LONDRA 2012. Cum sunt BRUTALIZAȚI copiii chinezi la antrenamentele din bazele de antrenament ca niște „închisori din secolul al XIX-lea”. GALERIE FOTO
Chinezoaica Ye Shiwen este noua senzație a înotului feminin mondial. „Sirena” de numai 16 ani a distrus recordul mondial în proba de 400 m mixt, a câștigat medalia de aur și deja defilează în calificările pentru proba de 200 m mixt, unde a stabilit un nou record olimpic.
Cum sportiva din China are numai 16 ani și este un nume nu foarte cunoscut în natație, presa internațională a încercat să afle cine este și de unde vine campioana olimpică. Iar reportajul celor de la Daily Mail a scos la iveală detalii șocante.
Povestea campioanei Ye Shiwen
Prețul plătit de campionii chinezi este imens în condițiile în care copilăria lor ia sfârșit de cele mai multe ori pe la 5-6 ani. „Educatoarea de la grădiniță a observat că am mâinile lungi și un fizic masculin „, povestește Ye, „și astfel am ajuns la natație”.
Mama ei, în schimb, are o altă „variantă”: „Ye a decis la 7 ani că vrea să facă înot”. Indiferent, însă, de cine a luat decizia, cert este că la 7 ani Ye a fost luată din apartamentul ei cu două camere din Hangzhou, un oraș cu peste 6 milioane de locuitori, și dusă la Chen Jingluin, una dintre cele 3.000 de baze de antrenament deschise de guvernul comunist în China la finele anilor ’80.
Atunci s-a decis că o nouă generație de campioni trebuie descoperită și crescută, iar pentru asta nici un efort nu a fost precupețit. Educatoarele, profesorii, părinții toți au fost încurajați, de multe ori chiar obligați, să găsească viitorii campioni din rândul copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 7 ani. 900 de copii de grădiniță sunt aleși în fiecare an să facă sport iar părinții sunt obligați să le accepte „destinul”.
Unul pe care Partidul îl anunță ca măreț, deși pentru tinerii de 16-18 ani, campionii de acum, viitor nu înseamnă aur olimpic ci un șir de bucurii simple.
Pentru că în ultimii ani au făcut mii de ore de antrenament, exercii pe care nici adulții nu pot să le facă, au ținut regim, au învățat cum să se poarte cu presa, ce să răspundă, cum să fie umili și politicoși cu arbitrii, cum să nu zâmbească și multe alte lucruri pe care un copil nu ar trebui să le facă niciodată.
Ye Shiwen, spre exemplu, făcea la 7 ani serii de 20 de tracțiuni în brațe cu bărbia peste bară, exercițiu fizic de care foarte puțini adulți sunt capabili.
Iar acesta este doar un exemplu, bun pentru a descrie regimul inuman în care sunt „crescuți” copii chinezi pentru a deveni campioni, și aspectul spartan al bazelor de antrenament, comparate de presa ocidentală cu închisori din secolul al XIX-lea.
Iar situația din natație nu este diferită față de cea din celelalte sporturi. În urmă cu câțiva ani Sir Matthew Pinsent, campion olimpic britanic, a mers în China pentru a vedea cum se antrenează copii din gimnastică, iar ceea ce a văzut acolo a descris astfel: „șocant”.