Prima pagină » Sport » LIGA I ÎN CIFRE. STEAUA, un tur aproape perfect de campionat. De ce s-au „pierdut” Dinamo, Rapid și Oțelul pe drum

LIGA I ÎN CIFRE. STEAUA, un tur aproape perfect de campionat. De ce s-au „pierdut” Dinamo, Rapid și Oțelul pe drum

Ce fac acum DINAMO și RAPID

LIGA I este în vacanță până pe 2 martie, iar până la primele meciuri pe care echipele românești le vor disputa în cupele europene, respectiv Ajax-Steaua și Inter-CFR, mai sunt patru săptămâni.

gândul și-a propus să satisfacă „pofta” de fotbal a microbiștilor printr-o analiză statistică, bazată exclusiv pe cifre și fără nicio legătură cu personajele din fotbalul românesc.

Pentru început, iată mai jos tabelul rezultatelor complete al primelor 19 etape (17 etape din tur plus două din retur):

Nota 1. Pe linie sunt meciurile jucate de echipă acasă, iar pe coloană – în deplasare.

În cele 171 de meciuri disputate până acum s-au marcat 459 de goluri, ceea ce înseamnă o medie de 2,68 goluri pe meci, destul de puțin față de campionatele puternice ale Europei (Germania – 2,9, Spania – 2,88, Anglia – 2,86), dar mult peste campionatele din țările vecine (Serbia – 2,46, Bulgaria – 2,46, Ucraina – 2,54).

Din cele 171 de meciuri din LIGA I, 82 au fost câștigate de gazde (47,95%), 48 de meciuri s-au încheiat la egalitate (28,08%), iar 41 au fost câștigate de oaspeți (23,97%). Astfel, remarcăm faptul că gazdele au câștigat de două ori mai multe meciuri decât oaspeții.

În general, se spune că un campionat este cu atât mai puternic cu cât numărul de victorii în deplasare este mai mare. Cu toate acestea, Federația Internațională de Istorie și Statistică din Fotbal (IFFHS) clasează LIGA I pe locul 14 în clasamentul mondial al celor mai puternice campionate din lume, peste întrecerile naționale din Portugalia, Rusia, Turcia ori Grecia.

Iată mai jos clasamentul așa cum a „înghețat” el la finalul lui 2012, după tur și încă două etape din retur:

 

 

Nota 1. M = meciuri, V = victorii, E = egaluri, I = înfrângeri, GM = goluri marcate, GP = goluri primite, GD = golaveraj, Adev. = clasamentul adevărului (diferența dintre punctele câștigate în deplasare și punctele pierdute acasă).

Nota 2. Penalizarea de două puncte dictată Oțelului, din cauza datoriilor, nu a fost luată în calcul

Steaua este lider incontestabil al LIGII I, cu 10 puncte avans față de ocupanta locului 2, Astra, și nu mai puțin de 17 puncte peste Dinamo și 21 peste Rapid, rivalele tradiționale ale trupei din Ghencea.

De asemenea, trebuie remarcată clasarea modestă a campioanei de acum două sezoane, Oțelul Galați (locul 11), dar și faptul că trei dintre cele patru nou-promovate se află pe locuri retrogradabile (CSMS Iași, CS Severin și Gloria Bistrița), doar Viitorul Constanța (locul 12) părând că poate ține pasul cu restul echipelor de LIGA I.

Chiar dacă este campioană de toamnă cu zece puncte avans, supremația Stelei în acest sezon se observă cu adevărat doar dacă privim și celelalte patru clasamente întocmite de gândul – clasamentul meciurilor de acasă, al meciurilor din deplasare, al golurilor marcate și al celor primite -, trupa din Ghencea (sau de pe Național Arena) fiind lider la toate capitolele.

La polul opus, stă Gloria Bistrița, care este pe ultimul loc la patru dintre cele cinci clasamente întocmite de gândul și pare condamnată la retrogradare, riscând să nu îndeplinească nici măcar baremul de 25 de puncte.

Pentru început, iată clasamentul meciurilor de acasă:

 

 

Sare în ochi tot Steaua, care a câștigat toate cele zece partide disputate acasă, inclusiv derby-urile cu Rapid, CFR Cluj, Dinamo și Astra. Vaslui și Pandurii sunt celelalte două formații neînvinse pe teren propriu, în timp ce Rapid și Dinamo au fiecare nu mai puțin de trei înfrângeri pe teren propriu.

 

 

În deplasare, doar Steaua, CFR și Astra au bilanțuri pozitive, lideri fiind tot roș-albaștrii, care au obținut cinci victorii și două egaluri pe teren străin. Totuși, alte două echipe se remarcă în ceea ce privește meciurile din deplasare: CFR-ul, singura echipă care a obținut mai multe puncte „afară” decât acasă, și Viitorul, o formație care a adus foarte multe puncte de pe teren străin pentru o nou-promovată – 10.

Dinamo și Rapid trebuie menționate și aici ca având câte o bilă neagră, deoarece, prin prestația slabă, au „ajutat” Gloria Bistrița, respectiv FC Brașov să obțină singurele lor victorii în deplasare (ca o curiozitate, meciurile Rapid-Brașov 1-2 și Dinamo-Gloria 1-2 s-au disputat în același timp). Pe de altă parte, CS Severin și Ceahlăul sunt singurele formații care nu au câștigat niciun meci în deplasare, severinenii adunând două puncte, iar nemțenii – unul singur.

Rapid se remarcă și printr-o statistică interesantă în ceea ce privește meciurile jucate în deplasare: giuleștenii au cea mai bună apărare în deplasare (doar 8 goluri primite), dar și cel mai slab atac pe teren străin (doar 5 goluri marcate). Practic, în meciurile jucate de Rapid în deplasare se marchează de departe cele mai puține goluri din LIGA I (o medie de 1,3 goluri, de peste două ori mai puține decât media pe toată LIGA I). În orice caz, pentru Rapid reprezintă o adevărată performanță faptul că, marcând doar 5 goluri în deplasare, a reușit să obțină 10 puncte. Spre comparație, Brașov a marcat de 9 ori „afară” și a strâns doar 7 puncte.

Privind clasamentul golurilor marcate și al celor primite,  se observă că Steaua are cel mai bun atac (46 de goluri marcate) și cea mai bună apărare (15 goluri primite), în timp ce Gloria Bistrița se află la polul opus, având cel mai slab atac (13 goluri marcate) și cea mai slabă apărare (36 de goluri primite).

Steaua, meciuri mai grele în retur

Returul LIGII I începe în weekendul 1-3 martie 2013, cu etapa a XX-a, care programează următoarele partide:

Universitatea Cluj – Steaua
Astra – Viitorul
Concordia – CS Severin
Oțelul – Petrolul
CSMS Iași – Rapid
FC Vaslui – CFR Cluj
Ceahlăul – Pandurii
Gaz Metan – Gloria Bistrița
Dinamo – FC Brașov.

Privind în primul tabel din acest articol meciurile rămase de disputat, remarcăm că Steaua are trei deplasări grele în retur, la Rapid, Dinamo și CFR, din care e greu de crezut că va obține tot trei victorii, ca în meciurile din tur.

Totuși, Steaua are și meciuri considerate simple în deplasare, cu patru dintre ultimele cinci clasate. De asemenea, observăm că Severinul va avea un retur de foc, urmând să primească vizita primelor patru clasate și să se deplaseze la Rapid, CFR plus trei dintre contracandidatele pentru evitarea retrogradării. În aceste condiții, pentru severineni va fi o provocare chiar și să obțină baremul de 25 de puncte, darămite să se mențină în LIGA I.

CFR, Astra, Petrolul și Oțelul luptă pentru Cupa României

Chiar dacă Steaua pare să se fi detașat în vârful clasamentului, iar Severin și Gloria Bistrița par condamnate la retrogradare, concluziile le vom putea trage abia la vară, când se termină LIGA I 2012-2013. Tot ce putem spera este ca primele meciuri din mini-returul LIGII I să le „prindă” pe Steaua și CFR Cluj încă în competițiile europene, adică să treacă de Ajax, respectiv Inter, iar Dinamo, Rapid și Oțelul, echipe cu multe sezoane și trofee în LIGA I, să își revină și să nu ne pună în situația de a ne reaminti de cazurile Universitatea Craiova sau Poli Timișoara. De asemenea, nu trebuie neglijată nici Cupa României, care a ajuns în faza semifinalelor, unde Oțelul Galați o va înfrunta pe Petrolul, iar CFR Cluj, pe Astra Ploiești. Meciurile tur se vor disputa pe 17 aprilie 2013.

 

Autor

Citește și