Mihai Stoica: La Steaua nu există o tendință xenofobă, este doar o exagerare

Publicat: 27 09. 2012, 15:50
Actualizat: 31 01. 2019, 23:59

Managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că la gruparea roș-albastră nu există o tendință xenofobă și că este o exagerare catalogarea scandărilor și bannerelor suporterilor ca fiind sloganuri rasiste.

„De ce să vorbim despre niște glume și niște mesaje care se folosesc peste tot? Nu există campionat în lume în care să nu fie duelul ăsta al spectatorilor. Avem angajați în club unguri, nemți, avem și vom avea în continuare jucători de culoare în lot, deci nu există tendința asta (n.r. – xenofobă) la Steaua. Este doar o exagerare, așa ceva nu există la Steaua”, a spus Stoica.

Oficialul a afirmat că nu a provocat și nu a făcut gesturi obscene către galeria echipei Rapid la meciul cu Steaua de luni. „E adevărat că după încheierea acestui meci nu era normal ca eu să mă comport ca un suporter. Dar nu reușesc nici la 47 de ani să mă delimitez de ceea ce am fost din 1974, adică suporter al Stelei. Rămân un suporter și nu am făcut niciodată un gest obscen. Când vorbim de un gest obscen făcut de nu are importanță cine, uităm că Răzvan Lucescu, fost deținător al premiului fair-play în România, a făcut un gest obscen la adresa patronului său. De ce trebuie să accentuăm anumite lucruri, se întâmplă câteodată să ai o descărcare”, a explicat managerul.

El a adăugat că nu acceptă ca președintele executiv al FC Rapid, Constantin Zotta, să vorbească despre corectitudine și fair-play în fotbal. „Eu nu am provocat pe nimeni, Zotta a provocat pentru că el a fost fugărit de Gino Iorgulescu. Pe mine nu m-a fugărit nimeni pe teren deocamdată. Să nu cumva ca ei să încerce o diversiune pentru că eu sunt maestru al diversiunilor. Nu știu dacă a citit Zotta „12 scaune”, eu am citit. Să nu încerce Zotta să intre în polemică cu mine, pentru că eu, chiar dacă am comis un gest și am plătit pentru asta, eu nu am făcut ce a făcut el. Păi a dezavantajat Oțelul Galați la un meci de Marius Stan a leșinat pentru că Zotta n-a vrut să elimine un jucător de la Ceahlăul Piatra Neamț. El vorbește de fair-play și corectitudine în fotbal? A ajuns Zotta să ne dea lecții nouă? Este inadmisibil”, a afirmat oficialul stelist.

În ceea ce privește incidentul dintre jucătorul Ovidiu Herea și suporterul stelist, Mihai Stoica a menționat că fotbalistul l-a înjurat pe fan. De asemenea, Stoica susține că fanul nu l-a lovit pe jucător, ci doar a încercat să îi „aplice o corecție”. „Constantin Zotta am văzut că era siderat de ce s-a întâmplat pe Arena Națională. Herea a fost admonestat de un spectator. Noi suntem organizatori, dar nu putem să oprim un spectator să se manifeste. Herea a răspuns înjurându-l pe acel spectator. Apoi acel spectator a încercat să îi aplice o corecție, a încercat. Corecția a primit-o el, de la un reprezentant al forțelor de ordine. Să nu cumva să confundăm această încercare a spectatorului cu gestul făcut de Diego Longo, angajat al Rapidului, care, cu complicitatea unui om de ordine și sub privirile antrenorului Răzvan Lucescu, l-a lovit pe Anton Heleșteanu, oficial al echipei FCM Târgu Mureș”, a spus Stoica.

Managerul general susține de asemenea, că suporterii rapidiști au aruncat cu pahare cu urină în fanii steliști la meciul de luni și că gruparea giuleșteană trebuie sancționată de Comisia de Disciplină a LPF. „Zotta este reprezentantul clubului unde suporterii de la tribuna oficială urinează pe oaspeți. Iar asta a fost un exemplu pentru cei din galeria lor care au aruncat pahare de plastic cu urină peste suporterii steliști de sub inelul la care au stat cei de la Rapid. Galeria lor a aruncat cu petarde pe toată durata partidei peste suporteri noștri de la Peluza Sud și normal Rapid ar trebui să fie suspendată după meciul ăsta”, a explicat el.

Soluția propusă de Mihai Stoica pentru evitarea incidentelor dintre suporteri este ca fanii echipei oaspete să fie interziși. El menționează însă că această interdicție ar trebui aplicată doar la meciuri precum Steaua – Rapid, nu însă și la Steaua – Dinamo, deoarece între fanii acestor două formații există respect.

„Am spus de zeci de ori că la meciuri cu o asemenea încărcare nu trebuie să vină suporterii oaspeți pe stadion. Suporterii oaspeți trebuie interziși și nu vor fi probleme. Noi să nu mergem în Giulești, iar ei să nu vină pe Arena Națională sau în Ghencea. Așa e normal. Asta e singura rezolvare. Dar alta este la o confruntare Steaua – Dinamo. Pentru că acolo există respect. Niciodată în viața mea nu voi face un gest împotriva galeriei dinamoviste pentru că oamenii ăia, chiar dacă m-au înjurat și ironizat, niciodată nu mi-au atacat familia. Suporterii dinamoviști sunt bărbați adevărați. Oameni care în cor îți înjură familia, fata, normal că îmi provoacă repulsie”, a adăugat Stoica.

Clubul Steaua a primit, marți, o penalitate financiară de 20.000 de lei și din partea Comisiei de Disciplină a LPF, în urma incidentelor de la partida cu Rapid.

De asemenea, Jandarmeria a amendat clubul Steaua cu 40.000 de lei, din totalul de 127.000 de lei, pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, din Legea 4/2008, care prevede obligația „să nu permită folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violență, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participanților la competițiile sau jocurile sportive”.

Totodată, pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligația unui club de a interzice „afișarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conținut obscen sau care incită la denigrarea țării, la xenofobie, la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență, indiferent pe ce suport ar fi inscripționat”, Jandarmeria a amendat Steaua cu 35.000 de lei.

Echipa Steaua București a învins, luni, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formația Rapid, în derbiul etapei a IX-a a Ligii I disputat pe Arena Națională.