Nadia Comăneci: Din câte am înțeles, Bellu va continua la conducerea lotului de gimnastică
Nadia Comăneci a declarat, vineri, că, din informațiile pe care le deține, antrenorul Octavian Bellu, al cărui contract cu Federația Română de Gimnastică a expirat după Jocurile Olimpice de la Londra, va continua la conducerea lotului național.
„Din câte am înțeles, Octavian Bellu continuă la lotul național. Dar lucruri se pot întâmpla în viața lor personală (n.r. – cuplul de antrenori Octavian Bellu – Mariana Bitang), oricând pot decide să nu mai continue. Însă din ce știu eu, deocamdată ei au rămas pe poziție”, a spus Nadia Comăneci.
Octavian Bellu afirmase, la 14 august, că nu a luat o decizie în privința continuării la conducerea lotului național.
Fosta gimnastă, care a a avut, joi, o discuție cu Bellu, a adăugat că este greu de estimat ce speranțe are România la următoarele Jocuri Olimpice de la Rio de Janeiro. „Nici nu știu câte fete și cine e pe listă pentru Olimpiada de la Rio. Am vorbit aseară cu Octavian Bellu și spunea că nu sunt foarte multe în pregătire. E greu de spus ce speranțe avem. În gimnastică te pregătești de la un an la altul. Acum urmează Campionatul Mondial de la anul, nu știu dacă ne putem gândi la Rio. Echipa pentru Rio se schimbă cu un an înainte de Olimpiadă”, a explicat fosta campioană olimpică.
În ceea ce privește recent încheiata ediție a Jocurilor Olimpice, ea a menționat că România mai putea obține încă două medalii în concursul de gimnastică de la Londra în afara celor trei câștigate. „Judecând la rece, având în vedere ceea ce am prezentat noi, cred că mai puteam lua două medalii la Olimpiadă. Medalia la bârnă a Cătălinei Ponor, care ar fi trebuit să fie a ei, și medalia de la sol a Sandrei Izbașa. Dar mai mult de atât nu puteam lua. La capitolul lipsuri la Olimpiadă, cred că am avut o prezentare destul de slăbuță la paralele. Am pierdut în jur de două puncte la paralele și este greu să îți revii după așa ceva”, a adăugat fosta gimnastă.
Nadia Comănescu consideră că oficialii Comitetului Olimpic Internațional (CIO) ar trebui ca pe viitor să acorde două medalii de aceeași culoare în caz de egalitate, pentru a nu se mai repeta astfel episodul din concursul de la bârnă, când Cătălina Ponor a ratat bronzul. „CIO a decis în 2008 să nu se mai dea medalii la egalitate de puncte. Asta s-a întâmplat după ce la Beijing au fost trei sportivi care au câștigat trei medalii de aur în același timp și nu a mai rămas nimic pentru ceilalți. Dar în momentul în care ajungi la medalia de bronz și decizi la egalitate de puncte între medalie și locul 4 atunci mă gândesc că ar fi bine ca doi sportivi să primească medalie de bronz. Dar asta trebuie cerută la CIO și nu știu dacă vor fi de acord cu această situație”, a spus Nadia Comăneci.
Ea consideră că actualul cod de punctaj este complicat și susține că ar trebui să se revină într-o anumită formă la nota 10. „Codul de punctaj se va schimba la fiecare patru ani pentru că de fiecare dată se găsește ceva de schimbat. De revenit la nota zece, nu știu dacă se va reveni. Eu sper că se va găsi o soluție să readucă nota zece într-un fel sau altul pentru că această notă aparține sportului. Actualul cod de punctaj este greu de explicat, e complicat și pentru mine”, a menționat ea.
Întrebată dacă intenționează să își deschidă o Academie de gimnastică în România, Nadia Comăneci a răspuns: „Lui Ilie Năstase i-au trebuit 20-30 de ani să își facă o academie de tenis. Dacă încep și eu, probabil că peste 20 de ani voi avea și eu una. Ilie stă mai mult în România, noi avem o academie de gimnastică în Oklahoma. Eu aș vrea să ajut masele, aș munci să comunic cu părinții și copiii să se implice în sport. Avem nevoie de o masă mare de copii să practice sportul”.
Nadia Comăneci a fost prezentă, joi, la evenimentul de aniversare a unui an de activitate a Centrului Sportiv Educativ „MiniMe” care îi aparține.