Într-un comunicat oficial, Organizația Mondială a Sănătății precizează că evenimentul olimpic din Brazilia nu are potențialul de a „afecta în mod semnificativ” răspândirea virusului, care provoacă defecte congenitale grave.
150 de oameni de știință de renume mondial, doctori și eticieni medicali au redactat o scrisoare deschisă către OMS în care au menționat faptul că noi descoperiri privind epidemia de Zika fac „lipsită de etică” desfășurarea Jocurilor Olimpice. Totodată, cercetătorii au avertizat că organismul global de sănătate ar trebui să revizuiască protocoalele privind Zika.
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a precizat că nu vede niciun motiv de a amâna sau muta Jocurile Olimpice de la Rio din cauza acestei boli transmise în principal de țânțari.
Epidemia de Zika a început în Brazilia acum un an, dar în prezent peste 60 de țări și teritorii sunt afectate de răspândirea continuă. Potrivit oamenilor de știință, simptomele Zika sunt ușoare, dar provoacă microcefalii în rândul noilor născuți și alte anomalii ale fătului. Totodată, boala poate cauza tulburări neurologice în rândul adulților.
Oamenii de știință de la universitățile Oxford, Harvard, Yale din SUA citează eșecul unui program de eradicare a țânțarilor în Brazilia, dar și sistemul de sănătate „slăbit” al țării, ca motive pentru a amâna sau muta Jocurile Olimpice de la Rio, „în numele sănătății publice”, potrivit BBC.
„Un risc inutil este reprezentat de faptul că 500.000 de turiști străini din toate țările participă la Jocurile Olimpice și ar putea dobândi acea tulpină, pentru a se întoarce acasă în locuri unde Zika poate deveni endemică. Totodată, cel mai mare risc este ca atleții să contracteze virusul și să revină în țări sărace care nu au înregistrat încă o epidemie de Zika”, se arată în scrisoarea trimisă OMS.
De cealaltă parte, Organizația Mondială a Sănătății, care a declarat virusul Zika o urgență mondială de sănătate publică, a precizat: „Brazilia este una dintre cele aproximativ 60 de țări și teritorii care au raportat răspândirea continuă a virusului Zika prin intermediul țânțarilor. Dar oamenii continuă să se deplaseze între aceste țări și teritorii pentru o varietate de motive. Cel mai bun mod de a reduce riscul de boli este de a urma sfaturi de călătorie privind sănătatea publică”.
Declarația șefului Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Dr. Tom Frieden, este citată aprobator de către OMS: „Nu există niciun motiv de sănătate publică pentru a anula sau a amâna desfășurarea Jocurile Olimpice de la Rio”. Totuși, Frieden a cerut guvernului Statelor Unite să acționeze mai rapid pentru a preveni contractarea Zika de către femeile gravide, pe fondul unui blocaj în Congres privind eliberarea unor fonduri de 1,9 miliarde de dolari, notează BBC.
Jocurile Olimpice de Rio de Janeiro urmează să aibă loc între 5 și 21 august. Peste 10.500 de sportivi de la 205 Comitete Olimpice Naționale vor participa la probele sportive.