau să dedice mult timp sportului.

După ce a fost concediată la începutul pandemiei de coronavirus, ea a vrut ceva care să o țină ocupată – iar alergarea era una dintre puținele activități încă permise. „Mi-a plăcut la nebunie”, a explicat ea. Harvey a devenit sportivă profesionistă în 2022 și a fost cea mai rapidă britanică la Maratonul din Londra din acel an.

Următoarea provocare: căsătoria

Harvey spune că acum nu poate pune deloc greutate prin picior, așa că nu este sigură cum a terminat maratonul de la Paris. Sportiva a subliniat că a fost ajutată de „curajul și rezistența” dobândite prin antrenamente, de prietenii și familia din Franța și de „mulțimile incredibile” care au ajutat-o.

Ea a spus că gândul la logodnicul ei, Charlie Thuillier, a făcut-o să meargă mai departe. Tânăra de 31 de ani, care în prezent poartă cârje, spune acum că se confruntă cu o nouă provocare – cum să se căsătorească în trei săptămâni. Thuillier – pe care l-a întâlnit pe când alerga –spune: „Dacă Rosie este în cârje, dacă este într-un scaun cu rotile, dacă este pe un scuter, nu contează atâta timp cât Rosie este acolo”.

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și