Prima pagină » Sport » Parisul, gazda Jocurilor Olimpice, transformat într-o „FORTĂREAȚĂ” de maximă securitate. Participanții nu se lasă intimidați de actele de vandalism

Parisul, gazda Jocurilor Olimpice, transformat într-o „FORTĂREAȚĂ” de maximă securitate. Participanții nu se lasă intimidați de actele de vandalism

Au mai rămas câteva ore până la începerea celei mai grandioase ceremonii de deschidere a Jocurilor Olimpice.

La Paris, tensiunile sunt la cote maxime, iar nivelul de securitate este foarte crescut.  Nu s-a mai văzut atâta mobilizare de forțe de la Revoluția Franceză din 1789, „Comuna din Paris” de la 1871 și de la invazia nazistă din 1940.

Cartiere întregi din Paris sunt pustii ca în vremea pandemiei de coronavirus din 2020.

Parisul, transformat într-o fortăreață

Vineri, compania de căi ferate SNCF a raportat un „act de vandalism” asupra rețelei de trenuri expres din Franța, la gara de Lille-Flandres, fiind raportate incendieri în apropiere de liniile principale. Nimeni nu a revendicat atacurile, dar pe rețelele de socializare sunt suspectați teroriștii islamiști, piromanii de extremă stânga sau chiar sabotorii ruși.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în iunie că alianța a văzut mai multe exemple de „sabotaj, de tentative de incendiere” din partea Rusiei, dar nu există niciun indiciu că Moscova ar fi putut fi în spatele atacurilor de vineri din Franța. Un alt act de vandalism asupra liniei Paris-Marsilia a fost dejucat.

Turnul Eiffel, Luvrul și  multe dintre aceste obiective sunt acum în spatele barierelor de control. Pentru acces, necesită scanarea unui cod QR. Multe dintre hoteluri, cafenele, cluburi și restaurante au fost închise.

Nici vremea nu ține cu Parisul

Traficul a fost întrerupt pe câteva tronsoane, fiind provocate întârzieri. Mai multe străzi din Paris sunt închise din motive de securitate.  Nici vremea nu ține cu participanții, dar aceștia nu se lasă intimidați. La Paris, delegația ucraineană, a cărei țară se află în cel mai teribil război de la al Doilea Război Mondial, este în atenția principală a presei internaționale.

„Este un oraș frumos și o priveliște frumoasă, în ciuda ploii. Suntem uzi, dar starea de spirit este optimistă”, a declarat Matvii Bidnyi, ministrul interimar al Tineretului și Sportului al Ucrainei, pentru Richa Naidu pentru Reuters.

„Este foarte important ca Ucraina să fie aici. Avem 140 de sportivi ucraineni și asta este o victorie mare. Este important să ne arătăm rezistența și voința noastră de a câștiga. Noi, ucrainenii, suntem aici, iar Rusia nu”.

Aproximativ 45.000 de polițiști, 10.000 de soldați și 2.000 de agenți de securitate privați au fost dislocați pentru a asigura că ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice se desfășoară în condiții de maximă siguranță. Lunetiştii vor fi pe acoperişuri, iar dronele în aer.

Pentru prima oară, parada se va desfășura în oraș, nu într-un stadion

La ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, la care vor participa peste 10.000 de sportivi,  parada nu va avea loc pe un stadion, ci în oraş.

Parada se va desfășura pe un traseu de 6 kilometri pe fluviul Sena.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a publicat vineri  imagini cu echipa de sportivi români care vor reprezenta România  la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

„Gata de defilare! Team Romania înseamnă mândrie națională!”. 

 

Ce personalități vor fi prezente la ceremonie?

Celine Dion a anunțat că va cânta la deschiderea ceremoniei.

Vor fi prezente și alte personalități cunoscute, precum campioana la tenis Serena Williams, actrița Charlize Theron, cântăreața Lady Gaga, dar și alte staruri din sport, muzică și film, inclusiv regizori, printre care și Steven Spielberg.

Cântărețul Snoop Dogg a fost desemnat să poarte flacăra olimpică.

Citește și: 

Cum arată PARISUL înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Fotografii din „Orașul Luminilor”, într-o ipostază cum nu a mai fost văzut

Cât costă să mănânci o OMLETĂ într-un restaurant din Paris, pe durata Jocurilor Olimpice

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și