Proba masculină de sabie pe echipe, în care România este vicecampioană olimpică și mondială, a fost scoasă din programul Jocurilor Olimpice din 2016, în urma votului de vineri al Congresului Federației Internaționale de Scrimă de la Paris, conform principiului rotației instaurat începând cu JO-2008.
De la Jocurile Olimpice din 2008, FIE scoate prin rotație câte două probe pe echipe la fiecare ediție, pentru a se încadra în limita de zece discipline. Vineri, Congresul FIA a decis sa continue tradiția rotației, eliminând din programul JO de la Rio de Janeiro probele pe echipe de sabie masculin și de floretă feminin.
La Beijing, nu au fost incluse probele de floretă masculin și de spadă feminin, iar la Londra cele de spadă masculin și de sabie feminin.
Criteriile de calificare la JO din 2016 vor rămâne neschimbate față de competiția de la Londra. FIE a mai stabilit ca următoarele două ediții ale Campionatelor Mondiale să aibă loc în Rusia, la Kazan (2014) și Moscova (2015). Sofia ar fi trebuit să organizeze CM de anul viitor, dar capitala Bulgariei s-a retras din motive financiare.
Echipa României, formată din Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu, Ciprian Gălățanu, a cucerit medalia de argint la Campionatele Mondiale de scrimă de la Budapesta, din luna august. În 2012, Rareș Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu și Alexandru Sirețeanu au obținut tot locul 2 în aceeași probă din cadrul JO de la Londra.
În cadrul unei gale desfășurate după Congresul FIE de la Paris, Ana Maria Brânză, locul 1 în clasamentul federației de specialitate, a primit trofeul pentru cea mai bună spadasină în 2013. În acest an, Brânză a fost campioană europeană la individual, vicecampioană europeană cu echipa, ambele medalii fiind cucerite la Zagreb, și medaliată cu bronz la CM de la Budapesta, tot cu echipa.
Congresul FIE a avut loc chiar în ziua în care s-au împlinit o sută de ani de la fondarea federației internaționale.