Peste 1.000 de suporteri ai echipelor de fotbal din Craiova au venit, luni noaptea, la Stadionul „Ion Oblemenco”, îmbrăcați în doliu, au scandat numele legendei fotbalului din Bănie și au strigat „Te vom iubi mereu”.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al legendei fotbalului românesc, Ilie Balaci, a fost depus, marți, pe terenul de fotbal al stadionului „Ion Oblemenco” din Craiova, unde mii de fani din toată țara au fost așteptați să își ia rămas bun de la „Minunea Blondă” din Bănie.
Primăria Craiova și-a propus ca o stradă importantă a orașului să poarte numele sportivului. În plus, municipalitatea promite să organizeze anual o gală a sportului sub numele lui Balaci.
„Ilie Balaci a fost un adevărat ambasador al Craiovei, iar Primăria Craiova îi va cinsti memoria, astfel încât marele jucător să rămână pentru totdeauna aproape de sufletele noastre. Executivul Primăriei va propune Consiliului Local, în perioada imediat următoare, instituirea unei gale anuale pentru premierea celor mai buni juniori de fotbal, așa cum și-a dorit, de altfel, și marele jucător. Prima ediție a acestei gale va fi la sfârșitul acestui an și îi va purta numele. De asemenea, la o viitoare ședință a Consiliului Local, vom propune ca o stradă importantă din municipiul Craiova să primească numele Ilie Balaci”, a precizat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Lorena, fiica lui Balaci, a discutat marți cu reporterul ProSport prezent la stadionul din Bănie. Ea a anunțat că familia nu a ridicat suspiciuni asupra decesului fostul mare fotbalist, ba chiar a ținut să mulțumească celor de la SMURD pentru modul în care s-au implicat. Ea a precizat că autopsia este o procedură normală în astfel de cazuri. Lorena nu a mai putut continua dialogul la apariția lui Eugen Trică, fostul său soț, cei doi izbucnind în lacrimi în momentul revederii. Ei au plecat la braț în încăpererea unde era depus trupul fostei glorii a fotbalului românesc.
Lorena a dorit să facă aceste precizări, după ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunțase: „Ne-am autosesizat în urma suspiciunilor pe care familia le-a ridicat pentru că Ilie Balaci este un erou național, prin urmare era datoria noastă să facem acest lucru. Am constituit o echipă de control care se va deplasa la Craiova pentru a verifica exact ce s-a întâmplat în cazul lui Ilie Balaci. Se va verifica modul în care s-au respectat procedurile de preluare a pacientului, de la dispecerat la declararea decesului”.
Cei de la ISU Dolj au specificat zilele trecute că: „În jurul orei 9:40, a fost anunțat apelul la 112. Imediat la locuința de familie a fotbalistului s-a deplasat un echipaj cu medic de la SAJ Dolj, care a găsit victima în stop cardio-respirator. Ulterior, s-a luat decizia de a mai trimite în sprijin la caz înca in echipaj SMURD cu medic. După executarea timp de mai multe zeci de minute a manevrelor de resuscitare (conform protocolului medical) a fost declarat decesul fotbalistului”.
Președintele FIFA, Gianni Infantino, nu a rămas indiferent la dispariția fostului mare internațional Ilie Balaci. Oficialul FIFA a trimis o scrisoare către Federația Română de Fotbal, în care și-a exprimat regretul.
„Vă rog să acceptați condoleanțele mele pentru dispariția lui Ilie Balaci, fost internațional și antrenor. În cariera sa, a adunat 65 de selecții în echipa națională a României, în perioada 1974-1986. La nivel de club, și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Universitatea Craiova. În 11 sezoane, a câștigat de două ori campionatul, în 1980 și 1982, și de patru ori a cucerit trofeul Cupei. După încheierea carierei de jucător, a antrenat mai multe echipe din România, Africa și Orientul Mijlociu, devenind un manager de succes, cucerind 22 de trofee.
În numele întregii comunități fotbalistice internaționale, v-aș fi recunoscător dacă puteți transmite condoleanțele noastre familiei și celor dragi. Ne-am dori ca, într-o oarecare măsură, cuvintele noastre să aducă puțină pace și alinare în aceste momente triste”, a scris președintele FIFA.
Dănuț Lupu, prezent la Craiova la înmormântarea lui Ilie Balaci, nu și-a mai putut stăpâni lacrimile. „Minunea Blondă” a fost nașul fostului mijlocaș al lui Dinamo sau Rapid.
„A fost o plăcere deosebită să-l cunosc pe acest om minunat. Pentru el, jocul de fotbal era o sărbătoare. A fost o plăcere să învăț de la el… să jucăm fotbalul cu zâmbetul pe buze… Mă scuzați…”, a spus Lupu la Digi Sport, moment în care a izbucnit în plâns.
Apoi, a continuat, vorbind printre lacrimi: „Nașul a fost primul om care a vrut să mă ia la FC Olt, când era antrenor, asta atunci când eu am terminat junioratul. După l-a luat nea Mircea (n.red. – Lucescu) la Dinamo și după discuții cu Lucescu, am ajuns și la Dinamo. Nu am crezut niciodată că o să am onoarea să-mi fie naș. El, la 28 de ani, juca într-un picior mai bine ca noi toți.
Pe toți copiii de la Dinamo, din ’86 – ’87, ne ținea la antrenamente să dăm la lovituri libere, făceam pariuri, dar niciodată nu am putut să-l batem. Nașul lovea mingea cum puțini fotbaliști o lovesc. Le mai nimeream și eu, că am stat cu el mult la antrenamente… Nu am avut o relație extraordinară de bună în ultimul timp, nu ne-am văzut atât de des, cum era naș și fin, că el am fost mult timp plecat, dar pentru mine va rămâne întotdeauna nașul meu”.
Patru persoane au ajuns la spital în urma impactului dintre două mașini, în noaptea de luni spre marți, în zona stadionului „Ion Oblemenco” din Craiova. Unul dintre șoferi este nepotul lui Ilie Balaci, au declarat pentru Mediafax, surse locale. Potrivit Poliției Dolj, accidentul s-a produs din cauza neacordării de prioritate, patru persoane fiind rănite.
„Un autoturism condus de un bărbat ar fi ieșit de pe strada pe unde se face accesul în stadionul Ion Oblemenco și nu ar fi acordat prioritate unui alt autoturism, care circula pe Bulevardul Știrbei Voda, către Parcul Tineretului. Au fost patru victime, șoferii și câte un pasager din fiecare autoturism”, a transmis Poliția Dolj.
Cei patru răniți au fost duși la Spitalul din Craiova, în stare stabilă. Surse locale susțin că una dintre mașini era condusă de nepotul lui Ilie Balaci, care tocmai plecase de la stadion.
Cariera de jucător a lui Ilie Balaci a durat 15 ani, dintre care 12 au fost petrecuți la Universitatea Craiova, club pentru care a jucat în mai mult de 300 de meciuri oficiale și cu care a câștigat șapte trofee.
Balaci a debutat la Universitatea Craiova în august 1973 și a contribuit la primul titlu de campioană al echipei din Craiova. A câștigat trei titluri naționale și patru Cupe ale României și a fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri: 1981 și 1982. În prima ligă are 347 de meciuri și 84 de goluri, la Universitatea Craiova, FC Olt Scornicești și Dinamo București.
Supranumit și „Minunea blondă”, Balaci a rămas unul dintre cei mai mari jucători români de fotbal.
Ca antrenor a avut performanțe remarcabile mai ales în țările arabe. A câștigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Țărilor Arabe, în 1993 și 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, și în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Țărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.