Fostul internațional Ilie Balaci a suferit un accident vascular cerebral duminică, în timp ce se afla acasă, la Craiova. Familia a chemat o ambulanță, iar medicii au încercat să îl resusciteze, însă nu au mai putut face nimic, informează Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Craiova. Ilie Balaci nu a mai ajuns la spital.
Cornel Dinu, simbolul lui Dinamo, a vorbit cu greu despre dispariția lui Ilie Balaci.
„Noi ne amintim de oamenii de excepție, de geniile fotbalistice sau în general de oameni – asta-i barbaria noastră – atunci când ei mor. În rest, nu prea îi băgăm în seamă. Asta-i firea umană. Ilie făcea parte din elită și ca jucător de fotbal și ca inteligență și prezență și după ce a abandonat fotbalul. Mă leagă multe de Ilie Balaci, pentru că eu am fost cel care, ca și pe Boloni, l-am propus la echipa națională în 1973, antrenorului de atunci, Valentin Stănescu. Era vorba de un jucător de excepție, care izbucnise în acea perioadă. Dacă îmi aduc bine aminte, el a debutat într-un meci cu Cehoslovacia, a jucat alături de mine, la Praga, pierdut cu 2-1. Dar s-au așezat anii și peste mine și poate mai greșesc din punct de vedere al datelor”, a declarat Dinu, la Digi24.
Gică Popescu, fostul mare jucător al celor de la U Craiova și al echipei naționale, și-a prezentat omagiul pentru Ilie Balaci.
„Atâta timp cât cerul e albastru, vei fi deasupra tuturor. Zbor lin, înger al Universității!”, a scris Gică Popescu pe contul său de Facebook.
Gică Hagi, managerul celor de la Viitorul, în stare de șoc după ce a aflat de decesul fostului mare fotbalist Ilie Balaci.
„Regret nespus. Este o veste teribilă care practic m-a șocat, sunt bulversat total. O pierdere enormă pentru fotbalul românesc, pentru toți cei care l-am cunoscut, pentru toți suporterii români. A fost un exemplu pentru noi toți, pentru generații de jucători, un om la fel de mare ca și talentul său. Transmit sincere condoleanțe familiei, să aibă putere să depășească acest moment incredibil. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus Gică Hagi, conform anunțului făcut pe siteul oficial al celor de la Viitorul.
Ilie Balaci era un simpatizand al jucătorilor tehnici. Preferatul său era mijlocașul Craiovei, Alexandru Mitriță, iar în urmă cu câteva zile cei doi avuseseră o discuție. Actualul mijlocaș al oltenilor a ținut să împărtășească ultimul dialogul pe care l-a avut cu Balaci.
„În urmă cu doar câteva zile am avut șansa de a sta de vorbă cu cel mai mare fotbalist al României, domnul Ilie Balaci, cel care mi-a transmis: „Piticule, tu trebuie acum doar să înveți să te distrezi pe teren”. Nea Ilie, voi înrăma aceste cuvinte și vă promit că așa voi face. Vă mulțumesc pentru tot, pentru toate sfaturile de-a lungul timpului. Nu vă voi uita niciodată”, a postat Alex Mitriță pe Instagram.
Cauzele decesul lui Ilie Balaci au fost dezvăluite de Nicolae Ungureanu, fostul său coleg de la Universitatea Craiova. Din precizările acestuia, „Minunea Blondă” s-a stins din cauza unui infarct, suferit duminică la ora 9.
„Din ce am auzit a făcut infarct. Am înțeles că s-a întâmplat pe la ora 9, când era acasă cu mama lui. I s-ar fi făcut rău și au chemat SMURD-ul. Până să vină salvarea a căzut din picioare! Nu știu ce Dumnezeu se întâmplă cu generația noastră, ne prăpădim prea repede. Mi-e și greu să mai vorbesc”, a declarat Nicolae Ungureanu pentru GSP.
Decesul lui Ilie Balaci l-a marcat pe Sorin Cîrțu, fostul său coleg de la Universitatea Craiova. Într-o intervenție telefonică, acesta nu s-a putut abține și a izbucnit în plâns.
„Acum câteva minute am vorbit cu prietenii noștri de la Craiova. Nu știu de ce a murit. Nu mai pot vorbi…mă scuzați”, a comentat Sorin Cîrțu în hohote de plâns la Digi Sport.
„Doamne!!! Sunt șocat! Nu pot să vorbesc, nu-mi vine să cred…Am aflat de puțin timp, mi-a zis un prieten din Brașov…Nu mai pot vorbi, vă rog să mă credeți….”, a spus fostul său coechipier Aurel Țicleanu pentru ProSport.
Universitatea Craiova a reacționat, pe Facebook, scriind despre Balaci că a plecat „într-o zi mohorâtă de toamnă”. El a jucat peste 300 de meciuri pentru clubul din Bănie.
„Într-o zi mohorâtă de toamnă, Ilie Balaci a plecat să joace în echipa îngerilor. Dumnezeu să îl odihnească!. NU TE VOM UITA NICIODATĂ, ILIE BALACI!”, se arată pe pagina de Facebook a Universității Craiova.
Moartea prematură a lui Ilie Balaci, la 62 de ani, l-a impresionat și Marcel Pușcaș. Actualul oficial al FC U Craiova, aflată în Liga a 3-a, a vorbit într-o intervenție telefonică despre cum a primit vestea.
„Îmi pare foarte rău, am aflat acum 10 minute. E foarte trist. Fotbalul românesc e mult mai sărac fără el. E un idol al Craiovei și al fotbalului românesc. Era supărat pe faptul că nu antrenează în țara sa. Merita mult mai mult de la români. Dar acum nu mai contează. E devreme. A murit la 62 de ani”, a declarat Marcel Pușcaș pentru Digi Sport.
Ilie Balaci s-a născut la data de 13 septembrie 1956 și a evoluat ca mijlocaș.
Cariera de jucător a lui Ilie Balaci a durat 15 ani. 12 din acești 15 ani au fost petrecuți la Universitatea Craiova, club pentru care a jucat în mai mult de 300 de meciuri oficiale și cu care a câștigat șapte trofee.
Balaci a debutat la Universitatea Craiova în august 1973 și a a contribuit la primul titlu de campioană al echipei din Craiova. A câștigat trei titluri naționale și patru Cupe ale României și a fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri: 1981 și 1982. În prima ligă are 347 de meciuri și 84 de goluri, la Universitatea Craiova, FC Olt Scornicești și Dinamo București.
Supranumit și „Minunea blondă”, Balaci a rămas unul dintre cei mai mari jucători români de fotbal.
Ca antrenor a avut performanțe remarcabile mai ales în țările arabe. A câștigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Țărilor Arabe, în 1993 și 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, și în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Țărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.
Foto: Hepta