INTERVIU EVENIMENT cu Virginia Ruzici. Cauza accidentărilor Simonei, cât timp va mai juca și răspunsul la întrebarea „când va deveni nr.1 WTA?”
Aveați așteptări mai mari de la meciul de Fed Cup cu Belgia?
Am crezut că se poate, însă în prima zi mi-am dat seama că belgiencele au prins aripi pentru că Simona nu se afla pe teren. Și astfel și-au jucat șansa la maximum, au evoluat fără presiune și fără să comită erori majore. Meciurile doi și trei au fost dramatice și s-au jucat la câteva puncte. Per total, fetele noastre au avut și puțin ghinion. S-au bătut până la capăt, au dat totul și nu au ce să-și reproșeze.
Spuneți că belgiencele au prins aripi și pentru că Simona nu s-a aflat pe teren. Cât de mult o afectează din punct de vedere mental această accidentare la genunchiul stâng și perioada de pauză forțată?
Acum era imposibil să joace la Fed Cup într-un picior și să nu le permită colegelor ei, sută la sută apte din punct de vedere fizic, să intre pe terenul de la Sala Polivalentă. Trebuie să așteptăm până când îi va trece această durere. Acceptă realitatea și face tratatmentul recomandat de medici.
Dar de ce tot revine această problemă la genunchi? Nu a fost refacerea completă?
Persistă din octombrie, durerea a trecut, și, din păcate, a revenit. La meci, mișcările de direcții sunt mai bruște. La antrenament, în subconștientul tău, o faci cu o anumită atenție. E o tendinită rotuliană la piciorul stâng.
O cauză e reprezentată și de suprafața dură?
O cauză ar putea fi reprezentată și de faptul că se joacă foarte mult pe terenuri dure, atât indoor cât și outdoor. În opinia mea, ar fi mai bine să existe mai multe mari turnee pe zgură și pe iarbă, și nu numai timp de doar patru săptămni, atât în jurul Roland Garros-ului, cât și al Wimbledonului, pe zgură, respectiv pe iarbă, ca jucătorii să joace la cât mai multe turnee. Chiar și Rafael Nadal ar fi preferat și și-a exprimat dorința ca Jocurile Olimpice să se joace pe zgură în America de Sud, unde tenisul, de predilecție, se joacă pe zgură.
Australian Open se juca pe iarbă la un moment dat…
Efectiv, Australian Open era un Grand Slam pe iarbă, dar perioada Crăciunului și a Sărbătorilor a împiedicat participarea la acest turneu a multor jucători de valoare. Și, mai ales, a jucătorilor americani care pentru că preferau cimentul, alegeau să lipsească de la Australian Open. Din acest motiv, acest Grand Slam a optat, la un moment dat, la o schimbare de dată pentru luna ianuarie, dar și la o schimbare de suprafață care părea mai atractivă pentru jucătorii americani: din acea generație făceau parte Sampras, Agassi, Courier sau Chang.
Aș vrea să ne întoarcem puțin la perioada de refacere pe care e obligată să o parcurgă Simona Halep. Când anticipați că se va reface complet?
Nu avem de unde să știm cât de mult va dura vindecarea completă. Durerea a revenit la turneul de la Sankt Petersburg și, logic, s-a oprit. O pauză mai lungă este necesară și Simona face ceea ce este indicat de doctori: pauză și tratamente. Nimeni nu poate să știe cât timp va dura refacerea, însă speră să fie aptă pentu Indian Wells (n.r. – 6-19 martie).
Refacerea o va efectua aici, în România, sau va merge în străinătate?
Aici, în țară.
Se observă din ce în ce mai mult că aspectul fizic al jucătorului de tenis s-a schimbat. De ce?
Pentru că noi, în generația mea, chiar și după, nu lucram atât de mult, cât se lucrează azi fizicul. Prin apariția noilor metode de a-și întări fizicul, se lucrează mult mai mult forța, în sală, prin noile aparate și metode. Pe vremea noastră se lucra viteza de deplasare și rezistenta în afara terenului. La fete viteza de deplasare era mai importantă decât forța în lovitură. Uită-te puțin cum arăta Steffi Graf, o atletă naturală deosebită, cea mai rapidă din lume din toate timpurile. Aș putea spune că Simona este astăzi cea mai rapidă din circuit și felul ei de a dansa în teren și de a se deplasa îmi amintește de Steffi Graf și de Arantxa Sanchez.
Aș vrea să vă întreb dacă Simona își lucrează forța precum celelate jucătoare în ziua de azi?
Simona nu ridică greutăți în mod deosebit, dar ca și toate celelalte jucătoare, ea petrece timp în fiecare zi în sală, unde face jogging și diverse exerciții pentru tonificare și întărire, cât și stretching pentru recuperare.
Din ce-mi spuneți, înțeleg că nu prea v-ar fi plăcut să jucați în ciruit în ziua de azi..
Nu mi-ar fi plăcut să fiu mult timp în sală precum jucătoarele de azi, eu mă antrenam patru ore doar pe terenul de tenis. Ca și majoritatea jucătorilor din acea perioadă. Prima care a început să se ducă în sală, să-și lucreze fizicul, chiar și forța, a fost Martina Navratilova.
Dar sunt și lucruri bune azi!
Sunt lucruri mai bune, clasamentul este clar! Pe vremea mea nu știai câte puncte iei. WTA îți făcea clasamentul, nu știai câte puncte aduni, totul este mult mai bine organizat, iar în această ecuație un rol hotărâtor a avut și televiziunea. Tenisul este televizat în fiecare săptămână și poți alege dintr-o panoplie largă de turnee, mult mai largă.
În prezent, jucătorii au șansa de a avea echipe întregi în spatele lor. În ce punct se află și cum decurge relația dintre Darren Cahill și Simona?
Darren este un excelent antrenor și un bun psiholog, pare relaxat, deși se consumă mult în interior în timpul meciurilor. Este un antrenor cu care e o plăcere să te pregătești, iar la finalul ședinței de pregătire chiar rămâi cu o stare de bine și cu sentimentul că ai mai asimilat ceva.
Totuși, marii sportivi au mereu ceva de îmbunătățit, iar în tenis avem nenumărate exemple. La ce capitol credeți că ar trebui să progreseze Simona, dacă faceți abstracție de calitatea dumneavostră de manager și o analizați din postura fostei jucătoare…
Personal, aș vrea să o văd venind mai des la fileu și să folosească scurta mai des. Și chiar și sliceul pe care îl face bine la antrenament, dar nu îndrăznește mai mult la meci.
Aș vrea să vorbim puțin despre Simona Halep din punct de vedere al marketingului. Cât contează azi acest aspect?
Simona are o adevărată valoare în marketing, atât la nivel internațional, cât și la nivel național, chiar ceva mai mult la nivel național în privința contractelor de imagine.
E valorificată la maximum imaginea ei?
Întotdeauna e loc de mai mult și are o piață de marketing destul de importantă. Pe lângă contractele de imagine din România – Vodafone, Dedeman, Dorna, în străinătate are contracte cu Adidas, Wilson și Hublot. Toate aceste companii fac o promoție importantă pentru ea.
Nu sunt prea puține?
Mai pot veni, dar toate aceste contracte implică o doză de timp pe care Simona trebuie să-l acorde. Pentru a avea o expunere enormă, trebuie să fii în primul rând prezent în fazele finale ale turneelor de Grand Slam. Acestea îți aduc cea mai mare expunere la nivel internațional. Probabil în ziua în care va fi mai des în fazele finale… și expunerea va crește.
În afara obligațiilor cu partenerii, de ce nu prea o vedem pe prima pagină a revistelor?
Pentru că prioritatea Simonei este tenisul. Ea dorește și trebuie să rămână focalizată la munca ei și nu poate să se disperseze cu riscul de a-și pierde concentrarea pentru tenis. Din acest motiv ați văzut foarte puține apariții în reviste care necesită ore întregi de pregătire pentru sesiunile foto. Multă lume nu înțelege acest lucru… Anii aceștia, cei 5-7 ani, trebuie să rămână focalizată pe tenis și să-și exploateze la maximum potențialul.
Da, dar dacă nu-și fructifică acum momentul, atunci când? Nu e un risc?
Noi ne asociem cu branduri a căror imagine îi aduc și ei o imagine pozitivă, branduri care au aceleași valori ca și ea: muncă, disciplină, perseverență, reușită.
A terminat anul pe 4, acum se află în refacere. Mai poate progresa?
Uită-te la Federer!
M-am uitat!
Și nu crezi că și-a ameliorat reverul?
Ba da, dar tot nu este precum al lui Wawrinka!
Cu Ivan Ljubicici și l-a îmbunătățit foarte mult. Mai ales în finala cu Nadal de la Australian Open și-a jucat reverul drive ca niciodată, intrând în teren, lovind tare, fără să utilizeze sliceul deloc, a fost o tactică excelentă. A lovit foarte tare cu reverul, luând mingea extrem de devreme, pentru mine și pentru multă altă lume, s-a văzut clar un adevărat progres în ceea ce privește reverul drive. Ți-am dat exemplul Federer, îți mai dau și exemplul Serena Williams, care a declarat că la Australian Open (n.r. – 35 de ani, a învins-o pe sora ei, Venus), a jucat cel mai bun tenis al carierei.
Știți ce urmează să vă întreb pe finalul porțiunii legate de Halep, nu?
Nu știu, dar bănuiesc.
Când va ajunge lider mondial?
„Când va ajunge lider mondial”, „Când va câștiga primul titlu de Grand Slam”… știu, știu… am presupus…
Și când va ajunge totuși lider mondial?
De ce mereu această întrebare!?
Pentru că atunci când un sportiv ajunge la un nivel care-i permite să spere, atinge o vizibilitate și profesionalism într-un sport, e normal ca fan, ca ziarist, ca român, să ți-l dorești în vârf!
Răspunsul la această întrebare nu-l știe nimeni. Știm doar câteva coordonate: au fost patru ani de consum fizic și moral enorm, dar și de mari succese. Potențial are, a fost împiedicată de nenumărate accidentări. Această întrebare pune foarte multă presiune pe ea și nu cred că i se adresează și lui Kerber sau lui Muguruza atât de des.
Vă întreb altfel atunci: dacă se retrage Serena, cresc șansele ei?
Serena se află deasupra tuturor. Dacă se retrage, bineînțeles că există o șansă și pentru Simona pentru că a dovedit deja că are valoare de primele jucătaore ale lumii, terminând anul 2016 pe locul 4 WTA, 2015 pe locul 2 mondial și 2014 pe locul 3 mondial.