Proba masculină de triatlon a fost amânată din cauza calității apei Senei. Ce spun localnicii și cât de sigură este apa fluviului pentru sportivi

Publicat: 30 07. 2024, 11:32

Proba masculină de triatlon din cadrul Jocurilor Olimpice, a fost amânată pentru miercuri din cauza poluării apelor fluviului Sena, au anunțat organizatorii.

Proba ar fi trebuit să aibă loc marți, dar din cauza calității scăzute a apei, organizatorii au considerat că este de preferat să amâne evenimentul.

România este reprezentată la triatlon de Felix Duchampt.

Chiar înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice au fost dubii cu privire la calitatea apei fluviului, iar autoritățile au luat o serie de măsuri pentru curățarea Senei.

În ciuda acestor măsuri, apele fluviului încă sunt poluate, iar ploile din ultima vreme au înrăutățit situația, arată Reuters.

Organizatorii au spus anterior că sunt încrezători că situația se va îmbunătăți la timp pentru cursă, după ce ploile abundente de vinerea și sâmbăta trecută au crescut nivelul de poluare

„În ciuda îmbunătățirii nivelurilor de calitate a apei în ultimele ore, citirile în unele puncte ale cursului de înot sunt încă peste limitele acceptabile. Paris 2024 și Federația Internațională de Triatlon reiterează că prioritatea este sănătatea sportivilor”, se arată într-un comunicat.

În cazul în care nivelurile de bacterii rămân prea ridicate până miercuri dimineață, atât cursele masculine, cât și cele feminine ar putea fi amânate pentru vineri, ziua de urgență rezervată evenimentelor.

Ce spun parizienii despre calitatea apei

Jurnaliștii BBC prezenți la Paris pentru Jocurile Olimpice 2024 i-au întrebat pe localnici ce părere au despre apa Senei și dacă ei ar îndrăzni să facă baie în aceasta.

„Este un fluviu superb. Dar nu voi sări niciodată în apă, nici măcar dacă ar curăța-o ani întregi. Nu le recomand sportivilor să intre în apă”, spune, zâmbind, Reda, un parizian.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a înotat recent în fluviu pentru a evidenția eforturile depuse pentru curățarea Senei și pentru a încerca să demonstreze că apa este sigură.

Testele anterioare au arătat niveluri de E.coli care au depășit limitele impuse de federațiile sportive.

„Aș îndrăzni să înot. Nu arată chiar așa de rău de aici”, spune Esmee, o turistă olandeză.

Ce riscă sportivii

Până la sfârșitul lunii iulie, testele au continuat să arate niveluri mari de bacterii – în special E. coli și enterococ – în apă. Nivelurile variază, în funcție de o serie de factori: de la cantitatea de ploaie până la numărul de zile însorite și viteza apei. Din 24 iunie până pe 2 iulie, de exemplu, apa Senei a fost acceptabilă pentru înot, conform standardelor europene, în șase din nouă zile, potrivit rapoartelor săptămânale publicate de oficialii din Paris.

Dacă fluviul continuă să aibă niveluri fluctuante de poluanți, există riscuri pentru sportivi în cazul în care oficialii decid că apa este sigură.

Cei mai comuni contaminanți organici – E. coli și bacteriile de tipul enterococcus — sunt responsabile de apariția de probleme gastrointestinale, inclusiv diaree, crampe abdominale, vărsături și greață, arată time.com.

„Există anumite tulpini patogene de E. coli care provoacă ceea ce numim «diareea călătorului»”, spune dr. Susan Kline, profesor de medicină la Universitatea din Minnesota.

Kline spune că orice persoană care intră în contact cu ape netratate s-ar putea aștepta chiar la apariția în organism a unor paraziți, precum giardia.

Franța se află sub media Uniunii Europene în ceea ce privește condițiile apelor pentru îmbăiere. Aproximativ 75% din apele franceze au fost evaluate ca fiind „excelente” în 2023, comparativ cu 85% la nivel european, potrivit Agenției Europene de Mediu (AEE).

Sursa foto: Profimedia