Rafael Nadal și-a anunțat retragerea din tenis. Mesajul emoționant transmis de campionul spaniol

Publicat: 10 10. 2024, 16:04

This browser does not support the video element.

Rafael Nadal și-a anunțat joi retragerea oficială din tenisul profesionist, printr-un mesaj video transmis pe canalul său de Instagram.

Legendarul jucător, care a câștigat 22 de titluri de Mare Șlem în carieră și a ocupat locul 1 ATP timp de 209 săptămâni, spune că ultimul său turneu va fi finala Cupei Davis. Nadal, în vârstă de 38 de ani, va juca ultima oară pentru Spania la finala Cupei Davis din noiembrie, de la Malaga, arată Marca.

„Sunt aici pentru a vă anunța că mă retrag din tenisul profesionist. Realitatea este că au fost niște ani dificili, în special ultimii doi. Nu cred că am fost capabil să joc fără limitări”, spune el în mesajul video.

Mesajul lui Rafael Nadal

Sportivul a transmis un mesaj prin care le-a mulțumit colegilor, colaboratorilor, familiei și fanilor și și-a exprimat satisfacția față de întreaga sa carieră și de momentele memorabile pe care le-a trăit.

„Sunt aici pentru a vă spune că am decis să mă retrag din tenis. Adevărul este că acești ultimi ani au fost dificili, în special ultimii doi. Nu cred că am putut să joc fără limitări. În mod evident, este o decizie dificilă și am avut nevoie de timp pentru a o lua, dar, în această viață totul are un început și un sfârșit. Și cred că este momentul potrivit pentru a încheia ceea ce a fost o carieră lungă și mai de succes decât mi-aș fi putut imagina vreodată. Dar sunt foarte bucuros că ultimul meu turneu va fi finala Cupei Davis și că îmi voi reprezenta țara. Cred că așa se închide cercul, dat fiind că una dintre primele mele bucurii ca jucător profesionist a fost finala de la Sevilla, din 2004.

Mă simt super norocos pentru tot ce am trăit. Vreau să mulțumesc lumii tenisului, tuturor celor implicați în acest sport: colegii mei vechi, în special marilor mei rivali. Am petrecut mult timp cu ei și am trăit multe momente pe care mi le voi aminti tot restul vieții. Îmi e puțin greu să vorbesc de echipa mea, pentru că, până la urmă, echipa mea a fost o parte foarte importantă din viața mea. Nu sunt doar colegi, sunt prieteni. Au fost alături în momentele în care am avut nevoie de ei, momente grele, momente bune. Am trecut prin atâtea împreună încât e greu de explicat”, a spus Nadal.

Nadal: Nu am cum să vă mulțumesc destul

De asemenea, el le-a mulțumit membrilor familiei, despre care spune că l-au susținut continuu de-a lungul carierei.

„Familia e totul pentru mine. Mama a făcut toate sacrificiile pe care le putea face pentru ca noi să avem totul. Soția mea, Mery, suntem împreună de 19 ani. Mulțumesc pentru tot ce ai făcut, cred că ai fost partenera de drum ideală în toți acești ani. Faptul că ajungeam acasă și vedeam zilnic cum îmi crește copilul mi-a dat forța și energia pentru a continua.

Sora mea, am avut mereu o relație incredibilă. Unchiul meu, motivul pentru care am început tenisul. Datorită lui am depășit situații dificile din carieră. Și tatăl meu, care cred că a fost o inspirație pentru mine, un exemplu de efort, de autodepășire, îi mulțumesc în mod special. Și vouă, fanilor. Nu am cum să vă mulțumesc pentru tot ce m-ați făcut să simt. Mi-ați dat energia de care am avut nevoie  în fiecare moment. Tot ce am trăit a fost un vis devenit realitate. Plec cu împăcarea absolută că am dat tot ce am putut. Pot doar să vă mulțumesc tuturor. Pe curând!”, a mai spus el.

Cariera lui Nadal, plină de recorduri

„Rafa” are un record greu de egalat: 14 titluri la Roland Garros. Nadal a câștigat cele mai multe titluri pe zgură din istoria tenisului (63) și a avut ani la rândul în care nu putea fi atins pe această suprafață.

Dincolo de Paris, Rafa a câștigat de patru ori US Open și de câte două ori Australian Open și Wimbledon, încheind cariera cu al doilea total din istorie în ce privește numărul titlurilor de Slam. Mai are două medalii olimpice de aur, fiind unul dintre cei doar trei jucători din istorie care au câștigat toate titlurile de Slam și medalia olimpică de aur. A petrecut 209 săptămâni pe primul loc în lume și a câștigat aproape tot ce se putea câștiga în tenis.

Sursa foto: Profimedia