Prima pagină » Sport » Președintele Bayern Munchen, Uli Hoeness, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală

Președintele Bayern Munchen, Uli Hoeness, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală

Președintele Bayern Munchen, Uli Hoeness, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală
Președintele clubului Bayern Munchen, Uli Hoeness, a fost condamnat, joi, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru fraudă fiscală de peste 27 de milioane de euro.

Președintele clubului de fotbal Bayern Munchen a fost condamnat la închisoare pentru 3 ani și 6 luni, pentru evaziune fiscală. Deși el și-a recunoscut faptele, admițând o fraudă mult mai mare decât descoperiseră procurorii, judecătorii nu au arătat clemență și au aplicat o pedeapsă cu executare. Parchetul din Munchen ceruse o pedeapsă de cinci ani și jumătate de închisoare cu executare.

„Domnul Hoeness este condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru șapte cazuri grave de fraudă fiscală”, a anunțat judecătorul de la tribunalul din Munchen, în a patra zi a procesului.

Avocatul lui Hoeness a susținut în pledoaria finală că acesta s-a autodenunțat și ar trebui să nu primească o pedeapsă cu executare.

Procurorii au descoperit o evaziune fiscală de 3,5 milioane de euro în cazul lui Hoeness, însă acesta a recunoscut în timpul procesului că faptele sale au avut o amploare mult mai mare: 27,2 milioane de euro. Avocații săi au mizat pe faptul că mărturisirea lui Hoeness îl va scăpa pe acesta de pedeapsa cu executare.

Totuși, s-a pus problema dacă Uli Hoeness a făcut această mărturisire într-un timp rezonabil relativ la actul de justiție, iar toate indiciile arată că judecătorii nu au considerat așa. Hoeness a mărturisit faptele abia în această săptămână, el așteptând ca Germania să încheie cu Elveția un acord cu privire la o amnistie fiscală, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Hoeness, fost campion mondial la fotbal cu Germania, în 1974, este cel sub conducerea căruia Bayern Munchen a ajuns o echipă de top mondial.

Acest caz a apărut anul trecut, când presa germană a scris că Hoeness a ascuns importante sume de bani în Elveția. El s-a autodenunțat fiscului german, dar judecătorul a avut dubii cu privire la sinceritatea și exhaustivitatea confesiunii sale.

Uli Hoeness, în vârstă de 62 de ani, a fost pus sub acuzare pentru evaziune fiscală în data de 30 iulie 2013.

Similarități cu Gheorghe Popescu

Deși proporțiile fraudei sunt mult mai mici, pedeapsa lui Hoeness este aproape aceeași cu cea primită în România de fostul internațional Gheorghe Popescu – condamnat la 3 ani și o lună de închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani, în Dosarul Transferurilor.

Deși Gheorghe Popescu a admis prejudiciul creat și a plătit o parte din el statului, înainte ca instanța să se pronunțe, el nu a mers până la capăt și nu a mărturisit că este vinovat de faptele de care a fost acuzat. Instanța nu a considerat că gestul lui Popescu este un motiv suficient pentru a-i aplica o pedeapsă cu suspendare.

Popescu a fost condamnat pentru faptul că a luat parte la „morișca” de spălare de bani a fraților Becali, ca angajat al firmei Becali Sport. Prin conturile lui Popescu s-au plimbat, în scopul evitării taxelor, banii primiți pe transferul fotbalistului Lucian Sânmărtean, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, și a lui Florin Bratu. Sumele reale de transfer ale celor doi fotbaliști au fost diminuate fraudulos, de la 600.000 de dolari la 300.000 de dolari, respectiv de la 2,75 milioane de dolari la 1,6 milioane de dolari.