Sandu susține că federația ar trebui guvernată conform planului propus de președintele Răzvan Burleanu și aprobat de Adunarea Generală a Federației Române de Fotbal la 5 martie 2014, intitulat „Programul de guvernanță sportivă al FRF 2014-2018”.
„Stimați membri ai Federației Române de Fotbal, doresc și cu această ocazie să vă aduc mulțumirile mele pentru onoarea pe care mi-ați acordat-o de a conduce împreună cu administrația, executivul și cu dumneavoastră fotbalul românesc. De asemenea, pentru susținerea candidaturii la poziția pentru prima dată de membru al C.Ex al UEFA, unde am reușit să fiu ales pentru două mandate de câte patru ani. Pentru o persoană care în perioada 1964-2014, adică 50 de ani, și-a dedicat existența acestui fenomen extraordinar, școlii și familiei, nu-i este indiferent ceea ce se întâmplă acum cu fotbalul românesc. După o expresie dragă politrucului de la Casa Fotbalului, «pentru prima dată», constat că minciuna, necunoașterea fenomenului și deciziile interesate îi determină pe cei pe care i-ați ales în 2014 pentru pompos-intitulata lucrare «Programul de guvernanță sportivă al FRF 2014-2018» să vă propună la un an distanță «Planul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din România 2015-2020».Vreau să vă atrag atenția și să nu votați această lucrare, care aparține unui institut de sondare și în niciun caz unei structuri sportive. Este lipsită de finalitate, de răspunsuri la întrebări precum «când?», «cum?», «câți?» și mai ales «cât costă?»”, se arată în scrisoarea semnată de Mircea Sandu, remisă agenției MEDIAFAX.
Fostul șef de la Casa Fotbalului susține că planul strategic propus de Burleanu contravine regulamentelor și statutului FRF: „Conform art.13 alin.1 punctul 2 din Regulamentul de aplicare a statutului, pag. 68, ediția în vigoare, «Pentru alegerea președintelui FRF, numai membrii afiliați pot propune candidați (…) 2 ) Fiecare propunere pentru funcția de președinte trebuie însoțită de programul strategic privind organizarea și dezvoltarea activității fotbalistice pe care îl preconizează respectivul candidat pentru perioada viitorului mandat de patru ani prezentat în scris». Așadar în 5 martie 2014, ați votat programul pe patru ani al candidatului ales și el trebuie respectat ad litteram, altfel trebuind organizate noi alegeri și votat un nou program. Strategia propusă, pe lângă faptul că prezintă numai fabulații, se întinde cu doi ani mai mult decât limita de patru ani de mandat (2014-2018) pe care îl are actualul președinte.”
Mircea Sandu afirmă în scrisoare că abuzurile conducerii FRF vor duce la destabilizarea fotbalului din România. „Mă adresez dumneavoastră pentru că abuzurile nemaiîntâlnite ale administrației, dar poate și ale executivului, conduc spre destabilizarea fenomenului fotbalistic din România, a competiției și protecției jucătorilor. Pe lângă abuzurile privind organigrama și funcții nou-înființate cu salarii ce exced bunul simț, cu chirii plătite în cartiere rezidențiale (nici mici și nici puține), contracte încheiate cu încălcarea prevederilor statutare și multe alte abuzuri, actuala conducere și-a permis să excludă șansa României și a fotbalului românesc de a avea continuitate în reprezentarea la cel mai înalt nivel al UEFA, în Comitetul Executiv. Stimați membri, mi-am permis să va atrag atenția ca la Adunarea Generală anuală să nu decideți împotriva fotbalului românesc prin aprobarea «Planului strategic pentru dezvoltarea fotbalului din România 2015-2020» din moment ce deja ați aprobat în 5 martie 2014 «Programul de guvernanță sportivă al FRF 2014/2018»”, se mai arată în scrisoarea semnată de Mircea Sandu.
Contactat de MEDIAFAX, managerul Departamentului de comunicare din cadrul FRF, Gabriel Berceanu, a declarat că președintele federației, Răzvan Burleanu, „nu are nicio reacție”, referitor la scrisoarea deschisă a lui Mircea Sandu către membrii afiliați.
Pentru perioada 2015-2020, Federația Română de Fotbal a elaborat un plan strategic cu obiective precise și detaliate pe care promite să le aplice pentru dezvoltarea fotbalului românesc. Documentul ar urma să fie prezentat membrilor afiliați în următoarea ședință a Adunării Generale a FRF, programată luni.
Planul realizat de FRF este structurat în jurul a cinci obiective strategice pentru perioada amintită: calificarea echipei naționale la toate cele trei turnee finale CE 2016, CM 2018, CE 2020, creșterea substanțială a numărului de practicanți și de persoane implicate în fenomenul fotbalistic, dezvoltarea fotbalului feminin și a futsalului (creșterea performanței echipelor naționale), construirea unei culturi organizaționale care să devină suport pentru performanța sportivă și creșterea atractivității și a vizibilității jocului de fotbal.