Prima pagină » Sport » (P) Cât de bună este de fapt mișcarea pentru sănătatea noastră

(P) Cât de bună este de fapt mișcarea pentru sănătatea noastră

(P) Cât de bună este de fapt mișcarea pentru sănătatea noastră
(P) Cât de bună este de fapt mișcarea pentru sănătatea noastră

Pentru cei mai mulți dintre noi, stilul nostru de viață ne determină să fim mai sedentari, decât să facem mișcare zilnic. Însă corpurile noastre nu sunt construite pentru o astfel de existență sedentară.

Dacă ne gândim la cât de mult timp stăm jos, este destul de uluitor – la serviciu, în mașină, în transportul în comun, ne uităm la televizor, jocuri pe calculator, când stăm pe social media, ascultăm muzică, când mâncăm și așa mai departe.

Inactivitatea mai este denumită și „ucigașul tăcut”. Dovezile arată că acest comportament sedentar, cum ar fi statul jos pe perioade lungi, este dăunător sănătății noastre. În cele de urmează vom încerca să descoperim câteva aspecte ce ne pot face mai activi, pentru a ne asigura că facem tot ce ne stă în putință pentru mai multă sănătate fizică și mentală.

Ce este comportamentul sedentar?

Comportamentul sedentar este un termen folosit pentru perioade lungi de stat, pe scaun sau culcat în timp ce individul este treaz. Comportamentul sedentar necesită puțină energie, și totuși, comportamentul sedentar este diferit de cineva care este inactiv fizic.

A fi inactiv fizic înseamnă că o persoană nu a atins recomandările de activitate fizică pentru vârsta sa! Poți fi activ fizic și totuși sedentar…, cineva care face mișcare în mod regulat poate duce o viață sedentară! De exemplu, chiar dacă te antrenezi 30 de minute pe zi, contează ce faci în celelalte 23 de ore ale zilei!

Care este diferența dintre mișcare și exercițiu?

Exercițiul este mișcare, dar nu toată mișcarea este exercițiu! Exercițiul este o activitate fizică, dar este ceva care este planificat, structurat și de obicei repetitiv și este efectuat pentru a menține sau îmbunătăți nivelul nostru de fitness.

Mișcarea este, de asemenea, o activitate fizică, dar este ceva ce facem cu toții în fiecare zi. Cum ar fi mersul de la punctul a la b, curățenia, călcatul, statul la cozi, mersul, prepararea unei băuturi calde, mersul la baie și așa mai departe! Mișcarea înseamnă a nu rămâne în aceeași poziție prea mult timp și este la fel de importantă ca exercițiul.

Ce se întâmplă dacă nu mă mișc prea mult?

Dacă ai în mod regulat o lipsă de mobilitate, aceasta îți va scădea imunitatea, va provoca letargie, lipsă de motivație și va crește riscul de boli și moarte prematură. Corpurile noastre sunt concepute pentru a se mișca, astfel încât un stil de viață sedentar poate avea un impact semnificativ asupra funcționării corpului nostru.

Ardem mai puține calorii, metabolismul încetinește, inima noastră devine mai slabă, ne afectează fluxul sanguin, celulele nervoase, articulațiile, elasticitatea pielii, coloana vertebrală și așa mai departe. De asemenea, ne poate afecta sănătatea mintală, producând un risc mai mare de depresie și anxietate.

Cum pot face mai multă mișcare?

Am centralizat mai jos câteva sfaturi pentru includerea mișcării în rutina ta zilnică:

  1. Încearcă să faci pauze regulate de mișcare în timp ce te uiți la televizor sau petreci timp la computer. Și faptul că mergi până la bucătărie să-ți prepari o băutură este benefic, iar unele exerciții se pot face chiar și stând jos în timp ce lucrezi. Totul este să nu stai prea mult în aceeași poziție.
  2. Ridică-te în loc să stai jos ori de câte ori poți. În timp ce aștepți trenul sau într-o întâlnire – poți alege să discuți afaceri și din mers.
  3. Vrei să vorbești mai mult la telefon? Perfect, încearcă să faci asta în timp ce te plimbi. Vei vedea că este chiar plăcut.
  4. Dacă uiți să te miști, îți poți seta o alarmă de mișcare la fiecare 45 de minute. Și chiar să te ții de ea.
  5. Mergi pe jos sau cu bicicleta pentru a te întâlni cu un prieten, când mergi la serviciu sau la magazin! Încearcă să cobori la stația anterioară de autobuz, astfel încât să poți merge mai mult pe jos până la serviciu.
  6. Fă o plimbare rapidă timp de 10 minute afară. Să fii afară este benefic și pentru sănătatea ta mintală!
  7. Urcă pe scări, nu lua liftul, vei vedea că te vei simți mai bine după.
  8. Dacă ai o grădină, poți grebla sau planta flori. Este o modalitate excelentă pentru a-ți îndeplini treburile dar și benefică pentru sănătatea ta!
  9. Dacă alegi să stai, încearcă o minge de fitness! Acest lucru nu numai că te va menține în mișcare, ci îți va îmbunătăți și echilibrul, tonusul muscular și forța.
  10. Bea multă apă – nu numai că este benefică pentru sănătatea ta generală, dar îți va crește și nevoia de pauze de toaletă! Încearcă să mergi până la cea mai îndepărtată toaletă de tine!

Nu uita, corpul va deveni mai bun în orice faci sau ce nu faci. Dacă alegi să nu te miști, corpul tău te va ajuta să nu te miști. Dacă te miști, corpul tău va permite și mai multă mișcare.

Și probabil cea mai bună modalitate de a te menține în formă și mereu în mișcare ar fi să te abonezi la o sală de fitness. World Class este cea mai mare rețea de cluburi de health & fitness și piscine din țară, iar aici vei putea găsi zeci de clase de group fitness, piscine, aparate de ultimă generație și antrenori personali care te vor ajuta să devii cea mai bună versiune a ta. Poți începe stilul tău de viață în mișcare chiar de mâine.

Autor