El a explicat că suma de 550.000 de euro va fi investită în club în cursul acestui sezon, iar cea de 1,5 milioane pe parcursul unei perioade mai lungi.
„Am studiat situația financiară a clubului, știm la ce ne-am angajat. Avem două contracte de împrumut, unul de 2,5 milioane de lei pentru anul acesta, și altul de 1,5 milioane de euro pe o durată mai lungă. Vor fi și alte contracte și alte sume pentru că Rapid are nevoie de o gestiune corectă a afacerii și are nevoie și de bani și aici vom contribui după necesități și posibilități. Sunt conștient că urmează o perioadă destul de grea, dar sunt convins că voi reuși”, a spus Moraru în cadrul unei conferinței de presă.
Omul de afaceri basarabean, care a preluat 75 la sută din acțiuni de la cei patru suporteri acționari, a adăugat că negociază și cu Adrian Zamfir pentru a cumpăra și pachetul de aproximativ 20 la sută pe care îl controlează acesta. „Noi i-am făcut o ofertă (n.r. – lui Adrian Zamfir), nu schimbăm nimic la ea. Suntem deschiși la negocieri și sper ca în zilele următoare să facem și această ultimă tranzacție. Sunt convins că și domnul Zamfir și domnul Cristescu vor un viitor frumos al Rapidului, numai că astăzi țin de contracte, de obligațiuni, de negocieri. Sper ca până miercuri sau joi să finalizăm”, a menționat noul acționar.
Valerii Moraru susține că a solicitat ca suporterii Adrian Matei, Paul Ciobanu, Răzvan Căprăroiu și Iulian Udrea să rămână în total cu 5 la sută din acțiuni. „Acțiunile au fost preluate de mine pe persoană fizică. Acționari suntem acum eu, domnul Valvis, domnul Zamfir și acești băieți care reprezintă suporterii. În tranzacția pe care am făcut-o (n.r. – cu cei patru suporteri) am solicitat ca ei să rămână lângă noi cu câte un procent sau două pentru a avea continuitate”, a explicat Moraru.
El a precizat că datoriile curente, cele înregistrate de club după data de 7 decembrie 2012 când a intrat în insolvență, sunt cuprinse între 2,7 și 4 milioane de euro. „Datoriile curente sunt azi între 2,7 milioane de euro și 3,7 milioane de euro sau chiar 4 milioane. Acestea sunt datorii curente, pentru că nu putem vorbi numai despre salarii, sunt obligatorii și taxele pe salarii. Bani în club vor veni, dar rămâne ca împreună cu doamna administrator să facem un grafic de eșalonări. Eu aș prefera să cumpărăm aceste creanțe și să eliminăm datoriile față de salarii. Asta a fost ideea și acum urmează negocieri”, a spus Valerii Moraru.
Noul acționar majoritar a precizat că de acum înainte jucătorii și ceilalți angajați ai clubului vor avea salariile plătite la zi. „Planul de reorganizare va fi respectat, din studiul pe care l-am făcut cel mai important este ca salariații și jucătorii să aibă salariile în viitor la zi. Insolvența ne ajută pentru că mai sunt dosare pe rol și suntem cumva mai protejați. În principiu am vrea însă să ieșim cât mai repede din procedura de insolvență”, a adăugat el.
Valerii Moraru speră ca experiența în afaceri să îl ajute să reușească și în fotbal. „Am finanțat mai multe echipe din Moldova, unele au și promovat în Liga I. Avem o mică experiență, dar nu la acest nivel. E necesar să lucrăm în echipă și numai așa vom lucra la club. Sper să ne ajute și experiența mea ca om de afaceri. Suntem de mulți ani în afaceri și nu diferă cu nimic pe partea economică și financiară. Iar ce ține de colectiv și staf sunt în echipă destui profesioniști”, a menționat omul de afaceri.
Întrebat dacă nu îi este teamă să investească în fotbal având în vedere condamnările din „dosarul transferurilor” și anchetele DNA-ului din ultima perioadă, Moraru a răspuns: „Dacă ne-ar fi teamă atunci nu am mai face niciun fel de investiții. Noi vrem corectitudine și transparență, vrem ca toate lucrurile să fie pe față”.
Moraru a adăugat că va rezilia contractele de sponsorizare pe care companiile sale Azuga Waters și Perla Covasnei le are în prezent cu grupările Dinamo, Astra și Concordia Chiajna. „Sunt câteva contracte de publicitate cu Dinamo, cu Astra, cu Chiajna și erau discuții și cu Clujul, dar prin aceste contracte am promovat brandurile. Sunt doar sponsorizări. Înțeleg foarte bine situația și trebuie să reviziuim. Pentru că fiind acționar la Rapid apar conflicte de interese și cred că aceste contracte o să le reziliem. O să avem discuții pentru că sunt și obligații în aceste contracte”, a spus el.
Omul de afaceri a menționat că a cumpărat bilete și va veni împreună cu familia și prietenii la meciul Rapid – Steaua, programat în această seară pe Stadionul Giulești-Valentin Stănescu, în cadrul etapei I a Ligii I. „Am fost la mai multe meciuri ale Rapidului, îmi place foarte mult spiritul și atmosfera de la meciuri. Vom face tot ce ține de noi să îmbunătățim lucrurile. Aceasta este singura achiziție unde toți membrii familiei au votat unanim. Vom merge la meciul cu Steaua, mergem toată familia, toți prietenii, am cumpărat bilete și mergem. Dacă avem speranțe cu Steaua? Eu zic că dacă nu sunt speranțe de ce mai ieșim pe teren atunci ?”, a precizat Moraru.
La conferința de presă au fost prezenți și trei dintre cei patru acționari suporteri, Adrian Matei, Răzvan Căprăroiu și Iulian Udrea.
Căprăroiu a explicat că în contractul de cesionare a acțiunilor există clauze de garanție asumate de Valerii Moraru. „Sunt anumite clauze de garanție în contract, ne-am asigurat că domnul Moraru o să conducă Rapidul cât se poate de bine și ne-a asigurat și dumnealui că se fac anumite plăți și va plăti tot ce e necesar. Nu pot dezvălui clauzele, în mare este vorba despre datoriile curente și planul de reorganizare”, a spus Răzvan Căprăroiu.
Valerii Moraru, proprietar al companiilor Azuga Waters și Perla Covasnei, a devenit noul acționarul majoritar al FC Rapid, preluând 75 la sută din cele 80 de procente deținute suporterii Adrian Matei, Paul Ciobanu, Răzvan Căprăroiu și Iulian Udrea.
Trei dintre fani au rămas cu câte 1 la sută, iar unul dintre aceștia cu 2 la sută din acțiuni.
Fostul acționar majoritar, Adrian Zamfir, mai controlează în prezent aproximativ 20 la sută: 15 la sută prin soția sa, Natalia Zamfir, și prin doi apropiați câte 2 și 3 la sută. Zamfir negociază în continuare cedarea celor 20 de procente către Valerii Moraru, dar îi solicită acestuia mai multe garanții privind investițiile ulterioare în gruparea giuleșteană.
Adrian Zamfir a negociat în ultimele săptămâni în numele său și al celor patru suporteri acționari acestora cedarea pachetului majoritar de acțiuni atât cu Valerii Moraru cât și investitorul italian Angelo Massone. Acesta din urmă contestă tranzacția prin care Valerii Moraru a devenit acționar majoritar și susține că a semnat la rândul său un contract de vânzare-cumpărare cu Zamfir.