Lovitură pentru cluburile insolvente din Liga I. UEFA a făcut un anunț categoric
„Am primit răspunsul astăzi de la UEFA. Este un răspuns formal venit pe email, dar urmează să fie comunicat oficial și celor de la LPF. Răspunsul este «NU»! Cluburile aflate în insolvență nu pot să joace în cupele europene. Motivul este regulamentul UEFA, conform căruia un club care primește protecție față de creditori nu poate participa în cupele europene decât dacă iese din insolvență cu 12 luni înainte de începerea sezonului în care dorește să evolueze”, a spus Duru, pentru MEDIAFAX.
Acesta a explicat că sezonul competițional al UEFA începe în fiecare an la 1 iunie și se încheie la 31 mai. „Un club aflat la momentul actual în insolvență nu poate solicita licență UEFA pentru ediția 2015-2016 a cupelor europene, asta e clar. Regula este următoarea: dacă iese până la 31 mai 2015 poate participa în ediția 2016-2017 a cupelor europene. Dacă iese la 1 iunie 2015 nu mai poate juca în ediția 2016-2017 pentru că trebuie să treacă minim 12 luni. Așadar, clubul care iese din insolvență la 1 iunie 2015 poate participa abia în ediția 2017-2018 a cupelor europene”, a precizat Viorel Duru.
Președintele LPF, Gino Iorgulescu, anunța la 2 martie că forul pe care îl conduce a trimis o adresă la UEFA, pentru a afla dacă grupările din Liga I aflate în insolvență pot participa în sezonul viitor al cupelor europene. „Numai UEFA poate decide dacă o echipă în insolvență poate juca în Liga Campionilor. Noi am făcut o adresă la UEFA și așteptăm un răspuns, pentru că au fost situații, cu ani în urmă, au fost echipe care au jucat în cupele europene, dar nu mai sunt aceleași condiții, au schimbat puțin regulamentul. În acest sens am făcut adresa și să ne răspundă”, afirma Iorgulescu.
În prezent, dintre cele 18 cluburi din Liga I, șapte se află în insolvență, FC Rapid, Universitatea Cluj, Oțelul Galați, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploiești și FC Brașov.
Primul care și-a anunțat intenția de a ieși din insolvență este FC Dinamo. Clubul condus de Ionuț Negoiță a acoperit în totalitate datoriile istorice la începutul lunii martie, cu două luni mai devreme decât prevedea planul de reorganizare aprobat de către instanță, pentru a putea participa în sezonul 2016-2017 în cupele europene. În acest sens, la termenul din 25 martie, SC FC Dinamo 1948 SA a solicitat închiderea procedurii de insolvență și reinserția societății în circuitul economic. Tribunalul București a amânat cu o săptămână decizia de ieșire din insolvență a FC Dinamo, ANAF opunându-se închiderii procedurii până la soluționarea apelului la hotărârea de confirmare a planului de reorganizare.