O nouă AVENTURĂ în Campionatul European de Raliuri pentru incredibilul Ciprian Lupu

Publicat: 17 08. 2024, 07:38
Actualizat: 17 08. 2024, 07:38

Pilotul român Ciprian Lupu, singurul tetraplegic care a reușit să câștige un titlu național într-un campionat de raliuri, va bifa a doua prezență în Campionatul European de Raliuri, urmând să concureze în acest weekend la Barum Czech Rally Zlín.

La numai două săptămâni după ce a încheiat, cu succes, Rally di Roma Capitale, bifând cel mai bun rezultat al său din carieră, Ciprian va fi singurul pilot român implicat în etapa din Cehia.

O nouă aventură în Campionatul European de Raliuri pentru incredibilul Ciprian Lupu

Deși anunțat la start, din cauza lipsei bugetului, Simone Tempestini a fost nevoit să spună pas cursei care îl putea menține în lupta pentru titlul continental.

Pe un model Renault Clio Rally5, Ciprian Lupu îl va avea copilot pe tânărul Andrei Aițculesei, alături de care a făcut echipă și în ultimul an. În Italia, cei doi au obținut și primele puncte în European, încheind pe 5 la clasa ERC4.

„Ieri am terminat a doua zi de recunoașteri destul de târziu, iar băieții au fost cu mașina la verificările tehnice. Probele într-adevăr sunt diferite față de ce am întâlnit până acum. Astăzi începem cu shakedown-ul, startul festiv și prima probă specială în jur de ora 22:00. Ne propunem să căpătăm experiență și să terminăm cu bine”, a povestit Ciprian pe pagina sa de Facebook.

Nu mai puțin de 112 echipaje sunt înscrise la Barum Czech Rally Zlín, a șasea etapă a sezonului continental. În absența lui Tempestini, toți ochii vor fi ațintiți spre duelul dintre Hayden Paddon și Mathieu Franceschi, care se duelează pentru titlul european.

Pentru a ajunge la finișul etapei, Ciprian trebuie să parcurgă un total de 863 de kilometri, dintre care 193 de kilometri sunt în regim de probă specială, raliul fiind împărțit în 15 probe, de vineri și până duminică seară.

6 ani de muncă din 2018 încoace

Ciprian Lupu a ajuns în scaun rulant în urmă cu 2002 după un accident la mare, fiind diagnosticat cu leziune medulară la a cincea și a șasea vertebră, cu secționarea totală a măduvei. Au fost foarte mulți ani în care nu se putea mișca deloc, însă cu extrem de multă motivație și perseverență, Ciprian și-a câștigat independența.

În 2018 și-a urmat și visul. A urmat un curs de pilotaj la Napoca Rally Academy, acolo unde Simone Tempestini i-a fost mentor. În urmă cu 3 ani a devenit primul pilot tetraplegic care a câștigat un titlu național la raliuri, devenind campion la debutanți, iar performanța sa a fost recunoscută inclusiv de Cartea Recordurilor.