O investigație a NYT arată corupția din spatele Cupei Mondiale
FIFA a descoperit un sindicat infracțional care s-a inflitrat în ultima Cupă Mondială, desfășurată în Africa de Sud. Cel puțin cinci meciuri din competiție au fost aranjate, arată raportul, iar în ținta infractorilor au fost 15 partide, inclusiv cea dintre SUA și Australia.
În scandal sunt implicați arbitrii, jucători, membri ai federației de fotbal din statul african, companii și case de pariuri.
New York Times scrie că un arbitru de origine nigeriană, Ibrahim Chaibou, a mers pentru a depune la o bancă dintr-un oraș mic din Africa de Sud 100.000 de dolari în mai 2010, cu puțin timp înainte de începerea competiției. La scurt timp după aceea, arbitrul a condus de la centru un meci amical de pregătire pentru Cupa Mondială între Africa de Sud și Guatemala. În acel meci, Chaibou a acordat două penalty-uri inexistente, în favoarea echipei africane care a câștigat cu 5-0. Ancheta indică faptul că arbitrul a fost plătit de o companie din Singapore, Football 4U International, cunoscută pentru relațiile cu mafia pariurilor sportive din Asia și cea care a selectat echipa de arbitri pentru amical.
Chaibou a negat toate aceste acuzații susținând că nu a aranjat niciodată un meci. El a spus și că nu îl cunoaște pe Wilson Raj Perumal, un parior notoriu și care lucrează pentru Football 4U.
Când un oficial al FIFA a încercat să ia măsuri mîmpotriva infractorilor, acesta a fost amenințat cu moartea.
Campionatul Mondial de Fotbal, care începe pe 12 iunie în Brazilia, va genera pentru FIFA venituri de 4 miliarde de dolari și alte sute de milioane pentru casele de pariuri.
New York Times notează că și ediția din acest an a Cupei Mondiale este vulnerabilă la meciurile aranjate, deoarece multe federații de fotbal naționale au o situație financiară precară, angajații acestora fiind dispuși să ia mită.
Meciurile aranjate sunt un fenomen global. Potrivit Europol, în perioada 2008 – 2011 s-au desfășurat 680 de meciuri de fotbal suspecte în întreaga lume.