Prima pagină » Sport » Novak Djokovic va fi eliberat. Instanța a desființat decizia de anulare a vizei sportivului

Novak Djokovic va fi eliberat. Instanța a desființat decizia de anulare a vizei sportivului

Novak Djokovic va fi eliberat. Instanța a desființat decizia de anulare a vizei sportivului

Novak Djokovic a câştigat procesul cu autorităţile australiene. Un judecător a decis că poate fi eliberat din locația în care era ținut în carantină și a desființat decizia de anulare a vizei sportivului.

Judecătorul care a analizat contestația lui Novak Djokovic cu privire la decizia guvernului australian de a revoca viza de intrare a tenismenului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care a fost tratat sârbul, scrie Reuters.

Judecătorul Anthony Kelly a afirmat că Djokovic a primit scutirea medicală de a nu se vaccina anti-COVID-19 înainte de a călători la Melbourne, pentru turneul de tenis Australian Open, și a prezentat dovezi în acest sens când a aterizat în țară, miercuri seară.

„Ce ar fi putut face acest om mai mult?”, a spus Kelly în timp ce avocații lui Djokovic și-au prezentat cazul, contestând decizia guvernului de a-i revoca viza.

Situația dificilă a lui Djokovic a fost urmărită îndeaproape în întreaga lume, creând tensiuni politice între Belgrad și Canberra și stârnind dezbateri aprinse cu privire la vaccinare.

Djokovic ar putea rata totuși Australian Open 

Totuși, nu se știe încă dacă va putea participa la cel de-al 21-lea Grand Slam la Australian Open, care va începe la Melbourne pe 17 ianuarie.

Djokovic, în vârstă de 34 de ani, este ținut într-un hotel de detenție pentru imigranți, alături de deținuți solicitanți de azil pe termen lung, de joi. I s-a permis să meargă în camerele avocaților săi pentru audierile virtuale, dar nu a avut nicio apariție publică de când a sosit în Australia.

Avocații săi susțin că sârbul a primit scutirea medicală de la obligația de a fi vaccinat cu doza a doua, pentru că a fost infectat, recent, cu coronavirus.

Guvernul australian spune, totuși, că persoanele care nu sunt cetățeni ai statului nu au dreptul garantat de a intra în Australia și a pus la îndoială dispensa lui Djokovic.

Discuțiile dintre Anthony Kelly și avocatul lui Djokovic, Nicholas Wood, au scos la iveală că oficialii l-au presat pe jucător să-și închidă telefonul de la miezul nopții până luni, în jurul orei 7.42 a.m., ora locală, când a fost luată decizia de a-i anula viza.

Judecătorul Wood a spus că Djokovic a prezentat dovezi cu privire la scutirea medicală, atât înainte de a se îmbarca, cât și la sosire, deși nu i s-a cerut să facă acest lucru.

„A trăit ca un animal dintr-o grădină zoologică”

Un grup de aproximativ 50 de susținători s-au adunat, luni, în fața tribunalului. Unii dintre ei au fluturat steagul Serbiei, s-au ținut de mână și au cântat în timp ce dansau în horă.

„El a trăit ca un animal într-o grădină zoologică umană”, a spus un susținător, Petar Nikolic. „Ceea ce se întâmplă aici este ne-australian. Este cu siguranță rasism”.

La Belgrad, tatăl lui Djokovic a acuzat oficialii, duminică, la un mic protest organizat în fața clădirii Parlamentului Serbiei, că îl tratează pe fiul său și pe toți sârbii ca pe animale.

Cu toate acestea, opinia publică din Australia, țară în care peste 90% din populația adultă este complet vaccinată, a fost împotriva jucătorului de tenis, în special în Melbourne, care a avut parte de cel mai lung lockdown din lume.

Bilanțul COVID-19 a depășit 1 milion de cazuri, în Australia, iar mai mult de jumătate dintre ele au fost raportate în ultima săptămână, ceea ce a dus la creșterea numărului de spitalizări.

Djokovic, testat pozitiv la COVID-19

Scandalul a început când Djokovic a postat o fotografie pe Instagram, în care stă sprijinit de bagaje și anunță că se îndreaptă spre Australia pentru a concura la Australian Open, având o scutire de vaccinare.

Oponent al vaccinării obligatorii, Djokovic nu a spus niciodată dacă s-a vaccinat sau nu, dar documentele prezentate în instanță au confirmat că nu a primit niciodată un ser anti-COVID-19.

El a fost prezent la mai multe evenimente publice, în perioada în care ar fi fost infectat cu COVID-19, însă nu este clar dacă la acel moment știa sau nu că este bolnav.

CEO-ul turneului de tenis din Australia, Craig Tiley, a spus că organizația sa a avut discuții în ultimele luni cu oficialii federali pentru a menține siguranța jucătorilor.

Jucătoarea cehă Renata Voracova, care a fost carantinată în același hotel cu Djokovic și căreia i s-a revocat viza tot din cauza scutirii medicale de la vaccinare, a părăsit țara fără a face contestație, a declarat Ministerul ceh de Externe.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și