Pilotul de Formula 1 Jules Bianchi se zbate între viață și moarte. Francezul a ajuns în comă la spital și a fost operat de urgență

Publicat: 05 10. 2014, 17:48
Actualizat: 31 01. 2019, 20:32

UPDATE 17:46 După ce a fost operat, francezul nu a avut nevoie de asistență respiratorie. 

„Operația lui Jules Bianchi s-a terminat. Pilotul francez nu are nevoie de asistență respiratorie”, potrivit L’Equipe.

Jules Bianchi a fost preluat de o ambulanță și a ajuns la spital în stare de inconstiență. Tatăl pilotului,  Philippe Bianchi, a declarat că fiul său va fi suspus unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea unui hematom cranian.

„Jules este într-o stare gravă. El este operat de urgență pentru îndepărtarea unui hematom și trebuie să așteptăm 24 de ore pentru a ști ceva în plus”, a declarat Philippe Bianchi.

Tomografia a arătat că pilotul a suferit o accidentare gravă la cap, potrivit reprezentanților FIA.

Sutil spune că Bianchi a lovit o automacara

Pilotul german al echipei Sauber, Adrian Sutil, a declarat că monopostul Marussia condus francezul Jules Bianchi a lovit o automacara, la Marele Premiu al Japoniei, desfășurat, duminică, pe circuitul de la Suzuka.

În turul 43 al cursei de la Suzuka, Sutil a ieșit în decor în virajul 15 și a lovit o barieră de protecție, compusă din mai multe rânduri de pnauri. O automacra a ajuns la locul accidentului pentru a îndepărta monopostul lui Sutil, pilotul german ieșind nevătămat din mașină. La scurt timp, Bianchi a pierdut controlul volanului în același loc, iar mașina sa a lovit automacaraua prezentă pe marginea pistei.

Cursa a fost neutralizată cu Safety Car și apoi oprită definitiv. Bianchi a fost preluat de o ambulanță și transporta la spital, în stare de inconștiență.

„Condițiile au devenit dificile, pe măsură ce ploaia se întețea, iar vizibilitatea scădea din ce în ce mai mult. Pe o semnalziare cu steaguri galbene, Jules a răsucit monopostul în același loc. A fost mai mult sau mai puțin același accident, numai rezultatele au fost diferite. Macaraua încerca să îndepărteze mașina mea când s-a întâmplat accidentul lui Bianchi”, a povestit germanul.

Sutil a afirmat că îndepărtarea monopostului său trebuia făcută sub Safety Car și nu pe o semnalizare cu steaguri galbene. „Referitor la acel viraj, toată lumea știe că este unul dintre cele mai dificile. Mai ales când se înserează și ploia se întețește, dacă ai un accident te gândești probabil la mașina de siguranță. Dar astăzi au fost condiții dificile și cred că nu e ușor să iei cea mai bună decizie în cel mai bun moment”, a explicat el.

Jules Bianchi, 25 de ani, este un produs al academiei Ferrari și se află la al treilea sezon în Formula 1. Cea mai bună performanță a sa a fost ocuparea locului 9 la Marele Premiu al Principatului Monaco, în acest an.

Ca urmare a evenimentelor din ultima parte a cursei, care au făcut să se desfășoare cu steagul roșu încă din turul 46, ierarhia finală a fost declarată cea de la sfârșitul celui de-al 44-lea tur (Marele Premiu al Japoniei are, în mod normal, 53 de tururi). Câștigătorul cursei a fost Lewis Hamilton (Mercedes) care se apropie astfel de al doilea titlu din carieră în Formula 1. În clasamentul piloților, Hamilton s-a distanțat la 10 puncte de colegul său de echipă, Nico Rosberg, care l-a secondat pe circuitul de la Suzuka. Locul al treilea i-a revenit lui Sebastian Vettel (Red Bull).