Noi probleme pentru Steaua lui Gigi Becali. Acuzații grave din partea juristului CSA Steaua
„FCSB nu a primit niciodată palmaresul obținut de CSA. Prin palmares se înțeleg victoriile, cupele, trofeele, medaliile, pozițiile în clasamente, fie ele naționale sau internaționale, obținute de către sportivii (fotbaliștii, în cazul de față) care au activat sub egida CSA-ului. Palmaresul echipei de fotbal a CSA aparține în exclusivitate, conform legii, Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, făcând parte din patrimoniul acestuia. FCSB și-a însușit pe nedrept acest palmares, încă de la înființarea societății, iar motivele pentru care se întârzie emiterea unui comunicat pentru lămurirea acestei situații îmi sunt străine, însă este clar că există un dezinteres și o pasivitate care îngreunează lucrurile. Motivul pentru care în decizia ICCJ din 3 decembrie 2014 nu se vorbește de palmares în mod direct este pentru că acesta aparține conform legii, Clubului Sportiv al Armatei Steaua București și nu a fost nevoie să învestim instanța cu soluționarea unui astfel de capăt de cerere distinct. CSA poate proceda direct la solicitarea de sancțiuni pentru acțiunile abuzive și nelegale întreprinse de către FCSB în tot acest timp”, se arată în comunicat.
Talpan consideră că FRF și LPF nu trebuiau să permită ca noua echipa FCSB să evolueze direct în prima divizie ca și continuatoare a „legendarei Steaua București”: „Atrag atenția că pasivitatea și dezinteresul comandantului CSA, George Boroi, de a nu lua măsurile pe care le-am propus și care sunt o consecință firească a hotărârii judecătorești a Înaltei Curți de Casație și Justiție, riscă să aducă în continuare prejudicii grave atât CSA cât și milioanelor de suporteri steliști care sunt într-o totală stare de incertitudine asupra echipei lor iubite, Steaua București. Consider că FRF și LPF nu trebuiau să permită ca noua echipa FCSB să evolueze direct în prima divizie ca și continuatoare a legendarei Steaua București, ignorând hotărârea irevocabilă a ICCJ. Mai mult, nici până în prezent nu au informat UEFA corect, aceștia continuând să afișeze FCSB-ul cu palmaresul care aparține CSA-ului”.
Societatea Fotbal Club Steaua București (FCSB), finanțată de Gigi Becali, a solicitat Tribunalului București anularea mărcii notorii sub care s-a câștigat Cupa Campionilor Europeni, în 1986, dar și Supercupa Europei, în 1987, aflată în proprietatea Clubului Sportiv al Armatei.
Societatea Fotbal Club Steaua București (FCSB) a deschis această acțiune la Tribunalul București, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anulat, la 3 decembrie 2014, printr-o decizie irevocabilă, marca Steaua București înregistrată de clubul lui Gigi Becali, în procesul intentat acestuia de Clubul Sportiv al Armatei.
FCSB are în această speță calitatea de reclamant, pârâți fiind Clubul Sportiv al Armatei Steaua București (UM 02301) și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).
Totodată, Fotbal Club Steaua București a anunțat, la 16 martie, că a formulat o contestație în anulare la decizia ICCJ privind marca Steaua București, susținând că Instanța Supremă a pronunțat sentința în acest caz „cu încălcarea normelor imperative referitoare la competență”.
FC Steaua a fost acționat în instanță în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” București, care a cerut anularea mărcii înregistrate de gruparea din Liga I. Tribunalul București a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menținută de Curtea de Apel București, în 20 decembrie 2013, însă ICCJ a dat dreptate clubului sportiv.
De la decizia ICCJ, cele două părți au avut mai multe întâlniri pentru a discuta despre condițiile de utilizare a mărcii Steaua, fără a ajunge la un acord concret.
Conducerea MApN a solicitat FC Steaua zece la sută din totalul veniturilor pentru a-i permite să folosească marca, însă reprezentanții grupării patronate de Gigi Becali au refuzat.