În ședințele care au avut loc în perioada ianuarie – februarie 2016, ședințe la care au participat reprezentanți ai PMB, IGSU, ISU București și MDRAP, precum și un expert, s-a întocmit o completare a raportului de expertiză. Raportul precizează că Stadionul Național nu prezintă, chiar în caz de aprindere a membranei, risc pentru utilizatorii acestuia.
„În cazul materialului din care este construită copertina stadionului, agrementul a fost elaborat de către Institutul de Cercetări pentru Echipamente și Tehnologii în Construcții – ICECON S.A. București și a fost analizat în ședința din data de 16.02.2016 a Comisiei de avizare nr.1 a agrementelor tehnice în construcții. În baza avizului favorabil al Comisiei sus menționate, Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții, organism constituit pe lângă Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a emis, în data de 16.02.2016, avizul tehnic pentru agrementul nr. 016-03/484-2016 pentru membrana arhitecturală pentru copertine tip Duraskin clasa C”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.
Ministerul mai precizează că, pe 4 martie, titularul de agrement, asocierea JV Max BOGL -Astaldi, a solicitat ICECON SA București modificarea agrementului tehnic prin înlocuirea rapoartelor de clasificare la foc rezultate în urma analizelor de laborator efectuate la IGSU – Centrul Național pentru Securitate si Incendiu și Protecție Civilă (acreditat național) cu rapoarte de clasificare cu rezultate superioare emise de către laboratorul de testare CSI SpA Italia, laborator acreditat, notificat la Bruxelles.
Solicitarea va fi analizată în Comisia de avizare convocată pentru 14 martie, mai precizează sursa citată.
„Ministerul Administrației Publice și Dezvoltării Regionale apreciază că primarul General al Municipiului București, domnul Răzvan Sava, a dezinformat opinia publică cu privire la subiectul funcționării Arenei Naționale: așa cum am arătat mai sus, documentația pentru modificarea agrementului tehnic emis încă din 16.02.2016 a fost depusă abia în data de 04.03.2016. În cazul în care, domnul primar General al Municipiului București are o altă soluție pentru redeschiderea Arenei Naționale pentru competițiile și evenimentele publice, Ministerul Administrației Publice și Dezvoltării Regionale îi solicită primarului să declare public care este soluția și de ce a nu a transmis, până acum, instituțiilor abilitate, soluțiile domniei sale”, se arată în comunicatl citat.
Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat recent că stadionul poate fi redeschis, dar Primăria Capitalei refuză să își dea acordul. „Există în acest moment toate condițiile pentru ca să se desfășoare meciul la București, meciul cu Spania în 27 martie, este numai problema acceptului Primăriei. Am încercat și alte soluții în acel moment ca să-l convingem, ne-am asumat responsabilitatea – Ministerul pe care îl conduc, Ministerul de Interne, ISU și toți ceilalți, inclusiv Federația Română de Fotbal”, a precizat vicepremierul.
Primarul interimar Răzvan Sava a declarat că „trebuie să primim agrementul necesar ca Arena Națională să obțină autorizația de securitate la incendiu”. Îi solicit public domnului vicepremier Dîncu să grăbească procedurile la minister și să elibereze agrementul necesar”, a declarat Sava.
Cel mai mare stadion din România, Arena Națională, este închis de patru luni deoarece nu a primit avizul de funcționare din partea ISU. Dacă se va redeschide în timp util, Arena Națională ar putea găzdui și meciul amical programat pe 27 Martie împotriva Spaniei.