Patru meciuri la Euro-2020, șanse foarte mari să se joace pe Arena Națională: anunțul oficial va fi făcut vineri

Patru meciuri la Euro-2020, șanse foarte mari să se joace pe Arena Națională: anunțul oficial va fi făcut vineri
Publicat: 18/09/2014, 19:28
Actualizat: 28/09/2018, 04:28

În cazul în care va fi aleasă printre cele 13 țări, România va organiza în premieră meciuri la un turneu final al Campionatului European de fotbal.

Comitetul Executiv al UEFA se va întruni, vineri, la Geneva (Elveția), anunțul oficial urmând să fie făcut în jurul orei 14.00.

UEFA a publicat, la 10 septembrie, raportul de evaluare a celor 19 dosare de candidatură și potrivit acestuia România mai are de rezolvat probleme de infrastructură.

Astfel, raportul pentru România scoate în evidență slaba legătură dintre Aeroportul Internațional „Henri Coandă” și orașul București.

Alte aspecte de îmbunătățit se întâlnesc la stadion. Finalizată în 2011, Arena Națională are o capacitate de 54.851 de locuri. Stadionul se află în proprietatea Primăriei Muncipiului București și este administrat de Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB). Conform UEFA, stadionul are o capacitate mare, dar nu întrunește toate condițiile forului european, una dintre acestea fiind numărul insuficient de locuri de parcare. În plus, nici numărul minim de loje permis de UEFA nu este îndeplinit de Arena Națională.

De asemenea, cerințele UEFA în ceea ce privește ospitalitatea nu sunt întrunite în totalitate. Problema o reprezintă faptul că facilitățile oferite sponsorilor și corporațiilor trebuie construite în afara Arenei Naționale. Centrul Media trebuie construit de asemenea în afara arenei.

În ceea ce privește locurile de cazare, numărul acestora este la limită, iar cele de categorie inferioară acoperă doar parțial cerințele UEFA. Însă prețurile sunt competitive, iar autoritatea națională de turism a promis că tarifele nu vor crește cu ocazia turneului. Terenurile de antrenament sunt de standard înalt, se arată în raport, chiar dacă una dintre opțiuni are ca destinație exclusivă rugbyul, fiind nevoie de unele modificări în acest caz.

Raportul mai remarcă experiența limitată a municipalității bucureștene în organizarea unor evenimente majore și că planificatele investiții în infrastructura din zona stadionului nu au fost elaborate în amănunt.

Țările alese pentru ultima rundă de votare sunt Azerbaidjan (Baku), Belarus (Minsk), Belgia (Bruxelles), Bulgaria (Sofia), Danemarca (Copenhaga), Anglia (Londra), Germania (Munchen), Ungaria (Budapesta), Irlanda (Dublin), Israel (Ierusalim), Italia (Roma), Macedonia (Skopje), Olanda (Amsterdam), România (București), Rusia (Sankt Petersburg), Scoția (Glasgow), Spania (Bilbao), Suedia (Stockholm) și Țara Galilor (Cardiff).

Totuși, conform analiștilor presei internaționale candidatura Scoției (Glasgow) ar putea să nu aibă sorți de izbândă din cauza referendumului pentru declararea independenței față de Marea Britanie, care are loc cu o zi înaintea desemnării orașelor gazdă.

Alte orașe care ar putea fi evitate de membrii Comitetului Executiv al UEFA pentru găzduirea meciurilor sunt, conform speculațiilor, Ierusalim (Israel, din cauza situației tensionate din Fâșia Gaza), Minsk (Belarus, probleme mari cu stadionul care încă nu a fost construit) și Sankt Petersburg (Rusia, din cauza conflictului din Ucraina, dar și a faptului că va găzdui meciuri la Cupa Mondială din 2018). Având în vedere că Stadionul Wembley din Londra este principalul favorit la găzduirea meciurilor din semifinale și finală, după ce oficialii germani au lăsat de înțeles că se vor retrage din cursă pentru a se concentra asupra găzduirii turneului final din 2024, România rămâne în cursa candidaturii alături de alte 12 țări pentru stabilirea celor 12 orașe gazdă. Astfel, România ar avea peste 92 la sută șanse de a deveni țară co-organizatoare a Euro-2020, fiind nevoie doar de excluderea unui singur oraș.

Un eventual succes al candidaturii României ar garanta disputarea a patru jocuri de la turneul final pe Arena Națională: trei din faza grupelor plus un meci din optimi. Totodată, dacă echipa națională va reuși calificarea la CE, două dintre partidele tricolorilor din faza grupelor s-ar disputa la București.

Niciuna din cele 13 țări alese prin vot de Comitetul Executiv al UEFA nu se va califica direct la Euro-2020. Toate reprezentativele din Europa vor fi împărțite în zece grupe de calificare, din care la turneul final vor merge ocupantele primelor două poziții.

Alte patru selecționate vor obține biletele pentru Campionatul European prin intermediul Ligii Națiunilor, noua competiție UEFA care va debuta în toamna anului 2018.

În Liga Națiunilor, toate reprezentativele din Europa vor fi împărțite în patru divizii de câte 12-14 echipe pe baza coeficientului UEFA. La rândul lor, reprezentativele dintr-o divizie vor fi împărțite în alte grupe, de trei sau patru echipe, care vor juca între ele, tur-retur, în perioada septembrie-decembrie 2018.

Câștigătoarele grupelor fie se vor califica la turneul „Final 4” (în cazul primei divizii), fie vor obține promovarea în următoarea divizie. De asemenea, ultimele clasate din grupele primelor trei divizii, vor retrograda în eșalonul inferior.

Cele mai bune patru echipe din fiecare divizie, care nu vor fi calificate la Euro-2020 prin intermediul preliminariilor, vor juca un play-off. Astfel, fiecare divizie ar urma să aibă câte o reprezentantă la turneul final alături de celelalte 20 de selecționate calificate direct.

UEFA a decis să organizeze un turneu de-a lungul întregului continent pentru a marca 60 de ani de la prima ediție a Campionatului European, găzduit pentru prima oară în 1960.

În trecut, turneul final a fost găzduit de o țară sau maximum două, cum au fost cazurile Belgia-Olanda 2000, Austria-Elveția 2008 și Polonia-Ucraina în 2012.

La ediția din 2024 se va reveni la formatul clasic, cu o singură țară organizatoare a turneului.

În afara meciurilor din semifinale și finală, 12 țări vor găzdui câte patru meciuri din faza grupelor și din cea eliminatorie.

Începând cu ediția din 2016 a Campionatului European din Franța, turneul final va avea un nou format, cu 24 de echipe participante, față de 16 ca până acum.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri