George Cosac, amintiri speciale despre Florența Mihai: „Tenisul și federația i-au fost tată, mamă, familie, copii, absolut tot”
„E o zi tristă, o pierdere pentru sportul românesc și pentru tenis. Ce se poate spune? Florența a fost o mare campioană, o mare sportivă, o mare antrenoare și fost conducător al Federației Române de Tenis. Aici practic și-a petrecut întreaga viață, tenisul și federația i-au fost tată, mamă, familie, copii, absolut tot. Nu a făcut nimic altceva, a iubit prea mult tenisul și această federație. E o veste foarte tristă, am vorbit luni cu ea și părea oarecum fericită și mi-a spus că este mai bine, că a trecut peste tot ce a fost rău. Probabil că erau ultimele forțe cu care a putut să vorbească”, a declarat Cosac.
Oficialul FRT a rememorat o întâmplare din perioada în care a devenit pentru prima oară campion național: „O știu de decenii pe Florența și am un moment special printre amintiri. În momentul în care am devenit prima oară campion eram din provincie și jucam împotriva unui prieten. Era greu pe timpul acela ca un provincial să devină campion și când toți arbitrii erau călare pe mine, pentru că mă mișcam cât de cât binișor, Florența a fost cea care a intervenit și a bătut obrazul unui arbitru și a zis «Lăsați copilul să devină campion, nu încercați să influențați rezultatul». Pentru mine a fost un moment pe care cu siguranță nu îl voi uita niciodată”.
Căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, Alina Cercel-Tecșor, s-a declarat șocată de dispariția fostei mari jucătoare. „A fost șocant pentru noi toți. Este trist pentru tot tenisul românesc și cu atât mai mult pentru toți cei implicați. Tenisul a pierdut un mare om, un mentor pentru noi toți și un mare caracter. Pe lângă sportiva care a fost, pentru că știm că a fost o deschizătoare de drumuri și ca sportivă, dar și ca antrenoare, a inițiat foarte multe lucruri. Pentru noi toți e o mare pierdere. Florența a fost tot timpul alături de fete, nu numai de generația aceasta, chiar și de generația mea. A fost mereu alături, nu-mi amintesc evenimente în acre să nu fi fost implicată Florența”, a afirmat Tecșor.
Jucătoarea Simona Halep a postat pe pagina sa de facebook un mesaj prin care deplânge decesul Florenței Mihai: „Florența Mihai ne-a făcut să credem că se poate. Că nu trebuie să te naști într-o țară dezvoltată ca să ai o șansă în tenis, că te poți ridica prin voință, ambiție și perseverență. Că merită să îți păstrezi încrederea, modestia și să nu renunți, nici chiar atunci când totul pare pierdut. Pentru toate acestea, generațiile trecute, prezente și viitoare îi vor rămâne recunoscătoare. Dumnezeu să o odihnească!”.
Colega Simonei Halep din echipa de Cupa Federației, Irina Begu, prezentă la Centrul Național de Tenis pentru a-i aduce un ultim omagiu celei care i-a fost antrenoare, a postat de asemenea un mesaj pe pagina de Facebook. „Inima celei alături de care am cunoscut primul meu mare succes, a încetat astăzi să mai bată. A fost un om de o modestie rar întâlnită, care și-a dedicat toata viața sportului alb. Veți rămâne pentru totdeauna în amintirea mea d-na Florența! Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, a scris Begu.
Trupul neînsuflețit al primei jucătoare de tenis din România care a disputat o finală la Roland Garros, Florența Mihai, a fost depus, joi, pentru trei ore la sediul Centrului Național de Tenis, unde au fost prezenți printre alții, președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, președintele COSR, Alin Petrache, foștii jucători Florin Segărceanu și Ruxandra Dragomir, căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, Alina Cercel-Tecșor și jucătoarea Irina Begu.
Funeraliile fostei jucătoare de tenis vor avea loc sâmbătă, la ora 12.00, la Cimitirul Reînvierea din Capitală.
Florența Mihai, prima jucătoare de tenis din România care a ajuns până în finala de la Roland Garros, în 1977, atât la simplu, cât și la dublu mixt, a decedat, miercuri dimineață, la vârsta de 60 de ani.
Florența Mihai a obținut medalia de bronz la Roland Garros în 1976, s-a clasat în primele 8 jucătoare la simplu la US Open-ul din 1979 și a făcut parte din echipa de Cupa Federației a României timp de 6 ediții (dublu alături de Virginia Ruzici), reușind să intre în primele 8 echipe din Grupa Mondială la edițiile din 1983 – Zurich, 1981 – Tokyo, 1980 – Berlin, 1978 – Melbourne.
Multiplă campioană națională la probele de simplu, dublu și dublu mixt (1971-1983), Florența Mihai s-a impus și în multe turnee internaționale, printre altele câștigând proba de dublu a Campionatele Europene de Seniori (amatori) și medalia de bronz, la simplu, în 1978.
Ca antrenor, Florența Mihai a fost căpitan-nejucător al echipei de Cupa Federației aproape 14 ani, incluzând 3 ediții în Grupa Mondială I și II (1999, 1992 și 1991), a condus echipa României la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992), de la Atlanta (1996) și de la Sydney (2000) și a fost antrenoarea unor jucătoare de top, precum Irina Spîrlea – loc 7 mondial, Ruxandra Dragomir – loc 15 mondial și Irina Begu.
La Federația Română de Tenis, Florența Mihai a activat ca secretar general (1984 – 1989), antrenor federal, consilier de specialitate și consilier al președintelui.
Florența Mihai a fost numită antrenor emerit, a primit Ordinul Meritul Sportiv Clasa I (1979 și 1977) și Medalia Națională: serviciul Credincios Clasa a III-a.
Sicriul cu trupul neînsuflețit va fi depus, joi, între orele 13.00 și 15.00, la sediul Federației Române de Tenis, din strada Pierre de Coubertin, nr. 11, sector 2, București.