Mircea Sandu: Propunerea LPF, 18 echipe în Liga I, a fost făcută de incompetenți
Președintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, luni, că propunerea LPF făcută în cadrul Comitetului Executiv al FRF, conform căreia Liga I să aibă 18 echipe în sezonul 2013/2014, a fost făcută de incompetenți, precizând că el a votat împotriva acesteia și împotriva barajului dintre Rapid și Concordia.
Șeful de la Casa Fotbalului a explicat, luni, într-o conferință de presă, că LPF a propus în cadrul Comitetului Executiv al FRF din 6 iulie ca în Liga I să fie tot 18 echipe și nu 17 câte au rămas după procesul de licențiere și după ce TAS a dat dreptate clubului Universitatea Cluj. Sandu susține că meciul de baraj între Rapid și Concordia, organizat pentru stabilirea celei de-a 18-a echipe în primul eșalon, nu trebuia să aibă loc și campionatul ar fi trebuit să înceapă cu 17 echipe.
„La Comitetul Executiv din 6 iulie și la cel de mai devreme, din 21 iunie, am militat pentru respectarea regulamentului și al statului federației, în sensul că niciunul dintre cele două cluburi nu îndeplineau condițiile de a participa în Liga I, și mă refer la Rapid și la Universitatea Cluj. Universitatea Cluj a introdus acțiune la TAS și ulterior a avut câștig de cauză. În data de 6 iulie a fost acceptată în competiție. Tot în 6 iulie, s-a votat – și după părerea mea nu trebuia să aibă loc acest vot – pentru că tot ce s-a pregătit la ligă ca documentație, după părerea mea a fost o lucrare incompetentă, făcută de persoane incompetente… S-a supus la vot, fiind opt membri prezenți… Astăzi pot să vă spun că singurul vot împotrivă a fost votul meu, argumentat și de documente, atât pentru 18 echipe, cât și pentru baraj. Am susținut și am votat împotriva propunerii pe care a făcut-o Doru Costin, aceea de a se disputa barajul. Am votat împotriva propunerii făcute de ligă pentru 18 echipe și am votat împotriva barajului. Din păcate, au fost șapte voturi la unu și majoritatea decide, așa că am dat drumul hotărârii. Și asăzi spun că nici Concordia, nici Rapidul nu îndeplinesc condițiile de a participa în Liga I”, a spus Sandu.
Președintele FRF a anunțat că a fost pusă în practică, luni, de Comitetul de Urgență al FRF, hotărârea TAS din 2 august, conform căreia Concordia Chiajna înlocuiște clubul Rapid în Liga I.
„Comitetul de Urgență al FRF s-a reunit astăzi și a luat act de hotărârea TAS în dosarul Concordia Chiajna vs FRF și FC Rapid. În conformitate cu decizia mai sus menționată dispune integrarea în campionatul național Liga I a CS Concordia Chiajna în locul FC Rapid. LPF urmează a aplica în concret decizia TAS de la Lausanne cu privire la participarea clubului Concordia Chiajna în Liga I. Este logic să punem în executare, conforma statutului FIFA și al nostru hotărârea TAS-ului”, a adăugat Mircea Sandu.
TAS a anunțat, vineri, că a obligat Federația Română de Fotbal să înregistreze CS Concordia Chiajna în campionatul Ligii I pentru sezonul 2013/2014, în locul SC FC Rapid SA. Instanța de la Lausanne a anulat astfel decizia luată de Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal în 6 iulie 2013, cu privire la meciul de baraj dintre CS Concordia Chiajna și SC FC Rapid SA.
Numărul de echipe din Liga I a reprezentat un subiect de dispută în această vară între FRF și LPF. Șeful de la Casa Fotbalului, Mircea Sandu, dorea 17 echipe în Liga I, câte au rămas după acordarea licențelor, în timp ce președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a susținut un sistem cu 18 echipe pentru a evita o diminuare a sumei care revine anual cluburilor din vânzarea drepturilor TV.
Decizia finală a aparținut Comitetului Executiv al FRF, care a hotărât, la propunerea lui Dumitru Costin, reprezentantul AFAN, disputarea unui meci de baraj pentru menținerea în primul eșalon, între echipa Rapid, care nu a îndeplinit criteriul financiar din manualul de licențiere, și Concordia Chiajna, formația retrogradată sportiv cel mai bine clasată (locul 15 în sezonul precedent).
Concordia s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru revocarea hotărârii cu privire la disputarea barajului cu Rapid, contestând totodată dreptul echipei giuleștene de a juca în primul eșalon, în condițiile în care nu are licență.
Ilfovenii au jucat, totuși, meciul de baraj, pierdut cu scorul de 1-2 după prelungiri, la 13 iulie.