Tenismenul sârb Novak Djokovic rămâne la Melbourne momentan, după ce a contestat în instanță decizia autorităților australiene de anulare a vizei sale.
Numărul 1 ATP rămâne, însă, închis în hotel până luni, când instanța va decide dacă menține sau nu decizia de anulare a vizei acestuia, potrivit BBC.
Viza lui Djokovic a fost anulată de către autoritățile australiene, dat fiind faptul că nu este vaccinat, iar actele sale medicale nu atestă că s-ar încadra în categoria acelora care nu se pot vaccina din motive medicale.
Anterior depunerii unei contestații în instanță, Djokovic ar fi trebuit să părăsească Australia în 24 de ore.
Djokovic a fost reținut în aeroport câteva ore înainte ca oficialii de frontieră să anunțe că acesta nu a respectat regulile de intrare în țară.
Ulterior, jucătorul a fost dus la un hotel folosit de autorități pentru cazarea migranților care intră ilegal în țară. Un tribunal va decide luni cu privire la deportarea lui.
„ABF (Australian Border Force) se va asigura că toți cei care sosesc la frontiera noastră se conformează legilor și regulilor de intrare în țară. ABF poate să confirme că domnul Djokovic nu a putut oferi dovezile necesare în conformitate cu regulile de intrare în Australia, iar ca atare viza lui a fost anulată. Cetățenii altor state care nu au o viză validă sau cărora le-a fost anulată viza vor fi reținuți și deportați din Australia. ABF poate să confirme că domnul Djokovic a avut acces la telefonul său”, se arată într-un comunicat al autorităților australiene de frontieră.
Aflat deja la Melbourne, unde participă la un turneu de pregătire înaintea Australian Open, jucătorul spaniol Rafael Nadal (6 ATP) a declarat că îi pare rău că Djokovic se află în situația aceasta, dar atrage atenția că sârbul știa că ar putea avea probleme dacă intră în Australia fără să fie vaccinat.
Nadal, care a fost diagnosticat luna trecută cu COVID, spune că regulile trebuie respectate.
„Singurul lucru clar pentru mine este că dacă ești vaccinat poți juca la Australian Open și oriunde altundeva, iar lumea a suferit destul, nu ne permitem să nu respectăm regulile. El (Djokovic, n. red.) a luat propriile sale decizii și fiecare e liber să o facă, dar acestea au și unele consecințe”, a declarat Rafael Nadal.
Paul McNamee, fost director de turneu la Australian Open şi fost jucător profesionist de tenis, consideră că Djokovic a respectat paşii pentru a obţine viza şi ar trebui să fie lăsat să intre în țară.
Ucraineanul Serghei Stakhovski îl apără și el pe Djokovic și spune că decizia de a nu-i permite acestuia accesul în țară este una pur politică.
„Când cineva vă va spune că «sportul nu interferează cu politica», să vă amintiți data de 6 ianuarie 2022, când ego-ul pur politic nu permite celui mai bun jucător de tenis din lume să intre într-o ţară unde… «instituţiile guvernamentale» i-au permis asta”, a scris Stakhovski.
Şi tenismenul american Tennys Sandgren scrie, pe Twitter, că totul este destul de clar: medicii au aprobat scutirea, dar politicienii sunt cei care se opun. „Australia nu merită să fie gazda unui grand slam”, scrie el.
Novak Djokovic a anunțat pe contul său de Instagram că a primit permisiunea de a participa la primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open.
Potrivit acestuia, el a beneficiat de o derogare din partea organizatorilor, în contextul în care, potrivit presei sportive, acesta nu ar fi vaccinat împotriva COVID.
Regulamentul competiției prevede că toți jucătorii de tenis care participă la Australian Open trebuie să fie vaccinați împotriva COVID-19, cu excepția cazului în care reușesc să demonstreze în fața a două comisii medicale că, din motive de sănătate, nu se pot vaccina.
Organizatorii Australian Open au confirmat, ulterior, într-un comunicat de presă, că Djokovic a primit o excepție medicală, oferită „în urma unui proces de evaluare riguros, care a implicat două comisii independente de experți medicali”.