Pedeapsa sugerată de un expert în cazul lui Oscar Pistorius stârnește controverse
Cu puțin înainte de citarea lui Joel Malenga, psihologul care l-a asistat pe Pistorius după drama petrecută, Lore Hartzenberg, a pregătit terenul, declarând în fața judecătorului: „Suntem în fața unui om prăbușit, care a pierdut tot… și dovedește sincere regrete”.
Intervenția lui Joel Malenga, un lucrător social detașat în serviciul penitenciar sud-african, a produs rumoare în sala tribunalului din Pretoria, unde Pistorius a fost găsit vinovat pe data de 12 septembrie de „omucidere involuntară”, după ce și-a ucis prietena sa, Reeva Steenkamp, cu patru focuri de armă în 2013.
În baza unui raport care a cumulat o serie de date, Malenga a sugerat ca Pistorius să fie condamnat la muncă în interes general timp de 16 ore pe lună, sub regim de arest la domiciliu timp de trei ani.
„Acuzatul va beneficia de supraveghere corecțională și va avea posibilitatea să se îndrepte și să-și schimbe comportamentul”, a precizat Joel Malenga, a cărui misiune este să degajeze închisorile sud-africane suprapopulate. El a sugerat, de asemenea, ca Pistorius să facă curățenie într-un muzeu din Pretoria, scrie Agerpres.
În schimb, acuzarea, reprezentată de procurorul Gerrie Nel, a protestat vehement față de această propunere „inadecvată și șocantă”, în timp ce tatăl Reevei Steenkamp, Barry, și-a cuprins capul între palme la auzul recomandării făcute de Joel Malenga.
Oscar Pistorius, 27 de ani, a revenit în fața instanței începând de luni, pentru dezbateri și pronunțarea pedepsei pe care va trebui, eventual, să o ispășească, după ce a fost declarat vinovat de ucidere din culpă și a scăpat de verdictul de crimă cu premeditare.