Comitetul de candidatură, din care făcea parte și Franz Beckenbauer, vicepreședinte al Federației Germane de Fotbal (DFB) între 1998 și 2010, ar fi constitut un fond special, în scopul de a mitui reprezentanți ai CEx. al FIFA. Fondul ar fi fost alimentat cu peste 10 milioane de franci elvețieni – 13 milioane de mărci germane la acea vreme – suma fiind împrumutată de Robert Louis-Dreyfus, șeful de atunci al companiei Adidas.
Banii s-au întors la Louis-Dreyfus printr-o plată de 6,67 de milioane de euro, făcută de Comitetul de organizare într-un cont al FIFA de la Geneva, având ca justificare organizarea unei gale pe Stadionul Olimpic din Berlin, care a fost anulată ulterior. Der Speigel susține că banii au fost transferați apoi către un alt cont elvețian, deținut de Louis-Dreyfus.
În afacere ar fi fost implicat și Wolfgang Niersbach, actualul președinte al DFB.
Organizarea CM-2006 a fost atribuită în iulie 2000, când Germania s-a „impus” la numai un vot, 12-11, în fața Africii de Sud, care a primit ulterior turneul final din 2010.
DFB a respins, vineri, acuzațiile, susținând că a investigat acest caz după izbucnirea scandalului de corupție din cadrul FIFA și că nu au fost descoperite neregului în procesul obținerii organizării CM. „Plata celor 6,67 de milioane de euro nu are nicio legătură cu atribuirea Cupei Mondiale, care s-a făcut cu cinci ani înainte”, a precizat DFB, care a adăugat că va încerca totuși să recupereze suma de la FIFA.
Nu este prima dată când Germania este acuzată de cumpărarea ediției 2006 a CM. În mai, după ce mai mulți înalți funcționari ai forului internațional au fost arestați la Zurich pentru corupție, președintele Federației Congoleze de Fotbal, Constant Omari, membru în Comitetul Executiv al FIFA, afirma că Germania a cumpărat Oceania pentru a organiza turneul din 2006.
„Germania a cumpărat vocea Oceaniei, ilegal, pentru a obține organizarea Cupei Mondiale, dar despre asta nu vorbește nimeni. Când e vorba de Germania, nu trebuie spus nimic”, a declarat Constant Omari.
El făcea aceste declarații, în contextul în care autoritățile elvețiene deschiseseră urmărirea penală cu privire la fapte, pentru „spălare de bani și management defectuos”, în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, edițiile din 2018 (Rusia) și 2022 (Qatar).