Prima pagină » Sport » LIGA I. Rapidiștii și dinamoviștii, cei mai amendați suporteri în sezonul trecut

LIGA I. Rapidiștii și dinamoviștii, cei mai amendați suporteri în sezonul trecut

LIGA I. Rapidiștii și dinamoviștii, cei mai amendați suporteri în sezonul trecut
Suporterii echipelor Dinamo și Rapid au primit cele mai multe sancțiuni din partea Jandarmeriei Române în ediția 2011-2012 a Ligii I, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, colonelul Aurel Moise, șeful Direcției Ordine și Siguranță Publică.

Suporterii echipelor Dinamo și Rapid au primit cele mai multe sancțiuni din partea Jandarmeriei Române în ediția 2011-2012 a Ligii I, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, colonelul Aurel Moise, șeful Direcției Ordine și Siguranță Publică.

Conform raportului Jandarmeriei, suporterii dinamoviști au primit cele mai multe sancțiuni cu interzicerea accesului pe arenele sportive, în timp ce fanii rapidiști conduc în clasamentul celor mai multe dosare penale.

În cele 306 partide din ediția 2011-2012, Jandarmeria a constatat 83 de fapte penale, săvârșite de 91 de autori, a întocmit 82 de dosare penale și a aplicat 1.067 de contravenții (792 în tur, 275 în retur) în valoare de 502.135 de lei, dintre care 961 de amenzi și 106 avertismente scrise.

Din punct de vedere al repartizării dosarelor întocmite pe grupurile de suporteri ai echipelor din Liga I, situația este următoarea: Rapid – 26 de dosare, Dinamo – 17, Steaua – 13, Petrolul Ploiești – 10, FC Brașov – 3, Oțelul Galați – 3, Voința Sibiu – 3, FC Vaslui – 2, Pandurii Târgu Jiu – 1, FCM Târgu Mureș – 1, Universitatea Cluj – 1, CS Mioveni – 1 și Astra Ploiești – 1.

Tot în aceeași perioadă au fost aplicate 661 de sancțiuni de interzicere a accesului la competiții sportive, dintre care una pentru 2 ani , 530 petru 1 an și 130 pentru 6 luni. Într-un clasament pe echipe al suporterilor interziși pe stadioane, Dinamo conduce cu 309 fani, urmată de Petrolul cu 41, Rapid cu 17, Universitatea Cluj cu 13, Steaua cu 12 și Concordia Chiajna cu 10.

La meciurile internațioanale ale echipelor de club sau ale reprezentativelor României au fost constatate 58 de fapte de natură penală, săvârșite de 60 de autori. Jandarmeria a aplicat 261 de sancțiuni contravenționale în valoare de 164.139 de lei, dintre care 221 de amenzi și 40 de avertismente.

La aceste meciuri internaționale au fost aplicate 34 de măsuri complementare de interzicere a accesului la competițiile sportive, 11 pe o perioadă de un an și 23 pentru 6 luni.

În partidele din ediția 2011-2012 a Cupei României-Timișoreana, jandarmii au constatat 12 fapte de natură penală săvârșite de 13 autori și au aplicat 32 de contravenții în care s-au aplicat 29 de amenzi și 3 avertismente scrise. De asemenea, au fost aplicate și 6 măsuri de interzicere a accesului la competițiile sportive, dintre care 2 pentru 1 an și 4 pentru 6 luni.

Șeful Direcției Ordine și Siguranță Publică din cadrul Jandarmeriei Române, Aurel Moise, a declarat în cadrul conferinței de presă că în sezonul trecut aproximativ 20 de suporteri care aveau interdicție au fost depistați pe arenele sportive.

El a adăugat că există un singur caz, la Ploiești, în care unui suporter i s-a aplicat măsura obligativității prezentării la cel mai apropiat sediu al Poliției, Jandarmeriei sau Poliției de Frontieră. Aurel Moise a explicat că măsura obligativității prezentării la secția de poliție nu se aplică tuturor suporterilor care au primit interdicție pe stadioane, ci numai celor cărora le-a fost aplicată această sancțiunea de către procuror sau instanța de judecată în urma săvârșirii unei fapte de natură penală.

„La Ploiești este un astfel de caz. Este o măsură dispusă de procurori pe timpul cercetării săvârșirii unei fapte de natură penală. Noi am adus la cunoștință suporterului ce are de făcut și cu cine să coopereze. Urmează să vedem dacă va respecta aceste cerințe, dacă nu vom lua măsurile prevăzute de lege împotriva acestui suporter. Dacă nu vine la sediul secției de Poliție sau Jandarmerie trebuie să anunțe motivul pentru care nu se poate deplasa și locul în care se află și atunci putem să verificăm. Menționez că suporterul se află în faza de urmărire penală”, a explicat Aurel Moise.

Întrebat dacă există sesizări ale suporterilor privind abuzuri ale jandarmilor în incinta sau apropierea arenelor sportive, Aurel Moise a răspuns: „Există mai multe reclamații împotriva jandarmilor, dar acestea sunt gestionate de Parchetul Militar. Nu aș putea să spun dacă sunt ale suporterilor sau ale altor persoane. Nu cunosc de vreun proces pierdut de Jandarmerie în fața unui suporter”, a spus șeful Direcției Ordine și Siguranță Publică din cadrul Jandarmeriei Române.

Jandarmeria a organizat această conferință de bilanț cu o zi înainte de începerea sezonului intern 2012/2013. Vineri, sunt programate primele meciuri din Liga I.

Autor