Novak Djokovic, criticat din toate părțile după ce a obținut derogare de a juca nevaccinat la Melbourne. Premierul australian chiar l-a amenințat pe jucătorul de tenis sârb
Jucătorul de tenis sârb Novak Djokovic a fost criticat din toate părțile după ce a cerut și obținut derogare de la vaccinare, pentru a juca la Turneul Australian Open de la Melbourne. Mai mult, premierul australian, Scott Morrison, chiar l-a amenințat.
„Novak Djokovic trebuie să dovedească faptul că are o scutire medicală autentică de la vaccinarea COVID-19 atunci când aterizează în Australia sau va fi «în următorul avion spre casă»”, a declarat, miercuri, premierul australian Scott Morrison, citat de Mediafax.
Numărul 1 mondial a anunțat, marți, că a primit o scutire pentru a juca în turneul de Grand Slam de la Melbourne și a precizat că se îndreaptă spre Australia.
Tennis Australia și guvernul statului Victoria au declarat că Djokovic a fost unul dintre cei câțiva solicitanți care au fost exceptați de la regula vacinării, din motive medicale, pentru a putea participa la Australian Open.
În total, 26 de persoane au făcut cerere pentru scutirea de la vaccinare, iar cei care au primit-o nu au beneficiat de un tratament special, procesul de solicitare fiind anonim.
„Așteptăm prezentarea sa și ce dovezi ne oferă pentru a susține acest lucru. Dacă dovezile respective sunt insuficiente, atunci nu va fi tratat diferit față de oricine altcineva și va fi în următorul avion spre casă. Nu ar trebui să existe deloc reguli speciale pentru Novak Djokovic. Niciuna, de niciun fel”, a declarat Morrison la o conferință de presă, după ce a prezidat o întâlnire a liderilor de state australiene, cu privire la problema nivelurilor record de infecții cu COVID-19 din țară.
„Cred că o mulțime de oameni din comunitatea din Victoria vor considera că acesta este un rezultat dezamăgitor. Dar acesta este procesul și nimeni nu a avut parte de un tratament special. Procesul este incredibil de robust”, a declarat ministrul interimar al sportului din Victoria, Jaala Pulford, într-o conferință de presă, miercuri, după aflarea veștii despre scutirea lui Djokovic.
Directorul executiv al Tennis Australia, Craig Tiley, a declarat că procesul de aplicare, în două etape, a fost confidențial și a fost condus de experți independenți. Toate cererile au fost evaluate pentru a se asigura că orice scutire îndeplinea condițiile stabilite de Australian Technical Advisory Group on Immunisation (Grupul consultativ tehnic australian pentru imunizare ATAGI).
Tiley a spus că printre aceste motive au fost incluse: un răspuns advers anterior la vaccinuri, o intervenție chirurgicală majoră recentă sau miocardită sau dovada certificată a unei infecții COVID-19, în ultimele șase luni.
Sârbul, care a refuzat să dezvăluie statutul său de vaccinare, a declarat anterior că nu era sigur dacă va concura la turneul din 17-30 ianuarie de la Melbourne, din cauza preocupărilor legate de regulile de carantină din Australia.
„Înțelegem complet și empatizăm cu… oamenii care sunt supărați pe faptul că Novak a venit, supărare cauzată de declarațiile sale din ultimii doi ani în legătură cu vaccinarea. Cu toate acestea, depinde în cele din urmă de el să discute cu publicul despre starea sa, dacă alege să facă acest lucru, și despre motivele pentru care a primit o scutire”, a declarat Tiley reporterilor.
Djokovic, criticat pentru că a cerut derogare de la vaccinare, pentru a juca la Australian Open
Jamie Murray, de șapte ori campion de Grand Slam la dublu, s-a numărat printre cei care au contestat decizia de a-i acorda numărului unu mondial Novak Djokovic o scutire medicală de la a se vaccina împotriva COVID-19, pentru a putea participa la Australian Open.
Organismul de conducere al turneului stipulase că toți participanții trebuie să fie vaccinați împotriva coronavirusului sau să aibă o scutire medicală acordată de un grup de experți independenți.
Murray a declarat, citat de Reuters, că i-ar fi fost greu să obțină o scutire similară dacă ar fi fost în locul sârbului.
„Adică, nu știu ce să spun despre asta, de fapt… Cred că dacă aș fi fost eu cel care nu era vaccinat nu aș fi obținut o scutire. Dar, bravo lui pentru că a primit autorizația de a veni în Australia și de a concura”, a declarat britanicul în timpul ATP Cup, de la Sydney.
Paul Annacone, fostul antrenor al lui Roger Federer și Pete Sampras, a declarat că, din câte a înțeles el, cererile de scutire medicală se fac în mod anonim.
„Cele două comisii prin care trece cererea nu știu cine este persoana respectivă, se uită doar la simptome. Dacă această integritate este menținută, atunci ceea ce este făcut, este făcut. Dar se vor pune multe întrebări”, a declarat Annacone, la Tennis Channel.
Annacone a declarat că Djokovic ar trebui să se aștepte în continuare la o oarecare tensiune din partea fanilor tenisului din Australia, care au fost nevoiți să suporte mai multe restricții din cauza COVID-19 în ultimii doi ani.
„Dar Novak Djokovic este destul de bun atunci când există un pic de antagonism”, a spus el, citata de aceași sursă.
Jucătoarea americană Taylor Townsend a declarat că spectatorii vor trece cu vedere după ce îl vor vedea pe Djokovic în acțiune.
„Când va intra pe teren și va începe să arate ceea ce face bine, adică să joace un tenis extraordinar și să distreze, cred că vor fi foarte fericiți”, a spus ea.
Căpitanul Marii Britanii la ATP Cup, Liam Broady, a declarat că nu există altă opțiune decât să aibă încredere în faptul că Djokovic a avut un motiv valabil pentru a cere o derogare.
Decizia a fost condamnată și de jurnaliști, dar și de foști sportivi din Australia. Astfel, Andy Maher, prezentator de televiziune din Melbourne, a declarat: „Djokovic este un mare jucător al tuturor timpurilor, dar nu este esențial”.
Fostul jucător de Australian Rules (fotbal australian), Corey McKernan, a scris pe Twitter: „Oamenii care au persoane dragi care sunt pe moarte sau unii care au nevoie de tratament urgent nu pot intra în propriile state. Le spuneți oamenilor că nu pot merge la Coles (supermarket n.r.) sau la o cafenea fără să fie vaccinați, dar dacă ești numărul unu mondial primești un permis?”.
O victorie la Australian Open, turneu care începe pe 17 ianuarie, va însemna pentru Djokovic al 21-lea titlu într-un turneu major, cu unul mai mult decât recordul pe care îl împarte cu Roger Federer și Rafa Nadal.