Mircea Lucescu despre golul controversat din meciul Șahtior-FC Nordsjaelland: „Dacă Raț a greșit la golul doi, îl felicit!”

Publicat: 21 11. 2012, 17:59
Actualizat: 03 07. 2013, 22:38

„Eu sunt convins că Raț a fost printre băieții ăștia mai în vârstă care au înțeles situația. Și el, și Fernandinho și Srna… A fost foarte bine că au marcat prin joc, ne-am fi făcut de râs să ne dăm toți la o parte, nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria fotbalului. Ăștia sunt profesioniști, dacă e să o facă, știu să o facă (n.r. – să se dea la o parte). Dacă Raț a greșit la golul doi, îl felicit”, a declarat Lucescu la DigiSport.

Tehnicianul îi acuză pe danezi că își ascund evoluția slabă scoțând în evidență faza în urma căreia atacantul Șahtiorului Luiz Adriano a dat dovadă de lipsă de fair-play și a repetat faptul că jucătorii săi au remediat imediat situația.

„Am pățit-o și noi la fel cu Barcelona (n.r. – în 2008). Conduceam cu 1-0 în mintul 88 și era Messi care marca gol. Și nu s-a întâmplat nimic. Nu și-au cerut nici scuze, n-a mai fost nimic. Nu sunt de acord cu așa ceva și nici nu m-am bucurat la gol. L-am întrebat «de ce» (n.r. – pe Adriano). «Din instinct!» După un minut, i-am lăsat să marcheze, care e problema? După care am dominat categoric și nu trebuia să fie 5-2, trebuia să fie 8-2. Le-am spus la pauză jucătorilor mei dacă nu câștigăm cu un rezultat net, toți ne vor judeca pentru situația aceea. Și a fost 5-2. O echipă precum campioana Danemarcei se asunde în spatele acelei situații pentru a justifica randamentul său. În afară de faptul că mi-am cerut scuze, că am spus că îmi pare rău de ce s-a întâmplat și în afară de faptul că băieții noștri au demonstrat că i-au lăsat după un minut, ce trebuia să facem? Nu i-ați văzut cum s-au dat la o parte? Unii erau așa, alții erau…”, a continuat antrenorul.

Lucescu le-a transmis la pauză elevilor săi să marcheze cât mai multe goluri ca să arate diferența de valoare dintre cele două formații: „Am insistat să marcăm cât mai multe goluri pentru a arăta că este o diferență clară de valoare. Imaginați-vă ce se întâmpla dacă câștigam cu 3-2 sau se termina 2-2. Mă deranjează că e vorba de o echipă din est, că dacă era din vest nu se întâmpla lucrul ăsta. De ce nu a apărut când s-a întâmplat cu Barcelona, n-a apărut nimic atunci, s-a considerat că este un lucru normal. Ce pot să-i fac băiatului ăsta? Așa a simțit el în momentul acela”.

Șahtior Donețk și Juventus pot termina la egalitate meciul direct din ultima etapă a grupelor Ligii Campionilor, calificându-se împreună și lăsând deținătoarea trofeului, Chelsea Londra, în afara competiției. Lucescu a exclus posibilitatea de a-și odihni jucătorii în această întâlnire, afirmând că va aborda meciul la victorie. „Vom juca să câștigăm. Eu nu mă gândesc la egalitate. Echipa asta a crescut foarte mult și ar fi păcat, pentru că are valoare”, a precizat Lucescu.

Formația ucraineană Șahtior Donețk s-a calificat în optimile de finală ale Ligii Campionilor, în urma victoriei, scor 5-2, obținută în deplasare, în partida cu danezii de la FC Nordsjaelland, în etapa a V-a a Grupei E a competiției.

În prima repriză, la scorul de 1-0 pentru Nordsjaelland, arbitrul francez Antony Gautier a oprit meciul pentru că un jucător al gazdelor era accidentat pe teren. Partida s-a reluat cu o minge de arbitru, centralul i-a oferit balonul lui Willian de la Șahtior, care a trimis-o spre portarul echipei Nordsjaelland. Luiz Adriano a interceptat mingea și a marcat, sub privirile uimite ale danezilor, care nu au reacționat. Apoi gazdele au protestat vehement, dar arbitrul a validat golul. La două minute după această fază, Nordsjaelland a înscris pentru 2-1, beneficiind de marcajul lejer al fotbaliștilor lui Mircea Lucescu.

Presa internațională a acuzat echipa antrenată de Mircea Lucescu de lipsă de fair-play pentru primul gol înscris de Luiz Adriano.