Lewis Hamilton, prima victorie la Mercedes

Lewis Hamilton, prima victorie la Mercedes
Publicat: 28/07/2013, 19:15
Actualizat: 28/07/2013, 19:15

Pilotul britanic Lewis Hamilton a dominat, duminică, Marele Premiu de Formula 1 al Ungariei și a obținut pe circuitul de la Hungaroring, după zece etape și patru pole-position-uri, prima sa victorie pentru Mercedes AMG, echipă la care s-a transferat înaintea sezonului 2013, de la McLaren.

Hamilton a fost cel mai rapid pilot în calificările Grand Prix-ului maghiar, dar „istoria” etapelor anterioare nu îl recomanda capabil să transforme pole-position-ul într-un succes în cursă. Alte trei plecări de pe prima poziție a grilei au însemnat pentru sportivul britanic eșecuri pe linie: locul 3 în China și locurile 4 și 5 la ultimele două Mari Premii, de la Silverstone, respectiv Nurburgring.

Duminică, Lewis Hamilton a pornit lansat, apoi s-a distanțat tur după tur de adversarii săi. Sebastian Vettel (Red Bull), liderul clasamentului individual, și Romain Grosjean (Lotus-Renault) l-au urmat imediat după start, dar n-au putut ține pasul cu pilotul de la Mercedes. Hamilton a controlat cursa și în momentele în care, din motive de strategii diferite, nu s-a aflat la coonducere. El a trecut linia de sosire cu un avans de peste zece secunde față de următorul clasat, reușind să triumfe a 22-a oară în carieră și a patra oară la Hungaroring, această ultimă performanță nemaifiind reușită decât de Michael Schumacher.

Vettel, locul 2 pe grilă, a avut difcultăți încă din debutul cursei. În prima parte, Grosjean l-a presat permanent, dar germanul a rezistat atacurilor. Vettel a scăpat de imprevizibilul pilot francez după ce aceasta s-a cicnit ușor de monopostul McLaren al lui Jenson Button. Strategia folosită, cu trei opriri la boxe, nu l-a ajutat însă pe triplul campion mondial. Un alt pilot de la Lotus, Kimi Raikkonen, a „mers” pe două schimbără de pneuri și în ultima parte a cursei a ajuns pe locul secund, în fața lui Vettel. Pilotul de la Red Bull l-a atacat pe „Iceman” în ultimele tururi, de multe ori riscant, însă Raikkonen nu s-a lăsat impresionat și a trecut linia de sosire al doilea. Vettel s-a mulțumit cu ultima treaptă a podiumului, chiar înaintea coechipierului său Mark Webber. Australianul a fost pe locul 10 la start și a făcut una dintre obișnuitele sale curse de recuperare, urcând până pe locul 4.

Fernando Alonso a fost al cincilea pe grilă și al cincilea la final. O cursă fără realizări deosebite pentru pilotul de la Ferrari, considerat marele rival al lui Vettel la tilul mondial. Spaniolul putea pierde și această poziție, dar s-a apărat bine în fața lui Grosjean. Romain Grosjean ar fi trebuit să urce pe podium. Însă francezul l-a depășit pe Felipe Massa (Ferrari) printr-o manevră considerată de comisarii FIA neregulamentară. Monopostul Lotus nu a avut toate roțile pe pistă în momentul depășirii, astfel că Grosjean a fost penalizat cu o trecere suplimentară pe la standuri.

Pe locurile 7-10 au încheiat cursa de la Hungaroring următorii piloți: britanicul Jenson Button (McLaren-Mercedes), brazilianul Felipe Massa (Ferrari), mexicanul Sergio Perez (McLaren-Mercedes) și venezuelanul Pastor Maldonado (Williams). Maldonado a adus, duminică, primul punct pentru echipa Williams în 2013.

Dublu câșigător în acest sezon, la Monaco și la Silverstone, germanul Nico Rosberg de la Mercedes, locul 4 pe grilă, a fost nevoit să abandoneze cu șase tururi înainte de final din cauza unor probleme tehnice.

Ierarhia de duminică a produs o rocadă în clasamentul piloților. Kimi Raikkonen a urcat pe locul 2, cu 134 de puncte, în timp ce Fernando Alonso a coborât pe 3, cu 133 de puncte. Hamilton s-a apropiat de acest grup, grație victoriei repurtate, și este pe locul 4, cu 124 de puncte. Liderul clasamentului rămâne Vettel, cu 172 de puncte.

La constructori, Red Bull conduce detașat, cu 277 de puncte, apoi Mercedes este pe 2, cu 208 puncte, Ferrari pe 3, cu 194 de puncte, iar Lotus pe 4, cu 183 de puncte.

În Formula 1 urmează o pauză de patru săptămâni, următoarea etapă, Marele Premiu al Belgiei, fiind programată la 25 august.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor