Meciul România – Kosovo a fost întrerupt în urma afișării unui banner pe care scria „Kosovo e Serbia”, iar Jandarmeria București a identificat până acum 458 de suporteri din grupul care a dus la stoparea jocului din preliminariile EURO 2024.
S-au făcut și dosare pentru trei fani care ar fi încălcat regimul materiilor explozive. De asemenea, s-au dat 17 amenzi în valoare de 8.000 de lei.
Jandarmeria Capitalei a precizat și procedura legată de fanii prezenți în peluză la meciul România – Kosovo, 2-0, partida fiind oprită pentru aproximativ o oră.
„În urma consultării reprezentanţilor Federaţiei Române de Fotbal şi ai UEFA, unul dintre obiectivele avute în vedere a fost detensionarea situaţiei, astfel încât meciul să fie reluat în condiţii de siguranţă, fără a-i pune în pericol pe ceilalţi spectatori şi de a nu se lua decizia anulării jocului sportiv.
Astfel, jandarmii, împreună cu reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal, au intervenit imediat pentru a discuta cu membrii acestei facţiuni de suporteri pentru conştientizarea riscurilor asociate afişării mesajelor care incită şi pot crea o atmosferă tensionată în cadrul evenimentului sportiv şi riscului de a pierde meciul la ”masa verde”.
În urma consultării cu reprezentanţii UEFA şi cei ai Federaţiei Române de Fotbal, s-a hotărât de comun acord ca forţele de ordine să gestioneze această situaţie prin dialog, fără a fi nevoie de evacuarea persoanelor şi neexistând nicio solicitare din partea celor două foruri în acest sens. După evaluarea situaţiei şi obţinerea asigurărilor din partea suporterilor că astfel de comportamente nu vor mai avea loc, meciul a fost reluat în condiţii de siguranţă, fără a exista violenţe” arată Jandarmeria Capitalei.
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, CNCD, Csaba Asztalos, a spus că FRF ar trebui să-i dea în judecată pe vinovați la România – Kosovo.
„Nu au ce căuta aceste mesaje geopolitice în sport. UEFA nu permite transmiterea mesajelor politice pe stadioane. Sportul este sport şi atunci politica se manifestă în afara stadioanelor, în studioul de televiziune. Iar spectatorii contează foarte mult pentru echipa națională. A juca fără spectatori înseamnă o pierdere foarte mare şi financiară, dar în principal şi de susţinere a echipei naționale. Da, este o problemă de imagine. Eu aştept ziua în care aceşti suporteri, care sunt filmaţi, să fie daţi în judecată şi să răspundă inclusiv financiar pentru faptele lor, pentru că nu se mai poate așa”, a declarat Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru Antena 3.