Publicația americană a scris, luni, că secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a transferat zece milioane de dolari în conturi administrate de vicepreședintele organizației, Jack Warner, pus sub acuzare în dosarul de corupție în care sunt anchetați mai mulți înalți demnitari ai federației internaționale.
FIFA a recunoscut, marți, că a efectuat un virament de zece milioane de dolari, „în cadrul dezvoltării fotbalului din Caraibe”, dar a asigurat că „nici secretarul general Jerome Valcke și nici un alt oficial nu sunt implicați” în acest proiect.
„În 2007, în cadrul Cupei Mondiale din 2010, din Africa de Sud, Guvernul sud-african a aprobat un proiect de zece mlioane de dolari pentru a ajuta diaspora africană din Caraibe”, a anunțat FIFA, într-un comunicat, precizând că această sumă provenea de la Comitetul de Organizare al CM.
„Plata de zece milioane de dolari a fost autorizată de președintele comisiei de finanțe și executată în conformitate cu regulamentele FIFA. Nici secretarul general, Jérôme Valcke, nici un alt înalt responsabil al FIFA nu au fost vizați de inițerea, aprobarea sau punerea în aplicare a acestui proiect”, a adăugat forul mondial.
FIFA se confruntă cu un scandal de corupție, după ce justiția americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreședinți FIFA și șapte oficiali ai forului.
Șapte oficiali ai forului mondial au fost reținuți, săptămâna, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiție al SUA, în legătură cu fapte de corupție: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreședinte al FIFA și președinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), atașat la cabinetul președintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreședinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, și José Maria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.
Oficiul Federal de Justiție din Elveția a precizat că persoanele reținute sunt cercetate pentru luare de mită și primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 și până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acțiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.
Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acțiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacțiile financiare au fost folosite bănci din această țară.